dimarts, 14 d’agost del 2012

El contracte de construcció d'una ambulància sobre un xassís Ford celebrat entre l'Assemblea local de la Creu Roja de Sabadell i en Salvador Caba i Valls l'any 1929.

El dia set de maig de 1929, el senyor Ramon Moragas i Ramírez, President de l'Assemblea Local de la Creu Roja de Sabadell i el senyor Salvador Caba i Valls, constructor de carruatges, van signar un contracte en virtut del qual l'Assemblea li lliurava un xassís Ford amb número de bastidor AA.86I009 perquè li muntés una carrosseria d'ambulància de conformitat amb els plànols presentats prèviament pel senyor Caba, quin disseny havia estat aprovat per acord adoptat per la Junta de Govern d'aquesta Assemblea. El termini d'execució i lliurament d'aquesta carrosseria va convenir-se en dos mesos des de la signatura del contracte i el preu era de cinc mil cent cinquanta-cinc pessetes, que s'havia de satisfer en tres terminis.

El redactat d'aquest contracte era el propi de l'època i tampoc ha canviat gaire d'aleshores ençà. També les clàusules previstes són les pròpies d'un contracte d'aquesta classe: un termini de lliurament que podia excepcionar-se en cas de força major i el pagament del preu convingut diferit en terminis.

contracte caba

Finalitzada la carrosseria d'ambulància sanitària sobre el xassís Ford, el 31 de juliol de 1929, el senyor Caba va lliurar la corresponen factura a l'Assemblea de la Creu Roja local de Sabadell, on hi detallava els treballs executats: la construcció d'una carrosseria de fusta de freixe i faig amb una planxa acerada a l'exterior i tots els elements que incorporava l'ambulància (llitera, seients plegables, cortines, portes, armaris, lavabo, dipòsit d'aigua i instal·lació):

fra caba

Els tres rebuts lliurats per en Salvador Caba per import de mil set-centes divuit pessetes i trenta-tres cèntims corresponent als tres terminis de pagament del preu de construcció de l'ambulància i llur muntatge sobre un xassís Ford, de dates 5 d'agost, 31 d'octubre i 11 de desembre de 1929:

rebuts caba

Dues fotografies de l'ambulància construïda per en Salvador Caba l'any 1929. Cal remarcar que l'interior de l'ambulància, amb la llitera, els armaris, el lavabo i els seients no diferia pas gaire d'una habitació d'una clínica:

ambulancia cr 1929 1

Agraïm a la família Caba Arnella aquest document històric molt interessant que palesa com es feien les coses en aquest país nostre fa vuitanta-un anys. Hi havia seriositat en el compliment de les obligacions assumides: el senyor Caba va lliurar la carrosseria convinguda en el termini establert i l'assemblea local de la Creu Roja de Sabadell va satisfer el preu en els terminis estipulats. 

1 comentari:

  1. Jo, vaig tenir accés a aqusta documentació gràcies a publicar a un web de Facebook , la què va ser,la primera ambulància de Sabadell.

    el President actual de la Creu Roja Sabadell, té un munt de documentació al seu abast.........i va tenir l'amabilitat de proporcionar-me aqusts documents, ara impagables!!
    I dic impagables...........perquè la facturació de Carrosseries Caba s'ha perdut................perquè era molt voluminosa..........d'aqulls temps en queden un parell de llibres de Registre d'entrada de Taller, amb la comptabilitat i preus de les peces i les hores de feina.

    L'Arxiu Històric de Sabadell, no ha estat interessat en guardar, pels nostres conciutadans, com a mínim, algunes de les reparacions i la clientela de Carrosseries Caba,i això ho faig constar perquè ENGINYERS DEL RAM HI ESTAN MOLT INTERESSATS!!!,aquells, molts d'ells prohoms de la nostra ciutat i que ja figuren a la història de Sabadell.
    Tots eren clients de Salvador Caba.............en aqustes contrades era el millor!!!!!!!!!! però això............ només ho saben valorar els sabadellencs de pro........però no pas l'ajuntament que ara, informeu-vos, tenim!

    Gràcies Bustos/Sànchez per la vostra ignorància referent a la història viva i documentada del prohoms que van donar nom a la ciutat de Sabadell, abans de la guerra incivil!!

    La història no perdona...........i la història us passarà factura per la vostra calculada ignorància!! amb els pwersonatges que la ciutat senpre recordarà..........i no solamnet pels meus antecessors............n'hi ha molt més importants............però vosaltres alacaldes dimitits o acidentats teniu la barra d'ignorar-los!!!!

    PD.Tot i això a Ajuntament Republicà de Sabadell,. per allà principis dels anys 30, va encarregar a Carrosseries Caba una ambulància, que francamnet.................vistes les fotos de com es va amoblar, encara m'embadaleix...............i jo, us puc dir, i us dic que les ambulàncies actuals...........hi tenen molt que desitjar..............COM ÉS POSSIBLE QUE UNA AMBULÀNCIA QUE TRANSPORTI UN MALAT CEREBRAL.............NO TINGUI LA SUSPENSIÓ ADEQUADA I....MARTIRITZI AL MALALT PERQUÈ FA UNS SOTRACS QUE NINGÚ ACCEPTARIA NI AMB UN 600'S?
    Qui controla les condicions del transport de l'ambulància? per cert de costos caríssims???

    Núria Caba

    ResponElimina