diumenge, 26 de desembre del 2010

Una excursió per les comarques de l'Alt Urgell, La Cerdanya i El Conflent.

Aprofitant el pont de la festa de la Immaculada Concepció, el dia 8 de desembre, preludi de les vacances nadalenques, juntament amb la Montse vaig sojornar a casa d'uns amics a La Guingueta d'Ix, per a gaudir del paisatge nevat que oferia la comarca de La Cerdanya.

En el trajecte cap a Puigcerdà, i superada la collada de Toses, els mossos d'esquadra ens aturaren a l'estació d'esquí de La Molina, quan ja fosquejava, perquè havien de desencastar de la neu un cotxe d'uns esquiadors.

La Molina (Cerdanya)

A La Guingueta d'Ix feia un fred que pelava. La primera nit arribarem al 10 graus sota zero. Sort d'una bona estufa i de la llar de foc de la casa, així com les atencions d'en Carles i l'Anna.

El dia següent, vaig fotografiar diversos autocars dels TRANSPORTS CERDANS, línies regulars de viatgers entre pobles de l'Alta Cerdanya, aparcats en un descampat que hi ha als afores de La Guingueta d'Ix en direcció a Sallagosa. Els autocars de TRANSPORTS CERDANS són carrossats per empreses diverses: Setra, Obradors de Manresa, Bova i Irisbus.

Autocar a Les Guinguetes (Cerdanya)

Autocar a Les Guinguetes (Cerdanya)

Autocar a Les Guinguetes (Cerdanya)

Autocar a Les Guinguetes (Cerdanya)

Autocar a Les Guinguetes (Cerdanya)

Autocar a Les Guinguetes (Cerdanya)

IMG_1780

Autobus a Les Guinguetes (Cerdanya)

Autobus a Les Guinguetes (Cerdanya)

Un camió Mercedes Benz aparcat enmig dels autobusos de TRANSPOTS CERDANS:

Camió Mercedes Benz a Les Guinguetes  (Cerdanya)

En aquest aparcament també hi havia un autobús i un camió d'una autoescola:

Autobus a Les Guinguetes (Cerdanya)

Camió Daf a Les Guinguetes (Cerdanya)

Enfilarem la carretera de Sallagosa per a endinsar-nos al Conflent. A Sallagosa, poble natal del gran escriptor Jordi-Pere Cerdà, pseudònim d'Antoni Cayrol, premi d'honor de les lletres catalanes en l'edició de l'any 1995 i autor de l'extraordinària novel·la "Passos estrets per terres altes" que li va merèixer l'atorgament del Premi Nacional de Literatura el 1999, vaig fotografiar tres camions Mercedes Unimog. El primer Unimog era al jardí d'una casa:

Unimog a Sallagosa (Cerdanya)

Unimog a Sallagosa (Cerdanya)

Unimog a Sallagosa (Cerdanya)

Els altres dos Unimogs, mig desballestats, eren al pati del garatge Domenech, concessionari oficial Renault a Sallagosa. Aquest Unimog havia prestat servei a l'estació d'esquí de Els Angles (Capcir):

Unimog a Sallagosa (Cerdanya)

Unimog a Sallagosa (Cerdanya)

Unimog a Sallagosa (Cerdanya)

Aquest altre Unimog pertanyia a l'Ajuntament de Carcanieres:

Unimog a Sallagosa (Cerdanya)

El camió Mercedes Benz grua del garatge Domenech de Sallagosa:

Camió Mercedes Benz grua a Sallagosa (Cerdanya)

A Fontpedrosa, bonic poble del Conflent, vaig poder fotografiar aquests dos camions nord-americans, probablement dedicats a labors forestals. També hi havia un tractor eruga amb cadenes Lamborghini, absolutament en desús:

camió a Fontpedrosa (El Conflent)

camió a Fontpedrosa (El Conflent)

camió a Fontpedrosa (El Conflent)

Tractor a Fontpedrosa (El Conflent)

Ens aturarem a Vilafranca del Conflent per a visitar la fortificació construïda a la segona meitat del Segle XVII sota les ordres de l'enginyer militar francès Vauban. Estratègicament emplaçada, llur objectiu era afiançar l'ocupació francesa sobre les comarques nord-catalanes i aturar una invasió de l'exèrcit espanyol. Dins del nucli emmurallat de Vilafranca del Conflent hi havia aquesta furgoneta Peugeot, que no crec pas que es comercialitzes a Catalunya:

Furgoneta Peugeot a Vilafranca del Conflent

Furgoneta Peugeot a Vilafranca del Conflent

Fora de la fortificació vaig fotografiar aquest camió Renault de morro amb un bolquet destinat a treballs d'obra civil:

Camió Renault amb bolquet a Vilafranca del Conflent

A Prada de Conflent, seu de la Universitat Catalana d'Estiu, el record per la figura d'en Pau Casals hi és molt present. Cada any es celebra un festival fundat pel ell l'any 1950 de música clàssica i contemporània.

IMG_1822

En aquesta vila també hi és enterrat en Pompeu Fabra, mort a l'exili l'any 1948, seny ordenador de la llengua catalana i eminent filòleg. Descansa en terra catalana i prop del Canigó.

De retorn cap a La Guingueta d'Ix, vaig fotografiar a Rià un antic taller abandonat on hi havia aquest Saviem-Renault grua. Al pati exterior d'aquest taller hi havia un Land Rover desballestat i un bonic camió Citroen amb un disseny ben original:

Camió Renault grua a Rià (El Conflent)

Land Rover a Rià (el Conflent)

Camió Citroen a Rià (El Conflent)

Rià és probablement el lloc de naixament d'en Guifré el Pilós, pare de la pàtria i que assoleix la independència dels comtats catalans front a l'imperi carolingi. El castell de Rià fou destruït per l'exèrcit d'ocupació francès l'any 1672.

Al Coll de la Perxa, en el municipi de Cabanassa (Alta Cerdanya), vaig fotografiar dos vehicles típicament francesos de la dècada del 1950 i el 1960. Aquest Berliet equipat amb un bolquet i usat com a llenyer, era dins d'un camp clos per un mur de pedra.

Camió Berliet a La Perxa (Alta Cerdanya)

Aquesta cabina d'una camioneta Renault era a l'era d'un casa de pagès que afrontava a la carretera principal de Puigcerdà a Prada de Conflent.

Cabina d'una furgoneta Renault a La Perxa (Alta Cerdanya)

El dia següent emprenguérem una excursió per la comarca de l'Alt Urgell. Primer ens aturarem a comprar pa al forn de Sant Jordi de Martinet de Cerdanya. Mentre en Carles badava amb la cua de cotxes que anaven cap a Andorra, vaig aprofitar-ho per a fotografiar diversos camions que circulaven per la carretera com aquests dos camions Renault equipats amb cisterna de la COOPERATIVA CADÍ:

Camió Renault a Martinet de Cerdanya

Camió Renault amb cisterna a Martinet de Cerdanya

També vaig fotografiar aquest Scania rematriculat:

Scania a Martinet de Cerdanya

A Martinet de Cerdanya també hi havia aquests altres dos camions aparcats als afores del poble:

Volvo a Martinet de Cerdanya

Daf a Martinet de Cerdanya

Després vam visitar el poble d'Arsèguel on vaig retrobar-me amb l'Artur Blasco, músic, estudiós i difusor de les cançons populars dels pobles del Pirineu. També ha recuperat l'acordió diatònic usat al Pirineu i organitza anualment a Arsèguel la Trobada d'Acordionistes del Pirineu. Els seus profunds coneixement de l'Alt Urgell i el Pallars Sobirà poden ajudar-nos a trobar fotografies i testimonis d'antics transportistes en aquestes comarques.

La trobada d'Arsèguel fou molt profitosa. Ben aviat us podrem donar noticies d'algunes troballes prou interessants.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada