dilluns, 1 d’agost del 2016

En Francesc Fainé i Casamitjana: conductor de Transports Barnadas de Girona.



En Francesc Fainé i Casamitjana nasqué a Vilanna, poble integrat dins el municipi de Bescanó, a la comarca del Gironès, el 24 d’octubre de 1924. Llur família paterna, els Fainé, eren oriünds de Castellgalí, municipi de la comarca del Bages. Casat l’any 1953 amb la Glòria Comas i Sala, s’establiren al Sant Julià de Ramis, el poble de la muller. I en possessió del carnet de conduir de primera, entrà a Transports Barnadas, empresa en què hi treballà tota la vida.

La seva filla gran Dolors conserva unes quantes fotografies dels camions de can Barnadas que conduí son pare. La primera correspon a un camió amb capó davanter, tal vegada un Henschel, que el senyor Fainé conduí en els primers anys que treballà a Transports Barnadas. La fotografia és feta al port de Barcelona; al fons emergeix la muntanya de Montjuïc; en Francesc Fainé és el de la dreta de la imatge.


escanear0002

La segona fotografia és la participació del Pegaso 140 dièsel de can Barnadas, una de les primeres unitats d’aquest model matriculades a la demarcació de Girona, en la celebració de la festa de Sant Cristòfol que tingué lloc a la Devesa de Girona el 10 de juliol de 1954. El camió fou conduït pel senyor Fainé.

escanear0001

En la segona meitat dels anys 1960 el senyor Fainé conduí un Pegaso de quatre eixos. Les rutes principals eren cap a Madrid i Bilbao transportant el paper produït per la paperera Torras de Sarrià de Ter. El seu ajudant fou en Francesc Xavier Sellés Solà, en Matas de motiu, molt bona persona, amb el qual hi tingué tota la vida una gran amistat. El senyor Sellés, mort l’agost de 2015, fou parent de Transports Sellés de Quart.

El camió Pegaso que conduí el senyor Fainé en la segona meitat de la dècada de 1960 fotografiat al costat de la nau que Corvisa, Comerciantes Reunidos de Vinos SA, de Sant Julià de Ramis, tenia a l’antiga carretera de Banyoles. Al seu costat, dreta, la Maria Àngels, la filla petita del senyor Fainé nascuda l'any 1965:


escanear0005

La Maria Àngels Fainé Comas, ben petita, al volant del Pegaso:

escanear0008

El senyor Fainé dret i la seva filla Maria Àngels dins la cabina:

escanear0004

escanear0007

Pare i filla drets davant la caixa del Pegaso:

escanear0010

En Francesc Fainé acompanyat de la seva filla Maria Àngels dins la cabina del Pegaso:

escanear0009

La Maria Àngels Fainé Comas i la seva tia Aniceta Comas Sala:

escanear0003

La Maria Àngels Fainé Comas, en possessió del permís de conduir camions, treballa en el sector del transport:


escanear0006

La Dolors i la Maria Àngels Fainé Comas, les dues filles del senyor Francesc Fainé, amb la seva tia Aniceta Comas Sala:


escanear0013

Corvisa de Sant Julià de Ramis comprava vi a l'engròs arreu d'Espanya i l'embotellava. També foren representants de la Cervesa El Àguila, produïda a València, i del celler Viñalar de La Rioja. En Pere Grabulosa, veí de Sant Julià de Ramis, conduïa un Ebro B45 de Corvisa que sempre feia la ruta fins a València per carregar cervesa El Águila. Marxava de ben dematí amb el camió carregat d'ampolles buides i arribava a València a la tarda. Un cop carregat el camió amb les caixes d'ampolles de cervesa El Águila, dormia en un hotel situat als afores de València -mai ningú li prengué cap caixa ni ampolla de cervesa del camió. Arribava a Sant Julià de Ramis per la tarda. Dos dies sencers en completar el viatge. I en Lluís Blanch Camps, un altre transportista de la casa, tenia un Barreiros Halcon amb cabina llarga de fàbrica i carrossat amb una cisterna amb què transportava el vi que Corvisa comprava, envasava i comercialitzava. També tingué dos Barreiros més, un Saeta 75 i un Azor. 

El senyor Fainé també conduí un Pegaso 1086 amb el qual seguí fent la ruta de Madrid i Bilbao transportant bales de paper. Hi ha l'anècdota, interessant de consignar, que transportà el paper usat per les condolences i recordatoris de la mort del general Francisco Franco succeïda el 20 de novembre de 1975.

escanear0012

El senyor Fainé amb la seva filla Maria Àngels a la cabina del Pegaso:

escanear0011

El senyor Fainé es jubilà a finals de l'any 1984, amb seixanta anys fets, i s'acomiadà del món del transport. Sempre treballà a Transports Barnadas. Morí, d'un atac de cor fulminant, l'any 1996, als setanta-un anys d'edat. 

Volem agrair la informació i les fotografies facilitades per la Dolors Fainé i Comas, filla gran del protagonista d'aquesta crònica, i que permet saber una mica més de la història de Transports Barnadas i endinsar-nos en la biografia d'un dels seus conductors. També és un modest homenatge a tots els conductors i mecànics que treballaren a can Barnadas. Aquest article ha estat possible gràcies a les gestions fetes per en Joan Mercader Domènech, veí de Sant Julià de Ramis i ensems de la família Fainé.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada