divendres, 28 de novembre del 2014

La maqueta del camió Nazar A d'un firaire produïda per en Manolo Alfaro.

Una de les novetats de l'any 1960 fou la fabricació a Saragossa dels vehicles industrials i comercials Nazar per Factorias Napoles SA, una iniciativa de l'intrèpid emprenedor napolità Vincenzo Angelino Gervasio. 

En aquesta fotografia facilitada per l'amic Juan Carlos Fernández-Pello Fernández, un entusiasta asturià de la marca sueca Scania, retrata el senyor Vincenzo Angelino Gervasio, corpulent i apersonat, dret i amb un vestit fosc creuat, observant satisfet la signatura d'una autoritat de l'època; en aquest acte el senyor Angelino era acompanyat de dos senyors més, també drets, amb la mateixa actitud:   

IMG-20141206-WA0006

Els primers camions produïts per Nazar foren el model A que arrencava amb un model de cinc tones i mig. Aquesta fotografia, enviada per l'amic Víctor Lacarta, entusiasta d'aquesta marca i penjada al Facebook pel senyor senyor Antonio Gámez Cano, fotògraf afeccionat i veí del barri de Oliver de Saragossa que acollia la fàbrica Nazar, recull un grup de treballadors de l'empresa davant de dos camions Nazar A de cinc tones i mig dipositats al pati de la fàbrica:

Treballadors de l'empresa Nazar de Saragossa. Col·lecció Sr. Antonio Gámez Cano

Una altre fotografia, enviada també per en Juan Carlos Fernández-Pello, retrata una renglera de camions Nazar A acompanyats d'un autocar, estacionats al pati de la fàbrica i prestos per ser lliurats als compradors i distribuïdors oficials:

IMG-20141206-WA0005

L'any passat uns maquetistes asturians presentaren la reproducció del camió Nazar A de sis tones llançat al mercat l'any 1960, reproducció a escala 1/43 amb dues versions: una de fàbrica amb xassís i cabina sense carrossar; i l'altre, una rèplica exacte d'una unitat d'una empresa d'imatgeria religiosa de Socuéllamos. Aquest camió Nazar feliçment fou comprat per un col·leccionista asturià que l'ha restaurat.   

Fa uns quants anys en David Garrido, bon amic i afeccionat als camions clàssics, retratà a Llanes (Astúries) un camió Nazar A matriculat a Osca i propietat d'un firaire. El camió, dotat d'un xassís llarg, era carrossat amb una caixa de fusta i una marquesina damunt la cabina sustentada per dues barres de ferro. Aquest camió, propietat d'un altre col·leccionista, actualment és objecte d'un complet, meticulós i efectiu treball de restauració.

En Manolo Alfaro, afeccionat saragossà a la fira i els vehicles Nazar i excel·lent maquetista, aprofitant el Nazar A de Otero Scale Models sense xassís, ha fet una reproducció perfecta d'aital Nazar A firaire. Les fotografies enviades per l'autor de la maqueta, en Manolo, palesa la qualitat del treball que frega la perfecció:

011OSM

010OSM

014OSM

012OSM

És una filigrana els acabats del camió, amb les cordes que tiben la vela, les gomes posteriors de les rodes amb la marca del vehicle i el carrosser de la caixa estampades, la matrícula, els retrovisors, la marquesina i les barres que la subjecta o la retolació de les portes. Un treball artesanal que reflecteix la passió que en Manolo professa envers els vehicles Nazar i l'activitat dels firaires amb els seus vehicles i atraccions. 

Aquesta maqueta, com també ho fou la comercialització de la maqueta del camió Nazar A a càrrec de Otero Scale Models, estimula l'interès dels afeccionats a l'automoció devers els vehicles Nazar. En pocs anys i gràcies a l'impagable treball d'uns quants afeccionats s'ha pogut reconstruir la història de Nazar. El treball publicat pel senyor Lisardo García l'any 2012 per commemorar el centenari del naixement del senyor Vincenzo Angelino Gervasio n'és una manifestació eloqüent. A tots els afeccionats i col·leccionistes de vehicles Nazar, coms els amics de Segòvia i d'Astúries, aquest espai els hi vol agrair l'ingent treball dut a terme.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada