dimecres, 20 de gener del 2016

Recull de transportistes d'Alcarràs (V).

En Pau Fo i Espachs, de cal Català, fou un altre transportista d'Alcarràs. Nascut a Torrefarrera l'any 1912, fou tractant de farratges. Home de molta empenta i treballador, contragué matrimoni amb la senyora Antònia Badia París. Tingueren cinc fills, quatre noies i un noi: Mercè, Rosa, Maria, Ester i el Jaume. La Rosa Fo Badia es casà amb un altre transportista d'Alcarràs, en Mariano Herguido Abardia. Dos fills d'aquest matrimoni, en Claudi i l'Eduard Herguido Fo treballen en el sector de l'obra pública i civil amb camions i maquinària propis. La Ester, una altre filla, es casà amb en Josep Dolcet Godia, tractant de farratges, negoci que feia amb camions propis. El seu fill Xavier continua el negoci de farratges amb l'empresa Farratges Dolcet SL.

El senyor Pau Fo i la senyora Antònia Badia París, posant davant d'un retratista el dia del seu casament, celebrat cap a l'any 1930:

Josep Maria Ribes Selva

Després de la guerra, en la dècada de 1940, el senyor Fo féu de tractant de farratges. Comprava el farratge als pagesos de les comarques del pla de Lleida i l'emmagatzemava per, posteriorment, vendre'l als mercats de la província de Barcelona on hi havia força demanda. En Pau Fo, que morí a Alcarràs l'any 1964, tingué dos camions. La seva família, de cal Català, tingué un bar al carrer Major d'Alcarràs.

El primer camió que tingué el senyor Fo, en els anys 1940, la marca del qual ens és desconeguda. Possiblement que fos una reconstrucció amb peces de procedència diversa:

IMG_NEW

El segon camió fou un GMC equipat amb un motor dièsel Barreiros:

IMG_NEW_0001



En Jacint Monclús, en Cinto, i en Josep Canadell Gòdia, cunyats, feren companyia o societat i treballaren en la dècada de 1960 i 1970 en el sector del transport, principalment, en el subministrament d'àrids extrets del riu Segre i de materials de construcció a les obres, activitat que feren fins a la jubilació.

El senyor Jacint Monclús comprà dos camions Sava Austin, fabricats a Valladolid (Castella). El primer, amb una cabina dotada de capó davanter i el segon amb la cabina avançada.

Dues fotografies dels dos camions del senyor Monclús, el primer, carregat amb una sitja mòbil usada per emmagatzemar ciment sec a les obres:

Monclus Sava

Sava Austin

En Josep Canadell Gòdia, de cal Sego, comprà d'ocasió un Pegaso Comet matriculat a Saragossa. Muntava un bolquet amb unes alces. Talment s'aprecia en les dues imatges del camió, a desgrat que treballava en el sector de les obres, el conservava immaculat:

Pegaso Comet

353

El cotxe familiar de les famílies Monclús Canadell, un del primers Seats 1400 matriculats a Lleida pintat amb el preceptiu color fosc:

351

Josep Canadell Gòdia, dret a la dreta:

Josep Canadell Godia (dret dreta)

Senyors Canadell:

Josep Canadell Godia

foto Josep Canadell Godia

Jacinto Monclús amb la seva senyora:

Jacinto Monclús i la seva senyora

En Jacinto Monclús amb la seva senyora i la seva filla Pepita:

Jacinto Monclús amb la seva senyora i la seva filla Pepita

En Jacinto Monclús:

Jacinto Monclús

Continuarà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada