dijous, 18 de juny del 2009

camions a les Festes de Sant Eudald a Ripoll (Girona)

La Festa major de Ripoll es celebra el dia 11 de maig, Sant Eudald, les relíquies del qual es veneren al Monestir de Santa Maria de Ripoll. Aquest monestir és una de les joies del romànic català, amb una forta vinculació amb els monestirs de Sant Miquel de Cuixà i Sant Martí del Canigó, a la comarca del Conflent.

El monestir de Santa Maria de Ripoll fou fundat l'any 880 per en Guifre el Pilós, i la seva expansió i influència cap al Monestir de Sant Martí de Canigó és mercès a l'impuls de l'Abat Oliba. Guifre el Pilós, les despulles dels qual es conserven en aquest monestir, va néixer al poble de Rià, a la comarca del Conflent, sent l'artífex del naixement de Catalunya com a país independent. Per tant, difícilment es pot entendre Catalunya sense l'aportació fonamental d'aquests dos personatges providencials.

Després del llarg hivern, que a Ripoll, situat just al prepirineu, és feixuc, fred i humit per l'aiguabarreig del Ter i del Freser, arriba a començaments de mes de maig el bon temps, amb els dies càlids, el vol de les orenetes i un mantell verd que cobreix tots els boscs, prats i camps. I el dia 11, els ripollesos celebren la festa Major, la qual es clourà a mitjans d'agost amb les primeres pluges per la Mare de Déu d'Agost, l'escurçament del dia i les primeres fulles dels arbres esgrogueïdes preludiant la tardor, la qual és d'una bellesa captivadora al Ripollès.

Igualment com les orenetes, per Sant Eudald aterren per Ripoll els firaires amb els seus vehicles vells i transformats per a aquest ús. La seva visió constitueix un plaer per als afeccionats als camions clàssics.

Volvo d'un firaire de la comarca de La Garrotxa, amb el volant a la dreta. Aquesta especificitat del mercat anglès provoca que la venda d'aquests vehicles de segona ma sigui molt econòmica atès que el seu mercat potencial és molt reduït:
Volvo d'un firaire a les Festes de Sant Eudald (Girona)

Camió Renault, el disseny del qual procedeix del Berliet, un dels grans fabricants de camions europeus malauradament també desaparegut:
Renault a Les Festes de Sant Eudald de Ripoll (Girona)
Tractora Pegaso 2181 aparcada a les afores de Ripoll:
Pegaso a Ripoll (Girona)
Una tractora Renault de gran comoditat per al xòfer i amb una estètica peculiar:
Renault a Ripoll (Girona)
Una altre tractora Iveco amb el característic remolc d'un firaire:
Iveco d'un firaire a les Festes de Sant Eudald de Ripoll (Girona)
Un camió Renault amb un xassís llarg per a càrregues voluminoses i poc feixugues:
Renault a Ripoll (Girona)
Una altra tractora Iveco Turbostar de finals dels anys 80 i començaments dels 90:
Iveco d'un firaire a Ripoll (Girona)
Sens dubte, els firaires que participen en les Festes de Sant Eduald, amb les seves atraccions, cançons i gatzara, esdevenen la prova fefaent de l'acabament de l'hivern i de l'alegria i gaudi que l'estiu sempre comporta.

4 comentaris:

  1. Acabo de descobrir aquest bloc. M'agrada molt! Dir-te que ja sabia que tenies un compte a Flickr, per on m'hi he passejat diverses vegades admirant les fotos de camions. Però no sabia que també tenies un bloc. El cas és que volia contactar amb tu per si tens fotos (o saps qui en pot tenir) d'agún Pegaso amb caixa frigorífica de l'empresa EXPLASA (ja dissolta). Aquesta empresa estava a Santa Eugènia de Berga (al costat de Taradell, on has fet algunes fotos). Ja sé que és molt difícil, però com que tu tens tantes fotos, per això em permeto demanar-te aquest favor. Moltes gràcies. Si vols, pots contactar amb mi per correu electrònic (mailtoni[arrova]gmail.com).

    ResponElimina
  2. Hola Toni: moltes gràcies pels teus comentaris del bloc. Coneixia l'empresa EXPLASA de Santa Eugènia de Berga, un gran escorxador que va fer fallida a finals de la dècada de 1980, si no estic equivocat. També recordo els Pegaso cabina quadrada frigorífics que circulaven per la N-152. Malauradament no tinc pas fotografies d'aquests vehicles. Em va agafar msassa jove i en aquella època no tenia pas la dèria de fotografiar els camions que tant em plauen. A veure si poden obtenir aquestes fotos atès que segur que n'hi ha.

    ResponElimina
  3. Gràcies Xavier per la molèstia que t'has pres. El cas és que jo tampoc pensava llavors que pugués tenir cap interès fotografiar aquells camions, tot i que el meu pare hi treballava! En fi, a veure si hi ha sort i algú que n'hagués fet les penja algun dia. També podria fer una mica de recerca... Bé, salut i gràcies!

    ResponElimina
  4. Estic segur que fotos d'aquests camions, n'hi ha. Sabent del teu interès, intentaré esbrinar quelcom. Moltes gràcies.

    ResponElimina