dijous, 8 de setembre del 2011

La construcció de "La Residència La Farga" a Caldes (Alta Ribagorça).

ENHER, l'empresa pública hidroelèctrica constituïda l'any 1946 per l'INI amb l'objectiu d'explotar els aprofitaments del riu Noguera Ribagorçana, per iniciativa de l'enginyer lleidatà Victoriano Muñoz i Oms, va decidir de construir un edifici residencial, còmode i luxós, per a hostatjar-hi els directius de l'empresa i les principals autoritats de l'època, bàsicament el general Francisco Franco, cap d'Estat, i els ministres, en llurs visites a la comarca de l'Alta Ribagorça.

Després d'estudiar diverses propostes per a llur emplaçament, va elegir-se un terreny proper a la central de Caldes, a tocar de la carretera del balneari de Caldes de Boí, un espai de gran bellesa proper al parc natural d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

La construcció de "La Residència la Farga" comença l'any 1952 i en el termini de menys d'un any s'acaben les obres d'un xalet de mil cinc cents metres quadrats de superfície dividits en tres plantes, i garatge per als vehicles. La seva orientació i privilegiada ubicació permet de gaudir de la visió de la Vall de Boí, un paisatge d'una extraordinària bellesa.

Un camió Pegaso d'ENHER carregat de material als terrenys de la futura "Residència La Farga":

IMG_8897 Fons fotogràfic d'ENDESA

Pont provisional construït per ENHER per a accedir a Caldes de Boí:

IMG_8896 Fons fotogràfic d'ENDESA

La "Residència La Farga", acabada i moblada, l'octubre del 1953. L'estil arquitectònic s'inspira en els xalets alpins:

IMG_8895 Fons fotogràfic d'ENDESA

IMG_8894 Fons fotogràfic d'ENDESA

Interior de la "Residència La Farga":

IMG_8893 Fons fotogràfic d'ENDESA

ENHER també va col·laborar en la restauració d'esglésies de la Vall de Boí, com el campanar de l’església de Santa Eulàlia, a Erill la Vall, Sant Joan de Boí, Santa Maria de Cardet, Santa Maria de Taüll i Sant Climent de Taüll, declarades patrimoni de l'humanitat per l'UNESCO l'any 2000.

3 comentaris:

  1. Qué buen registro histórico. Las habitaciones de estudiantes en la actualidad sí que tienen todas las comodidades ideales para establecer una buena disciplina académica.

    ResponElimina
  2. yo y mi famila hemos pasado por en frente de la Farga un chorro de veces y yo no me acuerdo de haberla visto jamas , de los pinos u abetos que hay por aquella zona solo veiamos el o la casa del guardia , pero una vez vista , lo vale ,lo vale ....

    ResponElimina
  3. Va ser residència habitual dels ministres de Franco, per vacances

    ResponElimina