divendres, 26 de juny del 2020

La nau de l'avinguda Àngel Guimerà 9 d'Igualada on la família Claramunt fabricava les tricamionetes Delfin en la segona meitat dels anys 1950.

El Taller Claramunt on la família Claramunt produïa les tricamionetes Delfin equipades amb motors Hispano Villiers era ubicat a l’avinguda Navarra 9, avui dia avinguda Àngel Guimerà 9, que fou un tram de l'antiga carretera nacional II que passava pel nucli urbà d'Igualada, a tocar del bar La Palma, establiment ben popular i que tenia una gran afluència de clients.

Una tricamioneta Delfin fotografiada a Igualada, amb la seva concepció, d'una senzillesa extrema, enviada per l'amic Antoni Tomàs:

un Delfin a Igualada

El segon objectiu de la visita que tingué lloc ahir a Igualada era visitar la nau d'Igualada on es construïen les tricamionetes Delfin i les motocicletes Delfin i  Olímpic. La façana de la nau on el Taller Claramunt produïa aquests petits vehicles presenta el mateix aspecte de fa seixanta anys. Ha estat restaurada i pintada i ara hi ha implantada una nova activitat:

nau fabricació Delfin

Pel que fa a l'interior de la nau de l’avinguda d'Àngel Guimerà 9 conserva, tal com s'aprecia en aquesta fotografia, les encavallades de fusta que sustenten el sostre:

interior nau fabricació Delfin

L'Ada Claramunt ens ha enviat les fotografies d'un dels dofins que conserva, peça que s'incrustava damunt del radiador del Delfin:

Dofí 3

Dofí 2

Dofí 1

Dofí 4

Dofí 5

La producció dels Delfins a Igualada fou possible per les indústries auxiliars que hi havia a la comarca d'Anoia amb capacitat per proveir les peces que aquests vehicles requerien i també per la mà d'obra especialitzada. Els motors dels Delfins, de la casa Hispano Villiers, procedien de Barcelona. La resta de peces eren produïdes en el Taller Claramunt i en tallers metal·lúrgics d'Igualada. A causa d'aquests tallers, hi havia mecànics i treballadors especialitzats. 

La nau de l'avinguda Àngel Guimerà 9 d'Igualada és un petit tros de la història de la indústria de l'automoció del país que cal consignar i difondre. Agraïm al senyor Antoni Tomàs la fotografia d'època d'un Delfin en un carrer d'Igualada i a l'Ada Claramunt les fotografies del dofí que conserva, una peça prodigiosa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada