divendres, 24 de gener del 2014

Transports Rosendo Quintana de Roda de Ter: el transport de la llet (I).

Els dissabtes pel matí, uns transportistes, mecànics, paletes i jubilats s'apleguen al restaurant cal Jutge, d'Orís, una casa de pedra restaurada, al peu de l'antiga carretera de Barcelona a Puigcerdà, per esmorzar de forquilla. Cap i pota, botifarra amb mongetes, truita a la francesa, taula d'embotits, el porró ple de vi negre. Després els cafès i els licors. Un esmorzar inimaginable per als estomacs de la gent de ciutat. 

Fa més d'un any, al voltant de la taula rodona de cal Jutge, en Ramon Camprubí i en Francesc Malian van començar a relacionar els camions Nazar que recordaven. Transports Vila, de Vic, en tenia un parell. Transports Miquel Parramon, de Roda de Ter, ara Ciftrans, que treballava per les empreses tèxtils, també en tenia un parell de grossos, i també camions Barreiros; Transports Font, de Manlleu, un B gros equipat amb un motor Perkins importat del Regne Unit, un camió que donà un resultat excel·lent; el senyor Francisco Espejo, un marxant de sabates que venia en els mercats setmanals dels pobles de la comarca d'Osona i el Ripollès, tenia un furgó tancat amb una obertura lateral abatible per l'exposició de sabates, carrossat per en Sarquella de Banyoles; en Bonaventura Parramon i Cabanas, un recader de Roda de Ter que feia la línia de Barcelona disposava d'un furgó Nazar B tancat, matriculat el març del 1965, que al cap d'uns anys el transformaren en camió canviant-li la carrosseria metàl·lica tancada per una caixa de fusta; ens congratulem que aquest camionet Nazar l'hagi restaurat el senyor Xavier Castells. En Manel Griells, de Manlleu, també tenia un camió Nazar amb un motor Perkins procedent del Regne Unit que tirava com un llamp; en Pons, de Rupit, recader, tenia un camió Nazar que transportava marranxes de llet; Ramon Ferrés, de Manlleu, tenia un Nazar amb una caixa de transport de bestiar. Fotografia del camió Nazar B que tingué en Josep Font, un transportista de Manlleu: 



El camionet Nazar B d'en Bonaventura Parramon i Cabanas, recader de Roda de Ter, comprat pel senyor Xavier Castells: 



Acabada aquesta relació, en Francesc Malian cità en Rosendo Quintana, un transportista que tenia camions amb cisternes pel transport de llet, de Roda de Ter. Havien tingut un camió Nazar i segurament que tenien fotografies.

No en tornarem a fer cabal dels camions Nazar de la plana de Vic. Tanmateix, aprofitant que el mes de desembre, amb els dies festius entremig i la celebració del Nadal no és gaire profitós de visitar transportistes jubilats, ens animarem a trobar fotografies i històries dels camions Nazar. Contactarem amb el senyor Joan Suñer i Rifà, gendre del senyor Rosendo Quintana, que molt amablement ens informà que conservava fotos dels camions que havia tingut el seu sogre. 

Dit i fet. El dissabte dia 4 de gener ens trobarem amb el senyor Xavier Castells al bar El Rabadà de Roda de Ter. També hi era casualment el senyor Joan Suñer que, de tant en tant, hi esmorza a can Rabadà, un bar restaurant conegut a la comarca per la qualitat de les carns que serveixen, l'ingredient bàsic d'un esmorzar de forquilla. Ben esmorzats, férem via cap al garatge i oficina de can Quintana, a l'entrada de Roda de Ter procedent de Vic. Al pati hi havia una tractora Scania amb llur cisterna, neta com una patena: 



Les fotografies que el senyor Joan Suñer conserva dels camions de casa, com exposarem en els propers articles, són meravelloses. Són una mostra de l'evolució del transport de llet per carretera, primer amb marranxes i després amb cisternes.

Un pot de llet, que evoca l'activitat primera de Transports Rosendo Quintana de Roda de Ter -el transport de marranxes- usat de paraigüer, a l'oficina de l'empresa: 


Continuarà. 

1 comentari: