dissabte, 22 d’agost del 2009

TRANSPORTS DE VIATGERS COLL SL de Ripoll: empenta i joventut.

A la comarca del Ripollès històricament hi havia hagut dues grans empreses d'autocars. A la vila de Ripoll, hi ha TRANSPORTS MIR, del senyor Manel Mir i Vila, empresa familiar i centenària molt popular a la comarca i prou coneguda a Catalunya; l'altre empresa era AUTOCARS GUELL, de Camprodon, malauradament avui dia ja desapareguda i que era titular de la línia regular entre Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Sant Pau de Seguries i Camprodon, la qual avui dia cobreix l'empresa TEISA d'Olot.

Hi ha famílies que la passió concreta per un ofici o treball és transmet de pares a fills o de generació en generació. Aquest és el cas de la família Coll, de la vila de Ripoll; la professió i l'ofici del senyor Joan Coll, conegut popularment com en "Joan camallarg" per els vehicles i la carretera es va transmetre a llurs dos fills, en Miquel i en Narcís.

Els germans Narcís i Miquel Coll van iniciar-se en el món del transport col·lectiu mitjançant un servei de taxis per als residents de la comarca del Ripollès que s'havien de desplaçar a diferents indrets. Posteriorment aquest servei l'han ampliat al transport amb autocars per a cobrir necessitats diverses tant d'empreses com d'usuaris de la RENFE o sortides discrecionals mantenint però alhora el servei de taxis. Cal dir que és habitual que professionals dedicats al taxi facin un salt endavant i es dediquin al transport col·lectiu amb autocars, talment com fou el cas de l'empresa AUTOS CAMPRUBÍ del municipi de La Pobla de Lillet.

Així, els germans Coll han anat adquirint diversos autocars amb els quals ofereixen serveis de tota mena, ampliant la plantilla de conductors i disposant d'una nau a Ripoll on guarden els vehicles. Un dels autocars d'aquesta empresa és un OVI Royal, antiga Obradors de Manresa, sobre xassis Daf, comprat de segona mà a Barcelona i rematriculat. El peculiar frontal d'aquest autocar, de disseny força encertat i elegant, fa que sigui conegut popularment com el "llevaneus". OVI REYAL fotografiat a l'estació de la RENFE de Ripoll:


Autocar de l'empresa COLL a Ripoll (GIrona)


Visió posterior d'aquest autocar fotografiat davant de la cotxera de l'empresa TRANSPORTS DE VIATGERS COLL SL:

Autocar DAF a Ripoll (Girona)


El segon autocar és un Man carrossat per l'empresa catalana NOGE, fotografiat davant de la cotxera d'aquesta empresa:

Autocar de l'empresa COLL a Ripoll (GIrona)


Autocar Iveco fotografiat dins de la cotxera de Ripoll:
Microbus de l'empresa COLL de Ripoll (Girona)


Un dels altres autocars de l'empresa TRANSPORTS DE VIATGERS COLL SL és aquest Scania amb carrosseria Xaloc de l'empresa NOGE d'Arbúcies, fotografiat a l'estació de la RENFE de Ripoll (Girona):
Autocar de l'empresa COLL a Ripoll (GIrona)


Autocar de l'empresa COLL a Ripoll (GIrona)


Aquesta jove empresa d'autocars també té aquest Volvo carrossat per Noge, fotografiat just davant de l'Ajuntament de Ripoll (Girona):

Autocar de l'empresa COLL a Ripoll (GIrona)


La creació i creixement d'aquesta empresa familiar, en un temps certament convulsos, constitueix un mostra que el caràcter emprenedor que defineix els catalans no s'ha extingit pas malgrat les dificultats presents i alhora infon esperances que es podrà redreçar la crisi actual, talment com s'ha palesat al llarg de la història.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada