divendres, 6 de juliol del 2012

Exposicions de les Carrosseries Caba de Sabadell: reconeixement de l'activitat industrial d'en Salvador i Pere Caba.

L'origen de les exposicions sobre les carrosseries construïdes per la família Caba és la campanya promoguda per la Societat Recreativa d'Amics de Sant Cristòfol, molt propera a en Pere Caba i Bedós, de posar el seu nom i el del seu pare Salvador a un carrer, plaça o monòlit a Sabadell, iniciativa que té el suport de la família Caba, llurs amics i coneguts. En Salvador Caba i Valls:

IMG_1529

Carrosseries construïdes per en Salvador Caba:

IMG_1568


IMG_1559

IMG_1583

IMG_1579

IMG_1586


IMG_1564


IMG_1600

IMG_1598

 IMG_1593

IMG_1575

IMG_1604

Per donar impuls a aquesta proposta s'ha fet una recollida de signatures que donen testimoni de l’estima, reconeixement i valor a l'obra d’en Salvador i llur fill Pere Caba. Les exposicions han estat l'element de difusió de l'obra i les creacions d'aquests dos mestres carrossers, la seva trajectòria personal i professional.

La primera exposició va tenir el seu punt de partida, l'any 2007, al Centre Cívic Cal Balsach de la Creu Alta de Sabadell, per la festa major del barri, car és el barri on hi ha encara, avui dia, el taller familiar i on hi han viscut tres generacions.

L’interès que va despertar aquesta primera exposició sobre les carrosseries construïdes per en Salvador Caba i Valls i son fill Pere Caba i Bedós va animar a La Societat Recreativa Amics de Sant Cristòfol i a la família Caba a fer conèixer el contingut al Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Sabadell, que considerà que l’exposició era una clara mostra de la memòria històrica del darrer segle de la ciutat, digne de fer-ne difusió. Amb aquesta convicció es va iniciar una exposició itinerant durant l’any 2008 per diferents centres cívics de la ciutat de Sabadell.

Finalitzada la itinerància, s’exposà al casal de Sant Llorenç Savall, i posteriorment al Casino de Sant Feliu del Racó, a càrrec de l’Ajuntament de Castellar del Vallès, com a acte cultural inaugural de les noves instal·lacions amb un projecte esportiu i cultural. Ambdues poblacions estan estretament vinculades amb la família Caba.

Els mitjans de comunicació també se’n van fer ressò, amb la difusió de les exposicions a Ràdio Sabadell i Ràdio Castellar i entrevistes a familiars i a La Societat Recreativa Amics de Sant Cristòfol.

Les imatges de l'exposició són una petita mostra del treball i l'entrega incondicional a la feina d’en Salvador i en Pere Caba. Són fotografies que en Pere Caba pacientment va anar arxivant i documentant durant anys.

L'exposició té un doble valor, sentimental i històric, pel seu contingut:
1) Mostra la transformació de l'automòbil amb el pas del temps.
2) Fa conèixer el procés de fabricació d'un automòbil. Com de manera artesanal, a partir d'un xassís, es construïa un cotxe o un autocar, i com el client decidia sobre el tipus de vehicle que necessitava.
3) Deixa constància del lligam entre el sector tèxtil, principal activitat econòmica de la zona, i el món de l'automoció.
4) És un viatge en el temps ple de records per a alguns i un veritable testimoni del passat.

A través de les exposicions i la col·laboració de diferents entitats, la Societat Recreativa Amics de Sant Cristòfol ha anat recollint signatures i documents que donen suport a la proposta de demanar a l'Ajuntament de Sabadell un carrer, una plaça o un monòlit a la memòria d’en Salvador Caba i Valls i en Pere Caba i Bedós.

Aquest bloc s'adhereix a la proposta i sol·licita formalment a l'Il·lustríssim Senyor Alcalde de Sabadell que un carrer, plaça o monòlit recordi la figura dels industrials i patricis Salvador Caba i Valls i Pere Caba i Bedós. Desitgem que aquesta proposta sigui estimada i s’acordi de conformitat.

ITINERÀNCIA DE L’EXPOSICIÓ “CARROSSERIES CABA I EL MÓN DE L’AUTOMOCIÓ” PELS CENTRES CÍVICS DE SABADELL:

1) 25 DE FEBRER AL 9 DE MARÇ AL CENTRE CÍVIC DE CAN RULL.
2) 10 AL 31 DE MARÇ AL CENTRE CÍVIC DE LA CONCÒRDIA.
3) 1 AL 13 D'ABRIL AL CENTRE CÍVIC DE CAN PUIGGENER.
4) 14 D'ABRIL AL 4 DE MAIG AL CENTRE CÍVIC DE POBLENOU
5) 5 AL 18 DE MAIG AL CENTRE CÍVIC DE LA CREU DE BARBERÀ.
6) 2 AL 16 DE JUNY AL CENTRE CÍVIC DE SANT OLEGUER 1R PIS.
7) 17 AL 30 DE JUNY AL CENTRE CÍVIC DE CA N'ORIAC.
8) 1 AL 18 DE JULIOL AL CENTRE CÍVIC DE LA CREU ALTA - CAL BALSACH.

