dimecres, 10 d’abril del 2013

La visita a l'empresa Autocars Olivet i al museu particular del senyor Joan Brugués a Banyoles el dia 6 d'abril de 2013 (I).



El passat dissabte dia 6 d’abril ens vàrem aplegar uns quants afeccionats del món de l’autocar i de l’autobús a Banyoles per gaudir de la visita a la cotxera de l’empresa Autocars Olivet i al museu del senyor Joan Brugués. Aquest encontre es va acordar en la primera trobada d'estudiosos de la història del transport a Catalunya, organitzada per en Miquel Segura,  que es va celebrar al restaurant de can Pichurri, a Les Planes, un matí fred del mes de gener d'enguany.

De Barcelona i Tarragona van fer acte de presència en Miquel Segura acompanyat del seu fill Xavier, en David Arriola, en Xavier Segura, l’Albert Obiols, en Francesc Xandri, en Josep Antoni Moreno, en José Burgos, en Josep Pretel, en Jose Maria Martínez, Josete, i en Luís Avellana amb el seu fill. Del cantó de Girona, l’amfitrió, el senyor Joan Brugués, en Quimet Duran, carrosser, en Francesc Bonaventura, per motiu en Xicu, en Pere Liu i Vila, en Miquel Patinyo amb la seva senyora Conxi i en Miquel Àngel, en Joan Càmara i un servidor. En aquesta ocasió no ens van poder pas acompanyar en Marcel Estadella Serrat i en Xavier Florez Bosque.

Atès que el programa era molt atapeït, a les nou del matí ja hi érem gairebé tots els assistents entaulats per esmorzar de valent. Ja se saps que quan la gent de Barcelona surt de la ciutat comtal, s’eixoriveix, se li obre l'estomac i li entra la gana. Els assistents a l'encontre esperant els esmorzars que es van servir al bar del Poste de Mata per gentilesa del senyor Joan Brugués:

IMG_5025

 IMG_5024

Després d’un abundós esmorzar endrapat al bar del Poste de Mata, una benzinera que hi ha a l’entrada de Banyoles, vàrem fer cap al vagó del carrilet de Girona a Banyoles, el tren pinxo, estacionat a l’antiga estació de tren de Mata que en Quimet Duran Estarriola ha restaurat admirablement. En Quimet Duran va obrir la porta perquè podéssim accedir-hi dins: 

IMG_5048

L'antiga estació de tren de Mata, completament restaurada: 

IMG_5056

Mentre érem a l’antiga estació del tren de Mata, per l’antiga carretera general de Girona, just davant de la fàbrica de mobles Constants, actualment tancada, hi circulava una furgoneta Ebro F-275, un vehicle que és molt car de veure actualment. Per ser un vehicle industrial, el seu estat de conservació era prou bo. 

 IMG_5043

Davant de la fàbrica de mobles Constant també hi havia aparcat un camió Volvo que treballa per l’empresa Kuehne & Nagel:

IMG_5052

Acabada la visita al vagó del tren pinxo, ens desplaçarem amb els cotxes fins al polígon industrial de Pont-Xetmar, a Cornellà de Terri, on Autocars Olivet hi té un garatge on hi tanca un esplèndid autocar Setra de tres eixos  dotat del màxim nivell de confort i seguretat.  En aquest garatge vam podem fotografiar aquest magnífic Seat 1500 perfectament restaurat:

IMG_5063

Aprofitant l’avinentesa, en Pere Liu ens va comentar que ell, de jove, també n’havia tingut un de Seat 1500 comprat de segona mà al senyor José Maria de Porcioles i Colomer, batlle de Barcelona en la dictadura del general Franco. El senyor Joan Brugués al costat del Setra de tres eixos:

IMG_5060

El Setra fora de la nau a punt de marxar cap a Sant Jaume de Llierca, a la comarca de La Garrotxa:

IMG_5079

IMG_5085

El senyor Josep Pararols, que era el seu aniversari i va haver de fer un forat enmig de la celebració familiar organitzada, ens va portar amb el Setra fins al polígon industrial Pla de Polige a Sant Jaume de Llierca. Un viatge curt i deliciós que va permetre de gaudir de la qualitat de Setra i confirmar el prestigi mundial del Made in Germany.

En aquest curt trajecte en Joaquim Duran, en Xicu i en Pere Liu recordaven persones ja desaparegudes del Pla de l'Estany com mossèn Garrafa, un personatge mític el motiu del qual no precisa cap explicació. O l'expressió, completament extingida de posar una cosa al temps de la vella, una expressió que usaven en Lluís Costa quan reparaven els camions a Banyoles als anys 1950.

A la cotxera d’Autocars Olivet  del polígon industrial Pla de Polige de Sant Jaume de Llierca hi havia la resta dels autocars de l’empresa, gairebé tots vehicles alemanys carrossats per en Beulas, d’Arbúcies. També havia baixat d’Olot un autobús urbà de Transport Públic Olot (TPO), empresa propietat de la família Brugués i Teisa, un Mercedes Benz carrossat per Hispano Carrocera, de Saragossa.

IMG_5110

Els autocars de can Olivet que es tanquen al garatge del polígon industrial Pla de Polige de Sant Jaume de Llierca, a la comarca de La Garrotxa:


IMG_5089

IMG_5097

IMG_5119

IMG_5122

IMG_5131

IMG_5116

Al garatge de Sant Jaume de Llierca també hi havia el Setra petit, l’altre joia de la casa que condueix l’Agustí Brugués i Olivé, fill d’en Joan. Un vehicle extraordinari el preu de compra del qual el fa inabastable per la major part de les empreses del país:

IMG_5106

IMG_5109

Fotografia del grup d'assistents a aquest encontre davant de l'autobús urbà de la família Brugués adscrit a l'empresa TPO:

 IMG_5129

Enfilats altre cop al Setra de tres eixos, el senyor Pararols ens van conduir de nou cap a Banyoles per visitar el museu que el senyor Brugués ha creat a casa seva. Aquesta activitat serà abordada en el proper article.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada