dimarts, 30 de juliol del 2013

El Citroen dos cavalls que repartia els llibres de l'editorial La Galera de Barcelona els anys 1960.

L'any 1963 l'Andreu Dòria i Dexeus va fundar a casa seva l'editorial La Galera amb l'objectiu de promoure i difondre la literatura infantil i juvenil de qualitat que servís a la llengua, la cultura i l'escola catalana i que entroncava amb la pedagogia renovadora d'aquells anys. Assessorat per la pedagoga Marta Mata el 1963 va publicar dos llibres infantils. El senyor Dòria coneixia el món editorial car l'any 1945 havia entrat a treballar a les editorials Carroggio i Reverté.

Aquest projecte editorial el va emprendre en un context molt difícil per la repressió implacable de la dictadura del general Francisco Franco cap a la cultura i llengua catalana, que volia extingir completament. L'Andreu Dòria va continuar la tasca desenvolupada per en Josep Maria Folch i Torres abans de la Guerra Civil amb la publicació de la col·lecció de contes infantils del Patufet per posar a l'abast dels joves lectors llibres en català. 

Aquestes dificultats no van impedir que entorn de l'editorial La Galera s'hi apleguessin autors joves i entusiastes que amb el temps s'han convertit en grans figures de la literatura catalana. L'Emili Teixidor, Joaquim Carbó, Sebastià Sorribes, Josep Vallverdú, Pilarin Bayés i Gabriel Janer-Manila en són els més representatius d'aquella primera etapa. 

En els anys 1960 l'editorial La Galera publica grans èxits com El Zoo d'en Pitus de Sebastià Sorribes l'any 1966, Rovelló de Francesc Vallverdú l'any 1969 i La Colla dels 10 de Joaquim Carbó l'any 1970. Les dificultats que va haver de superar La Galera es visualitzen amb la fotografia del Citroen dos cavalls amb què distribuïen els llibres publicats:

IMG_5884


El Citroen carregat de paquets de llibres per ser distribuïts arreu de Catalunya:

IMG_5883

El 1988 l'Andreu Dòria va rebre la Creu de Sant Jordi. L'any 1992 La Galera va integrar-se a la Fundació Gran Enciclopèdia Catalana. La crisi va afectar greument les editorials especialitzades en el públic infantil i juvenil per la reducció del nombre de lectors, la saturació del mercat i els canvis de consum de les famílies. A La Galera hi han publicat autors de reconegut prestigi com en Jordi Sierra i Fabra, Ignasi Blanch, Carles Sala, Imma Chacón, Ana Alonso, Javier Pelegrín i Francesc Miralles.

Avui dia La Galera ofereix publicacions de gran qualitat. Des de l'any 1963 ha publicat més de mil cinc-cents títols i cent col·leccions de referència. Els èxits actuals són La porta dels tres panys de Sònia Fernàndez-Vidal, La gramàtica de l'amor de Rocio Carmona i Retrum de Francesc Miralles.

La gran labor de La Galera entre els joves lectors catalans li ha merescut en aquests cinquanta anys d'activitat l'atorgament del Premi Nacional del Llibre, el Crítica Serra d'Or i la Creu de Sant Jordi. L'Andreu Dòria i Dexeus, capdavanter en la publicació de llibres en català per a infants i joves, va morir a Barcelona l'any 1995, a l'edat de 74 anys, per una hemorràgia cerebral.

Aquest espai felicita al David Castillo, coordinador del Suplement Cultura del diari El Punt-Avui, la publicació de l'article sobre el cinquantè aniversari de la fundació de l'editorial La Galera, article que  posa de manifest la labor de l'Andreu Dòria en el camp editorial català i les prohibicions, dificultats i entrebancs amb què van trobar-se els projectes editorials en català durant els trenta-sis anys de dictadura franquista.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada