dissabte, 20 de febrer del 2010

El Ford AA preservat a Badalona (Barcelonès)

Un bloc d'aquesta mena també li escau de fer-se ressò d'autocars, camions i furgonetes que estiguin preservats per llurs propietaris. Malauradament, el volum d'un camió o autocar en dificulta molt que pugui ser conservat. Aquest és el motiu pel qual vehicles industrials molt interessants han estat desballestats i s'hagin perdut per sempre més.

Resulta difícil saber amb certesa quants vehicles industrials hi ha preservats a Catalunya. Possiblement n'hi ha força més dels que no ens imaginem pas. En aquest sentit, les troballes que han protagonitzat en Joan i Toni Garrell i en Jordi Llop, creadors i impulsors de l'interessantíssima web http://www.garrell.todocamion.net/, on informen puntualment de troballes de camions i recuperació de fotografies d'època, n'és una prova fefaent. També hi ha força informació en fòrums especialitzats en aquesta temàtica.


En quant als autocars i autobusos, la situació crec que és força diferent. No hi ha cap mena de dubte que hi ha més interès en preservar autocars i autobusos que no pas camions. Sobre les causes d'aquest fet, suposo que el record com a usuaris n'és un factor decisiu: tothom ha pujat de petit en un autobús per a desplaçar-se fins a l'escola, o anar a mercat a firar. Aquest record sovint ens acompanya al llarg de tota la vida.

A Catalunya hi ha dues associacions els objectius de les quals és la preservació d'autocars i autobusos: l'ASSOCIACIÓ PER A LA RECUPERACIÓ I CONSERVACIÓ D'AUTOBUSOS (ARCA), de Sabadell (Vallès Occidental), impulsada per l'amic Marcel Estadella i Serrat; i l'ASSOCIACIÓ D'AMICS DEL FERROCARRIL DE BARCELONA, amb la gran tasca que està duent a terme l'amic Xavier Florez i Bosque, qui, a més, té un estudi molt complet amb totes les empreses d'autocars i autobusos de Catalunya, tant actuals com desaparegudes, amb l'especificació de llur propietari, vehicles i línies regulars que cobrien.

En quant a ARCA, és molt important la feina de restauració d'autocars i autobusos que està executant, amb la celebració de diverses trobades i ral·lies que permeten de poder copsar aquesta excel·lent tasca de preservació del patrimoni industrial. En relació a la AAFB, és propietària d'un autobus Pegaso 6035A que havia pertangut a TMB i que presta encara servei a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Pegaso Monotral 6035A al poblet de Castellet i la Gornal (Penedès)



Autobus Pegaso 6035A preservat per l'ASSOCIACIÓ D'AMICS DEL FERROCARRIL DE BARCELONA, fotografiat al bonic poble de Castellet i la Gornal el mes de novembre de l'any 2009.


A la tasca que estan duent a terme aquestes dues associacions, cal afegir-hi la labor endegada per TRANSPORTS METROPOLITANS DE BARCELONA, el qual està restaurant diversos autobusos amb l'objectiu de crear un museu del transport. També és important la conservació de d'autocars per particulars i empreses, com l'empresa SAGALÉS, de Caldes de Montbuí (Vallès Oriental).

Cal esmentar també la feina que impulsen, entre d'altres, els amics Miquel Segura, de Barcelona, i en Joan Càmara, de Ripoll, amb un constant inventari dels autocars i autobusos de les empreses catalanes: vehicles comprats, donats de baixa o venuts a d'altres empreses, amb especificació del model i carrosser. L'actualització constant d'aquestes dades exigeix una dedicació plena, i crec que és continuadora de la feina que va emprendre el senyor Joan Solsona, un gran afeccionat que va llegar una extraordinària col·lecció de fotografies d'autocars i autobusos de la dècada de 1960 i 1970.

El primer camió guardat que n'he tingut coneixement gràcies a l'amic Joan Homs, és un Ford AA dels anys 1930, el qual muntava una grua per a remolcar cotxes en pana i que va pertànyer a l'empresa TALLERS BADALONA, concessionari oficial Renault i DKW-Auto Union a Badalona. D'aquest Ford AA em plau molt que conservi la serigrafia característica dels anys 1960. Tant de bo que si algun dia es decideix llur restauració completa, es conservi aquesta serigrafia.

Ford AA grua a Badalona

Ford AA grua a Badalona

Ford AA grua a Badalona

Ford AA grua a Badalona

Ford AA grua a Badalona

Ford AA grua a Badalona

Ford AA grua a Badalona (Barcelona)

Ford AA grua a Badalona (Barcelona)


En properes cròniques esperem explicar-vos altres vehicles industrials conservats per llurs propietaris, com els camions preservats per la família Argelich, de Mollerussa (Pla d'Urgell).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada