Alpens és un bonic poble amb carrers i cases de pedra, curosament restaurades, de la comarca d'Osona. Tanmateix, llurs veïns es senten de la comarca del Lluçanès, mai reconeguda administrativament, que s'estén en un altiplà entre Vic i Berga.
També és conegut Alpens per un fet històric, la batalla d'Alpens, ocorreguda en la tercera Guerra Carlina. El 9 de juliol de 1873 van enfrontar-se les tropes del govern liberal sota les ordres del brigadier Josep Cabrinetty i Cladera amb les tropes carlines comandades pel general Francesc Savalls i Massot.
Segons sembla, el brigadier Josep Cabrinetty i Cladera es trobava a Prats de Lluçanès amb un destacament de 1.200 homes i fou informat que a un mas proper hi havia el germà del pretendent Carles, l’infant Don Alfons, acompanyat de la seva muller, Maria de las Nieves de Braganza de Borbón. Aleshores, valent com era, decidí d'arribar-s'hi per a aplicar-los-hi la pena capital. Tanmateix, la informació era falsa i els carlins volien parar-li una emboscada.
Assabentat el general Savalls de l'arribada del brigadier Cabrinetty amb els seus homes a Alpens, els carlins van esperar-lo amagats al poble. Cabrinetty va entrar a Alpens, i un cop va adonar-se que era un parany, els seus homes van començar a fugir cames ajudeu-me. Cabrinetty, en lloc de recular, va avançar per a donar confiança i valor als seus homes. La seva acció fou breu. Un tret carlí disparat des d'una casa va matar-lo. L'indret exacte on va caure mortalment ferit el brigadier Cabrinetty és recordat amb una creu.
A través de l'alcaldessa d'Alpens, la senyora Montserrat Barniol, vaig conèixer al senyor Francesc Mas, un historiador apassionat dels pobles i la gent de la comarca del Lluçanès, que ha aplegat durant anys mercès a una labor constant, metòdica i intensa nombrosos records, històries i anècdotes de la gent d'aquesta contrada. Part d'aquest material és constituït per fotografies antigues.
De les fotografies recollides pel senyor Mas, n'hem seleccionat les següents que s'ajusten a la temàtica d'aquest bloc, de recerca i difusió dels transportistes catalans. La primera és el carrer Placeta, d'Alpens, de la col·lecció del senyor Francesc Mas:
Aquesta altre fotografia, de l'arxiu de l'Ajuntament d'Alpens, són uns veïns d'Alpens d'excursió amb un cotxe de línia de la "La Sanquircense de viajeros":
El senyor Josep Fornell i Doya fotografiat l'any 1939 davant d'un seu camionet. El senyor Josep Fornell amb la seva muller havien regentar el casino d'Alpens, que era el cafè del poble. Aquesta fotografia pertany a l'arxiu de l'Ajuntament d'Alpens per cessió de la família Fornell-Leyes:
Entrada al poble d'Alpens pel Ramal als anys 1920. Fotografia de l'Ajuntament d'Alpens:
Fotografia del primer cotxe que hi va haver a Alpens, propietat del senyor Josep Fornell Doya. Aquesta fotografia, datada a començaments dels anys 1930, pertany a l'Ajuntament d'Alpens per la cessió de la família Fornell-Leyes:
Els senyors Joan Mas Planas i Joana i Trini Albis Vives, estiuejants d'Alpens, arriben al Ramal amb el cotxe de línia de la Sanquircense de Viajeros el dia 17 de setembre de 1970. Aquesta fotografia pertany a la col.lecció d'en Francesc Mas:
Un tractor arrossegant una màquina de batre. Arxiu Ajuntament d'Alpens:
Traginers fotografiats davant de la Fonda d'Alpens cap a l'any 1920. El calçat que duien, els esclops, es feia a Alpens. (arxiu Ajuntament d'Alpens):
Alpens era un poble que es feien esclops. Fotografia de la producció d'esclops davant d'una casa de la cantonada del carrer de Dalt amb la carretera de Berga, just davant de La Sati:
En Francesc Mas va saber per coneixement oral que a la bauma de Pausa, fins poc abans de la guerra civil, hi vivia una família que es dedicava a la fabricació d'esclops. A mitjans dels anys 1980, en Francesc Mas amb d'altres companys van fer una excavació arqueològica a la bauma de Pausa i van trobar-hi un gruix d'uns quaranta centímetres de carbó amb que s'enduria la fusta escalfant-la al foc. Per tant, es va poder confirmar que en aquella bauma s'havien fabricat esclops.
El carreter Josep Bernadet Soler, El Ferreró, fotografiat circulant amb llur carro carregat de troncs per un carrer d'Alpens l'any 1985. Aquesta fotografia fou cedida per la senyora Dolors Portell Viñas:
Uns veïns d'Alpens fotografiats en una excursió a Montserrat amb els cotxes de la línia de la Sanquircense de Viajeros. Fotografia cedida pel senyor Ramon Casademunt Heras, de Cal Micaló:
Fotografia d'un tractor al Ramal d'Alpens, cedida pel senyor Ramon Vall Plans (La Vall):
Volem agrair al senyor Francesc Mas i Solé, a la senyora Montserrat Barniol, alcaldessa d'Alpens, i la Dolors Terradellas la informació i fotografies facilitades per redactar aquesta crònica d'uns temps pretèrits.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada