dissabte, 13 de febrer del 2016

Imatges de l'enciclopèdia Dolça Catalunya (I).

A principis dels anys 1970 l'editorial Mateu SA de Barcelona publicà la gran enciclopèdia temàtica catalana Dolça Catalunya, obra que amb el pas de temps s'engruixí fins els vint volums. L'obra, profusament il·lustrada i farcida de poemes de poetes catalans ben populars (Jacint Verdaguer, Joan Maragall, Àngel Guimerà, Josep Carner, Guerau de Liost, Josep Maria de Sagarra, Josep Maria López-Picó, Joan Salvat Papasseit, Tomàs Garcés, Màrius Torres, Joan Perucho), tingué com a col·laboradors les principals plomes del país. En Josep Pla hi exposà la seva visió dels pagesos catalans; l'Andreu Avelí Artís hi escriví sobre els ciutadans i els espectacles; la Maria Aurelia Campany sobre la dona catalana i els vells; en Domènec Guansé sobre el senyor Esteve actual, o sigui, la visió que oferia el petit burgés en la dècada de 1970; En Baltasar Porcel escriví sobre els escriptors, remuntant-se a Ramon Llull. L'Alexandre Cirici Pellicer abordà els artistes catalans; l'Ignasi Agustí abocà les seves reflexions sobre els fabricants; el capítol de la joventut del país i les fires i festes majors fou escrita per en Josep Maria Espinàs. L'Oriol Martorell tractà sobre la música catalana. En Manuel Ibàñez Escofet, amb el títol Arrels i Plançons, sobre els infants catalans. Dels comics se n'encarregà en Terenci Moix; la figura de la mare, en Sebastià Juan Arbó; sobre els altres catalans, en Francesc Candel; sobre els catalans, més enllà dels del principat, s'encarregà en Joan Fuster. I sobre la manera de ser dels catalans, el seu tarannà, en Josep Albanell.  

Dolça Catalunya presenta un seguit de fotografies de la Catalunya -els seus pobles, ciutats i paisatge- a cavall dels anys 1960 i 1970, que fou un període de profundes transformacions en tots els àmbits, d'un gran interès. Per aquest motiu exposarem en els propers articles algunes de les fotografies continguda en aquesta enciclopèdia que estimen que presenten interès per ser compartides en aquest espai.  Primer volum de Dolça Catalunya:

IMG_0454

El primer volum de Dolça Catalunya, que comença per les comarques del país, arrenca a la ciutat de Barcelona. La primera fotografia és del carrer del Call, centre de la jueria de Barcelona: 

IMG_0455

La Plaça Nova i, al fons, la Catedral, amb vehicles aparcats. Una imatge insòlita avui dia:

IMG_0456

Façana del Teatre del Liceu, l'interior del qual, és un dels més bells d'Europa:

IMG_0457

Carrer dels Carders fou una antiga carretera romana i via principal de la Barcelona medieval. En aquest carrer, on hi havia l'Hostal de la Bona Sort, era el lloc de trobada i parada de traginers o carreters:


IMG_0458

Santa Maria del Mar contemplada des del carrer de l'Argenteria:


IMG_0459

Mercat del Born, a Barcelona, amb uns quants camions i furgonetes aparcats en els carrers adjacents:

IMG_0460

El carrer del Rec, amb el brogit de transportistes i comerciants de pesca salada que hi hagué fa uns quants anys, fa referència al rec comtal que captava l'aigua del Besòs a Montcada i Reixac i la duia a la ciutat:

IMG_0464

Sant Pere de les Puel·les, temple edificat al segle XI per Lluís el Pietós damunt d'un turonet situat aleshores fora de la ciutat:

IMG_0463

Plaça d'Antonio López, posada a la intersecció del passeig Colom amb la Via Laietana, està presidida per l'edifici de Correus, una baluerna sense cap gràcia. A l'altre banda del passeig de Colom hi ha les cases porticades aixecades per en Xifré:

IMG_0465

La plaça de Palau pren el nom del Palau Reial, desaparegut l'any 1875 arran d'un gran incendi que el devastà completament:

IMG_0466

Moll de pescadors i vista aèria de la Barceloneta, ocupada pels veïns del barri de Ribera després de la destrucció de part del seu barri:

IMG_0468

IMG_0467

Un moll de Barcelona amb les dones sargint les xarxes i l'antic far convertit en rellotge. Al fons, la torre de Sant Sebastià i llur transbordador:

IMG_0469

Al circuit urbà de Montjuïc s'hi feren competicions esportives tot l'any fins que, arran d'un greu accident de formula 1 que tingué lloc el 27 d'abril de 1975, fou clausurat:

IMG_0470

Tren sortint de l'estació de França:

IMG_0471

Carrer del Rec Comtal, per on passava el canal que proveïa aigua a la ciutat de Barcelona:


IMG_0472

L'Arc de Triomf, que fou l'accés a l'Exposició Universal celebrada a Barcelona el 1888, obra d'en Josep Vilaseca:

IMG_0473

Pont d'accés a Barcelona sobre el riu Besòs:

IMG_0474

La Plaça Espanya amb les Arenes, antiga plaça de braus transformada en centre comercial després d'estar molt anys tancada, i els antics hotels de l'Exposició Universal de 1929 reconvertits en edificis amb usos diversos:

IMG_0475


Continuarà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada