dissabte, 7 de desembre del 2019

Una furgoneta Nazar B fotografiada cap a l'any 1965 en un moll de Roses (Alt Empordà).


Ca l’Anita, l'equipament municipal de Roses per activitats culturals, acollí, la tardor de l'any 2017, l'exposició De l’Àlbum a la Xarxa, selecció de fotografies antigues de Roses recollides des de l’any 2014 mitjançant el grup de Facebook Fotos Antigues de Roses. L’exposició fou un repàs del patrimoni personal i familiar de molts rosincs, amb imatges que evoquen records i moments singulars guardats curosament en àlbums de fotografies que els darrers anys, amb la irrupció de les noves tecnologies, han aflorat a la xarxa, mostrant esdeveniments personals i també la profunda transformació social, urbanística i econòmica que Roses ha experimentat en el curs dels últims setanta anys.

L'exposició fou organitzada per l'Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Roses, coordinada per en Toni Martínez i comissariada per Xènia Berta i Mavi Caberol. El gruix de les fotografies foren fetes dels anys 1950 al 1970: la transformació d'un petit poble de pescadors i d’agricultors a un centre turístic de primer ordre. La irrupció del turisme, d'ençà de l’any 1960, fou positiva per superar l'esllanguiment poblacional i econòmic que Roses arrossegava des dels primers anys del segle XX. La creu del turisme massiu fou la pèrdua l'atractiu primigeni de Roses i la destrucció irreparable d'una part del seu territori.

La dècada de 1960 i 1970 portà grans canvis: nombrosos carrers foren asfaltats i dotats de serveis urbanístics, s'arranjaren la riba i els molls, s'emprengué la construcció d'hotels i altres establiments turístics, s'executaren, en antics aiguamolls, en turons i en camps de conreu, horts i olivars, urbanitzacions com la de Santa Margarida, la del Puig Rom, la del mas Oliva i la de mas Fumats. Aquesta febre constructora va suscitar molta feina i la incessant demanda de treballadors per cobrir-la que van arribar principalment d’Andalusia i d'Extremadura. Els nouvinguts, que fixaren la seva residència a Roses, incrementà la població. Si l'any 1955 hi havia censats dos-mil cinc-cents seixanta veïns, el 1970 n'eren sis-mil cent vuitanta-sis.

La irrupció del fenomen turístic fou la causa de canvis profunds: la indumentària, d'un gust més acostat a l'europeu; noves ocupacions laborals; nous serveis i nous menjars del gust dels turistes. També van proliferar llibreries, perruqueries, estancs i botigues de fotografia. 

La primera fotografia que fou objecte de l'exposició i captà la nostra atenció fou aquest grup de senyores rosinques amb dos vailets asseguts, darrera les quals, es visualitza un camió nord-americà amb un capó imponent. Potser era de la base que l'exèrcit nord-americà tenia a Roses. Ho desconeixem:

rosinques amb canalla i un camió nord-americà al fons

La segona fotografia, un vell autobús jardinera que a l'estiu transportava els turistes a les platges de Canyelles Petites i l'Almadrava, que aquells anys eren objecte d'un accelerat i desaforat procés d'urbanització:

Jardinera Roses autocars Vinyoles

La tercera fotografia, uns quants bordegassos contents i riallers entaforats dins d'uns dels cotxes de la línia de Figueres a Roses que passava també per Castelló d'Empúries:

Bordegassos emtaforts dins d'un autobús

Finalment, la fotografia que més ens va complaure, satisfer, no pas per llur qualitat ni per la informació que aportava, sinó per un detall menor, insignificant, imperceptible per qualsevol visitant de l'exposició: una furgoneta Nazar B aparcada en un dels molls de Roses cap a l'any 1965:

Dues furgonetes aparcades en un moll de Roses

Detall de la furgoneta Nazar B aparcada al costat d'un altre furgó ben llarg:

Furgoneta Nazar B Moll Roses

En un fòrum d'internet d'intercanvi de fotografies de la ciutat de València fou compartida una postal, datada el 1968, del carrer on hi havia el mercat central, a la dreta, i l'edifici de la Llotja, a l'esquerra, amb una furgoneta Nazar B, amb el seu color blau cel característic, estacionada:

postal ciutat de València 1968 mercat central i furgoneta Nazar B

pla_merc_1968

La furgoneta Nazar B retratada casualment a Roses era del mateix model que la unitat continguda en la postal de la ciutat de València i la que venia, completament esgavellada, un desballestador de la província de Ciudad Real:

MILANUNCIOS 1

Sin título 2

Sin título


Otero Scale Models, un acreditat maquetista asturià, reproduí, amb gran qualitat, aquest model: la furgoneta Nazar B recuperada en un poblet de Castelló, i restaurada per un col·leccionista del nord d'Espanya:

furgon-nazar-azul-combi-1

furgon-nazar-azul-combi-2

Serà difícil saber la identitat de l'amo de la furgoneta Nazar B fotografiada en un moll de Roses i quina feina feia. Tanmateix, llur troballa en l'exposició referida, constituí un viu motiu d'alegria. Volem agrair l'amabilitat dels senyors Josep Maria Barris i Ruset i Pol Meseguer Bell, director i tècnic de l'Arxiu de l'Ajuntament de Roses, també de la Mila Escribano, en facilitar-nos les fotografies de l'exposició De l’Àlbum a la Xarxa que tingué lloc la tardor de l'any 2017 al centre cultural ca l'Anita, compartides en aquest article.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada