divendres, 24 d’abril del 2015

Projecte Cultura en Ruta d'Òmnium Cultural: més fotografies de la tractora Barreiros i llur semiremolc Daf.

La miscel·lània publicada l'any 1975 per Òmnium Cultural, una entitat fundada el juliol de 1961 per industrials catalans per promoure i defensar la cultura i llengua catalana davant la repressió i escomeses de la dictadura franquista, la qual regalava als seus socis, conté més fotografies de la tractora Barreiros i el semiremolc Daf amb el qual aquesta entitat portà a cap el projecte Cultura en Ruta, consistent en la venda de llibres i subscripcions a revistes i demés publicacions en català. Es tractava de recuperar els lectors en català després de la desfeta de l'any 1939 i incorporar-hi nous lectors.

Per aquest projecte Òmnium Cultural comprà una tractora Barreiros i un semiremolc DAF dotat d'una gran flexibilitat. La primera carrosseria fou construïda pel carrosser Sarquella de Banyoles (Pla de l'Estany). Lliurà el semiremolc de venda ambulant de llibres i discs en català a les darreries de l’any 1968. Tenia una longitud de dotze metres i un pes de dotze tones. Fotografies d'aquest Barreiros. El bibliobús Cultura en Ruta fou presentat al públic el 19 de març de 1970 a Terrassa. 

IMG_6080

Retratat a Castellfollit de la Roca, un dels pobles més pintorescs de Catalunya:   

IMG_6081

El gener de 1971, Carrosseries Novell de l'Hospitalet del Llobregat el reformà amb la incorporació d'unes comportes accionades mitjançant cilindres hidràulics que podien funcionar sense connexió elèctrica; funcionaven amb bateries. La darrera sortida del bibliobús fou el mes de maig de 1978 a La Roca del Vallès.
 
1970 Cultura en ruta Omnium Cultural

IMG_6083

IMG_6082

Aquest camió el conduí molts anys el senyor Pere Querol i Utjes. Una feina delicada per la repressió, la por i les amenaces que hagueren de suportar els impulsos i treballadors d'aquest projecte. Manllevant l'expressió d'en Salvador Espriu i Castelló, el poeta de Sinera, la feina de Cultura en Ruta contribuí a salvar els mots. 

2 comentaris:

  1. Una magnífica iniciativa. Inspirada en el bibliobus del front. Estem cercant quan va venir a Sabadell "Cultura en ruta"
    Teniu una pàgina molt interessant.
    Avui dia el camió és per a moltes persones una casa en ruta amb hores d'espera al costat de parcs i carrers de tota Europa i Àsia.
    Amb afecte
    Teresa Mira. Òmnium cultural Sabadell

    ResponElimina
  2. Benvolguts/udes,

    Per complementar el missatge anterior de la Teresa Mira, només comentar-vos que Òmnium Sabadell fa 50 anys l'any 2022 i estem molt interessats a tenir informació sobre el projecte "Cultura en ruta" al seu pas per Sabadell, perquè ens consta que hi va ser i va tenir impacte, però no en tenim massa informació més.

    Si teniu informació o imatges, us agrairíem molt que ens ho féssiu saber a l'adreça electrònica sabadell@omnium.cat i ens posaríem en contacte amb vosaltres.

    Moltes gràcies per la vostra atenció.

    Cordialment,

    Montserrat Mateu
    Vocal de la Junta d'Òmnium Cultural de Sabadell

    ResponElimina