dissabte, 3 de desembre del 2011

La construcció de l'embassament d'Escales per ENHER (I).

Per a la construcció de l'embassament d'Escales, al riu Noguera Ribagorçana, ENHER va invertir-hi 8 anys, des del 1947 al 1955. És un dels grans embassaments executats per aquesta empresa hidroelèctrica que dirigia l'enginyer Victoriano Múñoz Oms.

Per la seva extensió, l'embassament d'Escales s'esten a tres comarques, el Pallars Jussà i l'Alta Ribagorça, sota administració catalana, i la Ribagorça aragonesa. A nivell municipal, afecta a quatre municipis, Tremp i El Pont de Suert, capitals de les comarques del Pallars Jussà i l'Alta Ribagorça, i dos altres municipis de la Franja de Ponent, Sopeira i Bonansa. Dos importants polítics, en Joaquim Maurin, fundador del Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM), i en Marcel·lí Iglesias, són fills de Bonansa.

Arran de la seva construcció, van desaparèixer els pobles de Casterner de les Olles, històricament integrat dins de la comarca de l'Alta Ribagorça, i Aulet, a la Ribagorça aragonesa, el monestir cistercenc de Santa Maria de Lavaix, de gran importància històrica, les runes del qual són visibles quan decreixen les aigües, i el pont de Celles.

Al marge de la presa, ENHER va construir-hi unes escales excavades a la roca. La vall que acull aquest embassament i les muntanyes del voltant són de gran bellesa. Aquesta circumstància juntament amb les activitats nàutiques i esportives que s'hi practiquen són la causa que l'embassament d'Escales hagi esdevingut un indret visitat que complementa l'àmplia oferta turística d'aquestes comarques prepirinenques.

La primera fotografia d'aquest quadern, datada l'abril del 1949, correspon a la construcció de la boca sud del túnel de desviament:

IMG_9179

Pista oberta per ENHER, l'abril del 1949, que conduïa des del Pont de Suert fins a les obres de construcció de l'embassament d'Escales:

IMG_9180

Construcció dels edificis provisionals destinats a acollir els magatzems, les oficines i el parador, el maig del 1949:

IMG_9176

Dues fotografies d'un compressor, marca Clímax, bolcat al marge d'una carretera:

IMG_9175

IMG_9174

Un compressor a la pista que connectava el Pont de Suert amb les obres de construcció de l'embassament d'Escales:

IMG_9173

Construcció del túnel de desviament per llur boca sud, el maig del 1949:

IMG_9178

Condicionament dels estables del mas de Sant Andreu per a dormitoris dels treballadors d'ENHER:

IMG_9171

Pont provisional construït sobre el riu Noguera Ribagorçana per accedir al peu de la presa:

IMG_9177

Voladures sobre la pista que conduïa a Escales:

IMG_9170

Construcció dels edificis per acollir els encarregats d'ENHER, el juliol del 1949:

IMG_9169

El camí que conduïa des del Pont de Suert fins a la presa d'Escales, el setembre del 1949:

IMG_9168

Continuarà.

1 comentari:

  1. Molt interessant tot l'article.
    M'agradaria saber la procedència de les fotos i també els seus drets d'imatge. M'interessa saber-ho per un treball que estic fent al voltant d'aquest tema i per si el quadern on hi ha aquestes fotos és consultable en algun arxiu o biblioteca en concret.
    Si poguessiu contactar amb mi us ho agrairia.
    Salutacions

    David

    ResponElimina