divendres, 3 de gener del 2020

Un camió Nazar A de sis tones bolcat en un camp.

Encetem l'any 2020, que representa l'onzè any d'activitat ininterrompuda d'aquest espai, amb la fotografia d'un camió Nazar A, de sis tones, matriculat a Madrid, bolcat enmig d'un camp planer adjacent a una carretera. La imatge correspon a la dècada de 1960, que foren els anys que aquests vehicles tingueren un cert protagonisme en les carreteres espanyoles. En els anys 1970 el seu paper fou més residual. I en els anys 1980, la seva presència era testimonial, irrisòria, evaporada completament. 

Nazar A bolcat

El camió Nazar A bolcat correspon al model de sis tones, equipat amb motor Perkins, model que tingué bona acollida entre els clients d'aquest constructor aragonès, principalment transportistes de trajectes curts i constructors. La posició del camió permet apreciar el sistema de transmissió, les bateries, el diposit de gasoli i la roda de recanvi ubicada en la part posterior. També la caixa de fusta, concebuda per carregues generals, que muntava. És el model que reproduí fa temps el maquetista asturià Otero, una autèntica delicadesa.

Aquesta fotografia, facilitada pel senyor Xavier Castells, fou difosa per primer cop fa uns quants anys en el fòrum Camionesclasicos. Tanmateix, per la caducitat de les imatges, n'havíem perdut el rastre completament. És possible que estigui disponible en algun espai especialitzat en aquesta matèria que han proliferat els darrers anys a remolc de Facebook i plataformes anàlegs. És un fet que desconeixem per la impossibilitat de poder estar al corrent de les novetats incessants que es produeixen. No hi ha temps ni energies per atendre un propòsit d'aquesta envergadura.  

Ens plau de consignar aquesta imatges en aquest espai per facilitar-ne la difusió als amants dels camions que tenen interès en aquesta marca que com més va més reconeixement té. Si l'any passat el primer article fou sobre un Nazar B que tingué la família Ramonet de Puigcerdà, distribuïdors de fruita i verdura a la comarca de la Cerdanya i en un mercat de Barcelona, fotografiat a la vila de Puigcerdà, enguany hem fet el mateix. Dedicar el primer article a un camió Nazar. Una manera de posar en el lloc que li correspon a aquest fabricant, oblidat inexplicablement una bona colla d'anys. Gràcies a Déu la situació s'ha redreçat pels esforços d'uns quants col·leccionistes i entusiastes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada