dijous, 18 de febrer del 2010

Imatges de Lorda l'any 1958.

Lorda, en francès Lourdes, és una ciutat de Gascunya, a la regió de Bigorra, Occitània, al departament dels Alts Pirineus, que va esdevenir des de la segona meitat del segle XIX un importantíssim centre de pelegrinatge catòlic per les aparicions l'any 1858 de la Mare de Déu a la nena Bernadette Soubirous a la cova de Massabielle.

L'any 1958, escaient-se el centenari de l'aparició de la Mare de Déu, es va celebrar un important pelegrinatge a Lorda tot l'any de nombrosos catòlics catalans que van participar en unes festivitats molt assenyalades. Entre els assistents hi hagué el senyor Joan Brugués, qui acompanyava a en Narcís Jubany i Arnau, nomenat bisbe de Girona l'any 1964 i arquebisbe de Barcelona l'any 1973.

El senyor Brugués va aprofitar aquell viatge a Lorda per a fotografiar diversos autocars de països europeus que transportaven pelegrins. Crec que és indubtable que els vehicles europeus eren força superiors en quant a disseny i mecànica que no pas els vehicles espanyols, ben justos en tots els aspectes. L'ajuda del Plan Marshall motivat per a aturar l'expansió del comunisme, del qual en va restar exclosa Espanya, va ser providencial per a la recuperació econòmica de la resta de països europeus.

En aquesta fotografia hi ha en primer pla un autocar d'OLIVET carrossat per Beulas, i al capdavall es veu l'Hotel Mercure:

img099

Dues fotografies més d'aquest passeig amb diversos autocars aparcats:

img100

img103

Un autocar amb grans superfície de vidres i un frontal molt modern aleshores:

img111

Un altre autocar amb un disseny molt avançat l'any 1958:

img109

Visió parcial de dos autocars:

img110

Detall del llum del darrera d'un dels autocars:

img108

Aparcament d'autocars ubicat a les afores de Lorda:

img098



Autocars aparcats a una zona habilitada de Lorda:

img102

Aquestes fotografies preses pel senyor Brugués tenen un gran interès històric per llur significació religiosa i, ensems, per com era Lorda en aquella època i els autocars que hi havia.

2 comentaris: