dijous, 20 d’octubre del 2011

Algunes fotografies de carrosseries de furgonetes i camions fabricades per en Josep Vert i Planas, de Torroella de Montgrí (I).

En Josep Vert i Planas va néixer a Torroella de Montgrí l'any 1914. Atès que procedia d'una família de carreters, va aprendre l'ofici a casa seva. A la primera meitat dels anys 1930 va començar a fabricar carrosseries d'autocars, construïdes de fusta, on hi destacava una gran preocupació estètica, moderna i reeixida. També fabricava caixes per a camions.

Després de la guerra civil, en Josep Vert va reemprendre l'activitat de fabricació de carrosseries al seu taller de Torroella de Montgrí. El prestigi i reconeixement assolit com a carrosser va permetre-li de treballar de valent en la reconstrucció de moltes carrosseries d'autocars d'empreses de molta anomenada. També va transformar camions i furgonetes.

Com a carrosser, sempre va estar molt amatent a les novetats que apareixen al mercat. Va ser un pioner en la fabricació de les carrosseries metàl·liques per als camions i autobusos. A començaments dels anys 1960 va traslladar-se a una moderna nau industrial de Girona, creant l'empresa Vertmetal.

A més, sempre va tenir un gran interès per la història de Torroella de Montgrí i els seus voltants. Va ser confundador del Centre d'Estudis del Montgrí, entitat que va dirigir i que va esdevenir el Museu del Montgrí i el Baix Ter. Avui dia és el Museu de la Mediterrània.

Durant els anys 1960 i 1970 també va recuperar i restaurar vehicles clàssics, una activitat que l'apassionava. És autor d'una obra monumental i única sobre la història dels carreters, carrossers i empreses d'autocars de les comarques gironines, editada en tres volums. Aquesta activitat d'estudi, recopilació i redacció dels llibres va desenvolupar-la principalment un cop jubilat. Va morir a Torroella de Montgrí l'any 2002.

Dies enrere, en Joan Brugués i Prat va trobar-se casualment amb en Jordi Planas, de Torroella de Montgrí. Gràcies a en Jordi Planas i en Miquel Graells hem tingut accés a part del monumental arxiu fotogràfic que va aplegar el Josep Vert sobre els carrossers i vehicles de les comarques gironines, un dels més importants que s'han conservat sobre aquesta temàtica a Catalunya.

En aquesta crònica exposem algunes de les carrosseries fabricades per en Josep Vert de camions i furgonetes, que palesen la qualitat del seu treball. La primera fotografia correspon a un camionet Chevrolet, de l'empresa de lícors i begudes Víctor Auguet, de Girona, carrossat amb una caixa de fusta i una vela:

IMG_1931

Una carrosseria metàl·lica sobre un camió:

IMG_1987

Un camió Studebaker carrossat al taller de Can Vert de Torroella de Montgrí:

IMG_2205

Una caixa de fusta amb vela muntada sobre un camió Studebaker nordamericà:

IMG_1949

Un bonic Studebaker de la casa de Teixits, ca l'Arbossé, de Girona:

IMG_2177

Un altre Studebaker carrossat per en Vert, una marca molt ben acollida a les comarques gironines abans de la guerra civil:

IMG_2072

A la postguerra, va carrossar camions com aquest camió nord-americà de l'empresa de transports Vidal, de Sant Feliu de Guíxols:

IMG_1946

IMG_2203

Un altre camió nordamericà carrossat per en Josep Vert, de Can Martinoy de Torroella de Montgrí:

IMG_1947

Un auto matriculada a València i carrossat com a furgó per en Josep Vert:

IMG_2189

IMG_1988

IMG_1991

IMG_2182

Un camió Mercedes Benz amb una cabina i una caixa de fusta, un treball excel·lent:

IMG_1948

Un camió Bedford amb una caixa tancada:

IMG_2192

Una DKW de la casa de rentadores Perco, una imatge característica de principis dels anys 1960:

IMG_1994

Un camió Ebro B de les rentadores Perco:

IMG_2002

IMG_1983

Un furgó construït a la fàbrica de Girona, que palesa un acabat de gran qualitat i vistositat:

IMG_2146

IMG_2062

IMG_2148

IMG_1943

IMG_1985

IMG_1998

IMG_2005

Unes furgonetes d'exposició mòbil de les rentadores Crolls, fabricades a Reus. Indubtablement, els anys 1960, tothom va començar a adquirir electrodomèstics de tota mena -neveres, rentadores, rentavaixelles, televisions i cuines. La misèria de la postguerra esdevenia poc a poc un malson llunyà i que calia oblidar el més aviat possible:

IMG_1984

Una altre carrosseria metal·lica tancada:

IMG_1950

Un Ebro C-150 amb una caixa de repartiment de cerveses Pripps:

IMG_1939

IMG_2056

Un camió Ebro C550 de distribució de la Pepsi-Cola:

IMG_1993

I diversos furgons Sava dels estudis cinematogràfics Barcelona Films SA:

IMG_2007

IMG_2008

IMG_2003

Volem agrair al senyor Brugués les gestions realitzades, i a la família Vert, i als senyors Jordi Planas i Miquel Graells les facilitats atorgades per a poder difondre aquest important arxiu en aquest bloc. Continuarà.

1 comentari:

  1. Bones, em dic Judit Arbossé.
    Estic fent el treball de recerca, sobre el negoci familiar. I l'altre dia vaig veure que en aquesta entrada del blog vas penjar-hi una fotografia d'un Studebaker de ca l'Arbossé, fins ara no en teniem constància d'aquesta fotografia. Si en saps més informació sobre aquest transport m'agradaria que me l'enviessis al correu: judit.arbosse.ripoll@gmail.com
    Gràcies

    ResponElimina