dimecres, 30 de març del 2011

Els autocars de la família Rovira, de Sant Hipòlit de Voltregà: crònica d'en Xavier Castells i Quintana.

Aquesta crònica recull diverses fotografies d'autocars de la família Rovira, de Sant Hipòlit de Voltregà, a la comarca d'Osona.

Aquesta fotografia recull el primer autobús del senyor Ramon Millas, de Sant Hipòlit de Voltregà, amb un seient de fusta al sostre de la carrosseria. Va ser comprat el xassís amb el motor a Can Rovira, de Vic, un important representant de vehicles a la comarca d'Osona. La carrosseria és obra d'un fuster traçut de la comarca:

Escanear0003[1]

Aquesta segona fotografia d'autobusos plens de persones, dins del vehicle i a sobre del sostre, correspon a una volta ciclista que pujava la carretera de la Trona, coneguda per la celebració de ral·lis i esdeveniments esportius de tota mena.

Escanear0004[1]

Aquesta altre fotografia es presa al conegut i popular restaurant Can Dijous, de Sant Hipòlit de Voltregà, on es celebraven bodes, bateigs, comunions i actes per l'estil. Al costat d'aquest restaurant, la família Rovira hi tenia el garatge on hi guardava els autocars.

St Hipolit 001[1]

La quarta fotografia correspon a un autocar de la família Rovira, amb matrícula B-63449, presa davant del Col·legi femení Pare Coll de Vic, adscrita a l'ordre de Les Dominiques. Aquest autocar, equipat amb un motor Masse Diesel, fou carrossat per en Puigbò, de Vic.

Hi ha l'anècdota que un cop acabada la carrosseria, no podia pas sortir per la porta del taller on l'havien fabricada. El van treure desinflant les rodes i fregant el sostre. Malgrat sembli un acudit, no és l'únic cas. Els dissenys de les carrosseries d'autocars de la dècada del 1950 acusava molt l'influencia dels vehicles nord-americans, ja que és l'època gloriosa de Detroit.

Escanear0006[1]

Un autocar d'aquesta empresa en la dècada del 1970:

uBfxpMur0cQ7dNQCQ9C6sQ[1]

Dos autocars més moderns de l'empresa ROVIRA. Un autocar de dos pisos i tres eixos carrossat per l'empresa Obradors de Manresa (Bages):

tn10[1]

Un altre autocar Mercedes Benz carrossat per Irizar:

tn12[1]

Agrair-li a la família Rovira que ens hagi facilitat aquestes fotografies d'un alt valor històric i que permeten recuperar un episodi del transport de viatgers a la comarca d'Osona.



Xavier Castells i Quintana, Sant Andreu del Palomar, març del 2011.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada