dimecres, 11 d’abril del 2012

Carrosseries i transformacions produïdes per en Josep Vert i Planas a Torroella de Montgrí (i VI).

A la dècada del 1940, Carrosseries Vert de Torroella de Montgrí també transformava vehicles i produïa carrosseries especials. Una de les carrosseries que va escometre en Josep Vert fou la construcció d'aquesta ambulància per encàrrec de l'Institut Provincial de Sanitat de Girona. Segurament que era un auto carrossat per l'ús d'ambulància:

IMG_3648

IMG_3649

Una altre carrosseria realitzada per Carrosseries Vert aquells anys: la transformació d'un bonic auto en un furgó amb caixa pel repartiment de begudes carbòniques, un encàrrec d'una empresa familiar de Torroella de Montgrí:

IMG_3650

Malgrat que en Josep Vert és conegut per la seva faceta de carrosser d'autocars i autobusos, també va construir caixes per camions i furgons. Particularment remarcables foren les carrosseries especials per a furgons i caixes frigorífiques pel seu coneixement de les carrosseries metàl·liques, la fabricació de les quals va ser capdavanter.

Per encàrrec de l'empresa Transports Vidal de Sant Feliu de Guíxols va construir una caixa de fusta per a transports generals, muntada sobre un camió nord-americà, amb una sobrecabina o marquesina per carregar-hi més mercaderia. Sort n'hi va haver aquells anys de les subhastes de vehicles pels exèrcits, els quals eren adquirits per transportistes per tal de disposar de camions:

IMG_3642

Una altre caixa de fusta construïda per un camió de l'empresa Transportes Reunidos:

IMG_3643

Finalment, a l'arxiu del senyor Josep Vert hi ha la fotografia d'aquesta caixa construïda i muntada sobre un camió nord-americà, de l'empresa de jardineria Casa Martinoy, de Torroella de Montgrí. La procedència militar d'aquest camió és inqüestionable. Segurament que es va aprofitar la caixa d'origen militar i es van muntar unes alces i una sobrecabina igualment com s'havia executat en el camió de l'empresa Vidal de Sant Feliu de Guíxols:

IMG_3644

En els tres llibres que en Josep Vert va publicar sobre les carrosseries a les comarques gironines, obra extraordinària avui dia descatalogada i introbable, les transformacions i carrosseries de camions és tractat d'esquitllada. Possiblement que no lligava pas gaire amb la temàtica del llibre centrada en els carrossers de les comarques gironines, models comercialitzats, l'evolució de les carrosseries i les empreses de transports de viatgers per carretera. Però hi havia un altre raó: en Josep Vert estimava profundament el seu ofici de constructor de tartanes i carrosseries d'autocars, com es palesa en l'obra que va publicar.

A can Vert, la construcció de carrosseries d'autocars era l'activitat principal que apassionava a en Josep Vert i li va donar reconeixement. Les carrosseries per camions eren figues d'un altre paner. Les carrosseries d'autocars li permetien a en Josep Vert plasmar les seves idees i projectes en quant a dissenys i innovacions.

Volem agrair a la família Vert, als senyors Miquel Graells i Vilarrodona i Jordi Planas la difusió d'aquest importantíssim arxiu fotogràfic en aquest bloc que permet la recuperació de l'obra d'un dels principals carrossers catalans del segle XX.

1 comentari:

  1. Enhorabuena. Interesantísimos posts. Desgraciadamente, no encuentro la quinta entrega. ¿Pueden ayudarme a encontrarla indicando cuando se publicó o la URL del post?

    ResponElimina