En Pere Caba i Bedós:

IMG_1928

Carrosseries construïdes per en Pere Caba:

IMG_1881

IMG_1746

IMG_1719

IMG_1720

Un autobús Pegaso de l'empresa La Vallesana, de Castellar del Vallès:

IMG_1685

Un Buick familiar reconstruït per en Pere Caba:

IMG_1672

IMG_1669

IMG_1674

Carrosseria de fusta construïda sobre un auto Ford del senyor F. Sobrepera, de Sabadell:

IMG_1628

Acabem aquesta crònica amb una reflexió escaient formulada per la Núria Caba i Arnella, filla d'en Pere i néta d'en Salvador Caba Valls, que inicia la nissaga de carrossers, la qual fem nostra:

"El meu pare i el meu avi eren uns amants del seu ofici. Feien més hores que un rellotge i en la producció de carrosseries, el meu pare Pere em deia que algunes no els sortien pas els números. Eren massa perfeccionistes!!!! Bé aquesta era la manera de treballar de molts catalans. Eren com els alemanys però amb la genialitat mediterrània!!!."

Segurament que per aquest motiu, un país petit com Catalunya va crear un vehicle gairebé perfecte com l'Hispano Suiza. Hi havia enginy, treball, esforç, estalvi, sacrifici, empenta, iniciativa i perfeccionisme. També una indústria auxiliar admirable que subministrava peces d'excel·lent qualitat. La guerra civil i la postguerra van arruïnar definitivament l'automoció a Catalunya, un sector capdavanter a nivell mundial.

2 comentaris:

  1. Esperem que ho aconseguim i puguem homenatjar-los per la seva dedicació durant tants anys en el món dels carros, carruatges i cotxes deixant una impremta del Salvador i el Pere Caba Bedós a la ciutat de Sabadell.

    ResponElimina
  2. A mi, com a néta i filla d'en Salvador Caba i Valls i d'en Pere Caba i Bedós.........què et puc dir??
    doncs que als meus antecessors els hi has dedicat moltes hores!! què has fet un reportatge molt complert..............malgrat que les fotos, van estar fetes sobre el llum del menjador de casa meva(que queda reflexat a tot arreu!, heheheh)............i, aquí cal dir, que ara , finalment, a l'Arxiu Històric de Sabadell tenen totes aqustes fotos digitalitzades.

    Cal dir que.........les fotos publicades només són un petita part de tot el que el meu avi i el meu pare van produir.
    Perquè les fotos van ser fetes pel millor fotògraf de Sabadell ( i no ho van fer fotografiar pas tot) el fotògraf tenia)i en una qualitat superba i molt reconeguda a Sabadell per l'època. Si veieu les digitals(AHS)..............doncs moltes semblen talment que postals antigues i nombroses vegades han sortit en calendaris sabadellencs....i sobretot vull anomenar al Centre excursionista de Sabadell, que abans que ningú va voler-les publicar com a elements històrics de la ciutat als seus calendaris.

    També el periodista Josep Ache, del diari de Sabadell.............ja fa un munt d'anys va publicar un extens reportatge...........amb l'entrevista directa al meu pare, parlant del seu pare, vaja! el meu avi!! també de les revistes de la Festa Major de la Creu-alta, on en Bosser n'ha escrit nombrosos reportatges sobre aquesta empresa emblemàtica ubicada al bell mig de la Creu-Alta. ara els creualtencs en diuen que carrosseries Caba i la família, són "com una institució a la Creu-Alta"

    A tu, l'autor del blog, encara no t'hem fet justícia.............ni t'hem agraït...............la teva feina.

    Però vull dir ben clar.............que una revista feta entre BCN i Madrid i d'abast a llatinoamèrica...............només pel fet que tu vas publicar la primera entrada....ja es va interessar per l'obra dels meus antecessors i en va fer un repotatge..........i a arrel d'aixó, a posteriori,LA REVISTA AUTÒDROMO, DE MOLTA QUALITAT:NÚM . 1, edicions Benzina, s.l, publica un bon reportatge amb les fotos ja digitalitzades.......i de molt bona qualitat.

    Sense tu, l'autor del blog, res del que explico hauria passat, tu vas creure en un mail que et vaig enviar.............i sense ni conèixer res perquè ets de BCN, vas venir a casa, vas veure tota la documentació..............et vas passar hores i més hores.......documentan-te...............i heus ací.............del tot espontàniament.................ha sortit tot això i encara més que resta............perquè com a llicenciada en Belles Ats, he de dir que l'obra feta no té fronteres, i que jo reconec que el meu avi i el meu pare van ser persones excepcionals.................als qual per la seva personalitat i per el seus treballs.......sempre els tindré als altars!!!................em podreu dir............sí heu arribat fins aquí: "això és amor de filla i néta"..................i hi estic d'acord!!! hehehhe! però la genialitat intrínsicament catalana i alhora mediterrània.els seu ingeni i el seu amor per la feina ben feta..............abans de pensar en els guanys..............jo encara ............avui..............no puc fer resmés que admirar-los-----...............jo els he tingut a tocar...............i per ells sempre tindré bones paraules!!!!

    Bé, no volia fer cap míting, hehehhe! tot això està escrit espontàniamnet en aqust blog.............segur que hi ha tota mena d'errors............d'expressió, ortogràfics..............de màquina...........etc..............però així m'ha sortit i així ho publico.
    PD. ah! i sempre donant les gràcies a l'autor del blog..............ell també és un català qiue estima el nostre país i reconeix...............com som els catalans!!!!!!!!!
    Visca Catlunya i tots els seus ciutadans de pro!!!!!!

    ResponElimina