La seqüència fotogràfica del transport especial de l'alternador produït per Westingshouse SA a la factoria que tenia a Erandio, destinada a la central tèrmica de As Pontes, passa indefectiblement per l'arribada de la tractora Mack arrossegant la gòndola modular de la casa Trabosa al moll del port de Billbao per embarcar-la amb la càrrega damunt cap al port de La Corunya. El Mack de Transportes Izquierdo estacionat al moll a l'espera de l'atracament del vaixell:
Treball d'embarcament de l'alternador:
Dos operaris que van intervenir en l'operació amb els pentinats a la moda d'aquells anys:
Detall de la gòndola modular de Trabosa i que manifesta les dots del fotogràf d'aquest reportatge:
Quan es va realitzar aquest transport especial, la crisi del petroli tot just s'havia produït. El port de Bilbao era d'una gran importància per l'economia espanyola com a porta d'entrada i sortida de matèries primeres i mercaderies manufacturades. Aleshores el pes del sector industrial en l'economia basca era d'una gran importància, amb l'exportació de la producció de les indústries pesades -alts forns, indústries metal·lúrgiques i productores de maquinària i béns d'equip-, algunes de les quals, conegudes multinacionals.
El final de la dictadura del general Franco, que exigia estabilitat social, va impedir l'adopció de mesures d'ajust imprescindibles, que sí van aplicar els països desenvolupats per redreçar llurs economies, amb un dèficit públic i atur creixent. El paper de la senyora Margaret Thatcher al Regne Unit va ser seguit, amb diferent intensitat, per la resta de països europeus.
A Espanya, en canvi, s'aplicaren mesures d'estímul econòmic sense repercutir el preu real dels derivats del petroli als consumidors, provocant un encariment de la factura satisfeta per aquest concepte. El resultat va ser catastròfic amb una inflació altíssima els anys 1977-1978, coincidint amb la promulgació i entrada en vigor de la Constitució Espanyola, avui dia obertament qüestionada. Sort n'hi va haver de la signatura dels pactes de la Moncloa l'octubre de 1977 per donar estabilitat econòmica i política a la transició política, obra d'un gran economista castellà, el senyor Enrique Fuentes Quintana.
D'aquests pactes se'n va derivar l'aprimament en uns casos i l'extinció en d'altres de l'hipertofriat i obsolet teixit empresarial promogut per l'Institut Nacional de Indústria durant la dictadura del general Franco. El seu balanç, amb la perspectiva que dóna el temps, és d'un fiaco monumental. Les industrialitzacions a cop de decret mai han tingut viabilitat ni continuïtat. L'experiència industrial de les economies planificades dels països comunistes n'és una prova concloent.
La dècada dels anys 1980 són els anys de les dramàtiques reconversions industrials amb jubilacions anticipades i reconeixements d'incapacitats laborals diverses per tenir pau social. El desmantellament industrial el va executar un govern socialista amb majoria absoluta.
Continuarà.