dijous, 3 de novembre del 2011

Una altre obra d'ENHER: la construcció de l'embassament de Canelles.

El Montsec és una serra de cingleres constituïda per tres muntanyams, el Montsec d'Ares, el de Rúbies i el d'Estall. Com el seu nom indica, hi plou poc i és molt solell. Té dos congosts, el de Mont-rebei, al riu Noguera Ribagorçana, i el de Terradets, al riu Noguera Pallaresa. En aquest darrer congost, el de Terradets, hi ha la carretera que enllaça Balaguer amb Tremp i també la línia del tren de Lleida a La Pobla de Segur, avui dia anomenat tren dels llacs.

La vida en aquesta contrada mai va ser fàcil. Hi havia pocs camps de conreu, l'aigua era escassa i les comunicacions sempre van ser molt justes i deficients. Pocs habitats vivien al Montsec. La seva despoblació i abandonament va produir-se ben aviat.

Un dels embassament més espectaculars construït per ENHER al riu Noguera Ribagorçana entre els anys 1952 i 1962 fou el de Canelles. A la partió entre les comarques de la Noguera i la Ribagorça, en una gorja profunda del riu Noguera Ribagorçana, a la serra del Montsec, ENHER va projectar i executar una presa de doble corbatura de vuitanta metres d'amplada amb una alçada de cent cinquanta metres. Absolutament impressionant. De baix estant-hi, al peu de l'embassament, llur alçada fa feredat.

Una de les primeres fotografies de l'àlbum de la construcció d'aquest embassament, datada el mes de maig del 1947, és el congost de Mont-rebei. Situat entre les comarques del Pallars, la Noguera i la Ribagorça, travessa la serra del Montsec paral·lelament al riu Noguera Ribagorçana. Fou obert a pic i pala per tenir un pas de transport de mercaderies amb animals de bast.

IMG_9081

Actualment, el Congost de Mont-rebei, un indret d'una gran bellesa, és dins de l'àmbit de la Reserva Natura de la Noguera Ribagorça i Mont-rebei. S'ha condicionat per ser visitat; el manteniment va a càrrec de l'obra social de Catalunya Caixa.

Fotografia d'un dels pocs camins amples i transitables que hi havia a la serra del Montsec a començaments dels anys 1950. Malgrat que sembla una imatge del segle XIX, va ser presa fa menys de seixanta anys:

IMG_9080

L'any 1954 ENHER va fer la relació completa de tots els béns i drets que havia d'expropiar per a construir l'embassament de Canelles. La identificació de les finques afectades i llurs propietaris era un tràmit indispensable per a poder aixecar després les actes d'ocupació, pagament i presa de possessió.

Amb aquest objectiu, el personal d'ENHER va fotografiar els pobles, masos i activitats econòmiques que havien de desaparèixer i cessar com a conseqüència de la construcció d'aquest embassament. Una tasca molt laboriosa i pacient. Fotografies preses el setembre del 1954 d'unes mines que calia expropiar perquè el manteniment de llur activitat era incompatible amb l'embassament:

IMG_9078

IMG_9079

Fotografia del poble de Blancafort, avui dia colgat sota les aigües de l'embassament de Canelles. Altres dos pobles que formaven part del municipi de Tragó de Noguera, Canelles i Boix, també van desaparèixer sota les aigües d'aquest embassament:

IMG_9075

IMG_9076

La Rosa Mateu i Gese va néixer a Blancafort l'any 1910. Les dures condicions de vida van empènyer-la a emigrar a l'Argentina on va casar-se amb un altre emigrant italià. Entre la seva descendència, hi ha un jugador del primer equip del Barça, en Leo Messi, un seu besnét.

El juny del 1955 ja era oberta la pista d'accés a les obres de construcció de l'embassament de Canelles a través d'un congost profund i feréstec:

IMG_9074

Fotografies de la construcció d'aquest embassament el mes de maig de l'any 1956:

IMG_9071

IMG_9072

IMG_9073

Xalet per al personal d'alta direcció:

IMG_9069

Obres d'execució de l'embassament de Canelles la tardor del 1956. És admirable l'excavació d'una escala a una paret del congost:

IMG_9070

Instal·lacions de formigonar en plena activitat el novembre del 1956:

IMG_9065

IMG_9066

La central hidroelèctrica es va construir dins de la roca, accedint-hi a través d'un túnel. Treballs de construcció d'aquest túnel el novembre del 1956:

IMG_9068

Si teniu l'oportunitat, visiteu aquest embassament i el congost de Mont-rebei. Una excursió que de ben segur us plaurà perquè són paisatges naturals de gran bellesa on la petja de l'home ha estat mínima i encertada.

3 comentaris:

  1. Bon dia:
    Us felicito per la feina feta, i també a qui te ha obert les portes per poder-ho fer: lo Sergi Trevinyo.
    Moltes gràcies als dos per les bones estones que em feu passar remenant per aquests instructives pàgines.
    Feliu de Lleida

    ResponElimina
  2. Feliu:

    Moltes gràcies pel teu comentari. S'agraeix de debò.

    ResponElimina
  3. Felicitats per aquest article. Les fotos son espectaculars.
    Soc net de gent de Fet, un dels altres pobles que van veure com les aigües del pantà de Canelles inundaven la seva horta, així com les cabanes i l'edifici del Moli fariner.
    ¿Sap com puc contactar amb l'arxiu que guarda l'arxiu fotogràfic d'ENHER?. Estic interessat especialment amb les fotografies relacionades amb el poble de Fet, la seva Horta, Moli, Cabanes, i també de les ruïnes d'un vell pont romà que hi havia a prop del congost de Fet. Comparant les seves fotografies, les que busco de Fet tindrien en comú la referència arxiu: 13545 i la referència assumpte 45100 i en la descripció, la paraula clau haria de ser Fet.
    Moltes gracies per tot

    ResponElimina