divendres, 7 de gener del 2011

El camió Hispano Suiza d'en Joan Casanovas i Daví de Sant Feliu de Codines (Vallès Oriental).

En Josep Vilà era un fabricant de sifons de Sant Feliu de Codines. Cap als anys 1940 li va vendre el negoci al senyor Joan Casanovas i Daví, que continua la fabricació de gasoses i sifons i llur distribució. El Sr. Casanovas també comercialitzava fruits secs. Comprava ametlles i avellanes als pagesos del Vallès Oriental triturant-los-hi la closca amb una màquina. Aquestes closques les venia per a encendre les estufes, i els fruits secs pelats i ensacats els venia a Reus.

Per a atendre aquest negoci, en Joan Casanovas va comprar cap a l'any 1945 un camió Hispano Suiza, de segona mà, matriculat a Saragossa. Tenia una caixa sense vela amb tres empostissats o pisos on es carregaven les caixes de gasoses i sifons. Aquestes esteses de caixes de begudes es carregaven i descarregaven per darrera amb un ganxo. Quan s'havia de carregar els sacs de fruits secs pelats per a dur-los fins a Reus, es llevaven els dos empostissats superiors i restava una caixa de transports generals. Aquesta caixa fou fabricada per en Francesc Calzada, un fuster de Sant Feliu de Codines.

El camió Hispano Suiza fotografiat al mas Paré de Sant Feliu de Codines cap a l'any 1947:

Camió Hispano Suiza de la família Casanovas de Sant Feliu de Codines (Vallès Oriental)

fot952

L'Hispano Suiza guarnit participant en la celebració de la visita de la Mare de Déu de Fàtima a Sant Feliu de Codines l'any 1956:

fot953

Durant els anys 1950 produia un cava amb el nom comercial "Casanovas". També comprava cava "Canals Casanovas" a Lavern i Subirats (Penedès) que distribuïa per Sant Feliu de Codines i altres pobles propers. Per la coincidència del cognom Casanovas, hi havia la creença popular que el produïa el senyor Joan Casanovas. A més, fabricava sifons, gasoses, taronjades, llimonades, menta i maduixa comprant el concentrat a Can Daurella, de Barcelona. Barrejava aquest concentrat amb aigua, gas i edulcorant i el comercialitzava amb el nom de "Bebidas Casanovas".

A finals dels anys 1950 i començaments del 1960, el senyor Casanovas és representant i distribuïdor de diverses begudes: la gaseosa D que fabricava la casa Daurella de Barcelona, embotellador i comercialitzador de la Coca-Cola i propietaris de Cobega SA, i la taronjada i llimonada Sandaru, acrònim de Santiago Daurella Rull.

Durant la dècada de 1960, es distribueix la mítica Coca-Cola, associada amb la il·lusió dels feliços i pròspers anys 1960 i la influència creixent dels costums nordamericans en la societat catalana.

L'any 1969, el senyor Joan Casanovas va comprar aquest Ebro D150 al concessionari oficial Auto Granollers, que era el camió d'exposició, lliurant l'Hispano Suiza com a entrada:

Ebro D150 a Sant Feliu de Codines

Ebro D150 a Sant Feliu de Codines

L'any 1976 es va incorporar al negoci en Joan Casanovas i Permanyer, fill de l'anterior, continuant el negoci de distribució de begudes i ampliant l'oferta amb els nous productes que sortien al mercat.

Fotografia del magatzem de Can Casanovas a l'avinguda Catalunya de Sant Feliu de Codines:



El 1 de març del 2008, amb la jubilació d'en Joan Casanovas i Permanyer, es va decidir de tancar aquest negoci que palesa l'evolució de la distribució i venda de begudes a Catalunya els darrers 65 anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada