dissabte, 21 de desembre del 2013

Les dues versions a escala del camió Nazar A de sis tones presentat l'any 1960 del maquetista Otero Scale Models.

El redescobriment i l'interès renovat cap els vehicles produïts per Factorias Nápoles SA sota la marca Nazar a Saragossa en la primera meitat dels anys 1960 ha tingut l'inestimable ajut dels responsables de Otero Scale Models, un maquetista asturià reconegut per la qualitat de les seves creacions. 

Otero Scale Models ofereix als afeccionats dues versions del camió Nazar A de sis tones que es presentà oficialment a la Fira de Mostres de Saragossa l'any 1960. L'una és la versió talment sortia de fàbrica, sense carrossar; i l'altre és una reproducció exactíssima d'un camió Nazar A carrossat amb una caixa de fusta i vela d'una empresa d'imatgeria religiosa de Socuéllamos, un municipi de la província castellana de Ciudad Real. Aquest Nazar A, carrossat, serví per il·lustrar un article que el diari conservador ABC de Madrid publicà aleshores sobre els vehicles Nazar amb l'objectiu de fer publicitat d'aquesta marca tot just estrenada i amb capacitat per competir amb els Pegaso, Barreiros, Sava i Ebro. 

En Sergio Lucena, un gran coneixedor de les maquetes i que en sap apreciar llurs qualitats, ens manifestà que la reproducció a escala de les dues versions del camió Nazar A de Otero Scale Models és segurament el producte més reeixit d'aquesta empresa asturiana. I l'opinió d'en Sergio sobre l'acabat d'aquesta maqueta és molt qualificada en la nostra opinió.

Publicitat del camió Nazar A de sis tones presentat per Factorias Nápoles SA l'any 1960 a la Fira de Mostres de Saragossa:



La fidelitat de la reproducció amb tots els detalls que presenten les dues versions del camió Nazar A,  extensiu a l'interior del vehicle, són una autèntica filigrana. Les formes arrodonides de la cabina, els llums encaixonats, el radiador central recarregat i l'inferior amb la incrustació de l'anagrama Perkins Hispania, el para-xocs ho fa patent:    











Reproducció de la cabina del Nazar executada pels responsables d'Otero Scale Models:



El Nazar A de Socuéllamos amb la cabina d'un color cel blau que era talment sortia de fàbrica:











Les dues reproduccions del Nazar que produeix Otero Scale Models:







Ara que som a les portes de les Festes de Nadal, és una bona ocasió per bastonejar la nit del 24 de desembre el tió amb braó perquè ens cagui el camió Nazar. I si el tió no és prou generós sempre podem sol·licitar el camió Nazar als Reis Mags d'Orient. Una bona ocasió per disposar d'una maqueta de gran qualitat que reprodueix un dels camions més interessants de la primera meitat dels anys 1960. No s'hi val a badar atès que la producció de les dues versions muntada és limitada a cent-cinquanta unitats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada