dissabte, 20 d’octubre del 2018

La miniatura furgó Nazar B de l'any 1964 que produeix Otero Scale Models.

Otero Scale Models, empresa asturiana fundada per en Víctor Otero en què hi participen en Javier Valdés, en Javier Zayas i la Raquel Otero, produeix miniatures de vehicles de gran qualitat i reconeixement. Aquesta tardor ha llançat, amb l’ànim de recuperar vehicles industrials produïts a Espanya en la dècada de 1960, la miniatura d'un furgó Nazar B de 1500 quilos matriculat l’any 1964.  Han estat els primers miniaturistes que han confiat en la capacitat dels vehicles de la casa Nazar d'atreure l'atenció dels afeccionats i col·leccionistes. Fa uns anys reproduïren un camió Nazar A de sis tones. Ara hi tornen amb aquest furgó.

La miniatura d’aquest furgó Nazar, que reprodueix fidelment una unitat curosament restaurada per un col·leccionista asturià, es pot adquirir en dues versions de carrosseria: mixt i tancat. Otero Scale Models ofereix la miniatura, produïda en les dues versions mixt i tancat, en dos formats: format KIT per ser muntada i pintada, i el format muntat i acabat directament pel fabricant.

Otero Scale Models ha tingut la gentilesa d’enviar-nos les fotografies del procés de creació, fabricació i muntatge del furgó Nazar B de 1964. Un procés laboriós i complex. El primer pas fou contactar amb un col·leccionista asturià que posseeix una unitat d’aquest model, matriculada a Barcelona. Aquesta unitat fou fotografiada i mesurada per conèixer amb exactitud les seves mesures reals.

Fotografies de l'interior del furgó Nazar B que féu el miniaturista per produir la reproducció del vehicle a escala 1/43:

interior-nazar-lisardo-1

interior-nazar-lisardo-2

interior-nazar-lisardo-3

En disposició de les mesures del furgó Nazar B 1500 i tots els detalls que presenta, també de l’interior, es dibuixà en 3D la carrosseria, xassís, interior, seients i demés elements que té. Un cop completat l’anterior procés, es fresaren en resina les peces del model per assemblar les peces i muntar el màster que permetrà l’obtenció dels motlles. Molts detalls del màster són acabats manualment per garantir que totes les peces encaixin i, d’aquesta manera, facilitar el muntatge a la fàbrica i als clients que adquireixen els models en format KIT.

Obtingut el màster de les diferents peces, es produeixen els primers motlles pre-sèrie, la finalitat dels quals és confirmar o corregir les peces definitives a partir de les quals es fan els motlles de producció en silicona que tenen un cost menor que els motlles d'acer i una vida més curta: només vint-i-cinc còpies. Aquest sistema de producció artesanal solament permet fer sèries curtes i limitades.

A més a més de les diferents peces de resina, aquesta miniatura Nazar B 1500 incorpora peces de metall com el volant. També té peces fotogravat com ho són els neteja-parabrises, els retrovisors, manetes. Els vidres de les finestres i el parabrisa es fabriquen amb lexan termoformat.

Totes les peces, excepte les de metall que conté el model, incloent-hi els pneumàtics, són produïts artesanalment per Otero Scale Models en llur taller. Aquest fet posa de manifest la qualitat i passió que hi posen en cadascun dels models que produeixen. El resultat és el prestigi que suscita als afeccionats la miniatura produïda per causa de l’alta qualitat que presenta.

Un cop es disposen de les còpies de producció, es poleixen allisant-les, escatant-les i corregint petits defectes per pintar-les: els colors principals es pinten amb pistola usant pintures d'automoció i els detalls es rematen amb un pinzell. Completada aquesta fase, es munta el model. Aquesta tècnica permet que les peces de les miniatures que produeix Otero Scale Models tinguin un ajust perfecte i, en conseqüència, l'assemblatge del format en kit sigui més fàcil de muntar que els d’altres models de fabricants artesans de miniatures.

El format en KIT incorpora un manual de 4 pàgines que explica gràficament i didàctica el procés de muntatge amb consells pràctics i útils.

El disseny del model versió combi en 3D:

Captura-1

Disseny del model combi en 3D on s'aprecia el meticulós treball de disseny:

Captura-2

Disseny del model furgó tancat en 3D:

Captura-3

Disseny de les llantes davanteres i posteriors en 3D que equipava aquest model produït a Saragossa:

Captura-4
 
Carrosseries en procés de pintar al costat del màster original, i dues peces de l'interior i del capó en procés de pintar:

fotografia-1 (1)
 
Carrosseries en procés de pintar sense calques ni vidres:

fotografia-2
 
Peça interior pendent d'acabament, sense les calques, volant i altres peces en fotogravat:

fotografia-3

Dues peces del xassís i interior tal com surten del motlle, no treballades ni polides:

fotografia-4

Motlles per a les peces de lexan termoformat: vidres de les portes laterals i parabrises:

fotografia-5

Els afeccionats interessats en comprar aquesta miniatura del furgó Nazar B 1500 de l’any 1964 poden encarregar-la fins el dia 30 de novembre de 2018. Un termini breu que venç aviat. Otero Scale Models només produeix les unitats encarregades pels afeccionats dins del termini fixat. Han incorporat la producció sota comanda amb què actuen els fabricants de vehicles i, en general, tot el sector de l’automoció. Una manera pràctica d’estalviar-se estocs.

Publicitat de la miniatura del furgó Nazar B de 1500 quilos, a escala 1/43, disponible en la web de l'empresa Otero Scale Models: 

furgon-nazar-escala-43-otero-scale-model

furgon-nazar-marron-furgon-escala-43-otero-scale-model

furgon-nazar-azul-combi-escala-43-otero-scale-model

És admirable l’esforç i treball esmerçat pel fabricant Otero Scale Models d'oferir, als afeccionats a les miniatures, reproduccions a escala de vehicles coneguts però poc divulgades en no haver suscitat l’interès dels grans productors de miniatures que anuncien llurs models a través de la televisió i portats d’internet i els venen a través de quioscs i punts de venda semblants. Omplen un nínxol de mercat creixent amb un producte que presenta un acabat gairebé perfecte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada