divendres, 1 de maig del 2015

Dues guies turístiques de Catalunya publicades en la primera meitat dels anys 1970.

Com apuntàvem en una crònica anterior, un dels fenòmens que comportà la possessió massiva d'automòbils per les famílies d'ençà de la segona meitat dels anys 1960 i principis del 1970, fenomen imparable que s'ha incrementat pertot, fou la publicació de guies turístiques que proposaven als conductors excursions a indrets interessants de visitar. 

En els anys 1970 es produí un renovat interès en conèixer millor el país. Es publicaren guies turístiques, llibres al voltant d'episodis històrics i treballs enciclopèdics diversos. Tingueren molt bona acollida la Guia de Catalunya escrita per en Josep Pla amb fotografies d'en Francesc Català-Roca, publicada per l'editorial Destino i que era una traducció de la que en Pla havia escrit en castellà però pensada en català a principis dels anys 1960, la qual registrà grans vendes; Dolça Catalunya, enciclopèdia formada per vint volums i redactada per reconeguts especialistes en cadascuna de les múltiples matèries que abordava (història, festes i tradicions, art, lleure, la dona, el paisatge, l'evolució del treball, personatges, llegendes, religió, geografia física amb els pobles i comarques), bellament editat per l'editorial Mateu i enriquida amb un gran desplegament fotogràfic que com més va més interès presenta; i Catalunya Visió, deu volums publicats per l'editorial Taber, fundada per l'escriptor Joan Perucho, un projecte fallit de poca durada, que fa un recorregut per totes les comarques del país, incloses les del Nord, escrita per en Josep Vallverdú Aixalà i en Jordi Verrié Faget i profusament il·lustrada amb fotografies d'en Ton Sirera. 

Per a copsar aquest fenomen, molt de moda a principis dels anys 1970, centrat en l'àmbit del nostre país, us reportem dues guies turístiques. La primera, escrita per en Francesc Gurri i Serra, geògraf i publicista, conté la relació completa de tots els municipis catalans. Portada de la Guia de Catalunya de l'editorial Mateu: 

IMG_6073

Les fotografies que presenten interès quant a la temàtica d'aquest bloc, i s'han seleccionat, són les que incorporen vehicles. La primera de les tres fotografies escollides de la guia correspon a un poble de l'interior del país que conté un autocar; sembla ben bé que era un autocar d'una línia regular aturat a la seva parada amb els vilatans que l'usaven arraïmats al seu costat: 

IMG_6074

IMG_6075

La segona fotografia és del casc antic de Berga, la plaça de Sant Pere, espai que acull la celebració de la festa de Patum:

IMG_6076

I acabem amb la façana principal del monestir de Sant Cugat del Vallès, presidida per una gran rosassa. En primer terme, un Seat 600:

IMG_6077

La segona guia, en castellà, és la Telstar de Catalunya, concebuda i adreçada al turisme en automòbil i que es publicà l'any 1975, escrita per en Miguel Boladeras Cucurella i en José Nin Català:

IMG_6078

La única fotografia seleccionada d'aquesta guia és un Seat 1400C que creua el riu Ebre en una barcassa:

IMG_6079

La gràcia que tenen les fotografies incorporades en aquestes dues guies i, per extensió, en els llibres citats rau en com era la geografia -les carreteres, pobles i ciutats, tant els de l'interior com els de la costa- i el paisanatge del país a finals dels anys 1960. A desgrat que a penes han transcorregut cinquanta anys nombroses parcel·les del territori són incognoscibles.

2 comentaris:

  1. Indubtablement, la foto que dieu que correspon a Manresa en realitat és de la plaça de Sant Pere de Berga, escenari de La Patum: https://goo.gl/maps/fznCK

    ResponElimina
  2. Ja ho hem esmenat en el sentit indicat. Moltes gràcies.

    ResponElimina