dilluns, 16 de desembre del 2013

El camió Ebro B45 d'en Ramon Badia de La Seu d'Urgell de distribució del butà a les comarques de la Baixa Cerdanya i l'Alt Urgell.

L'any 1961 en Ramon Badia, de La Seu d'Urgell, assoleix la concessió del butà a les comarques de la Baixa Cerdanya, Llívia inclosa, i l'Alt Urgell. El poble de Coll de Nargó era l'extrem sud de la concessió del butà. Al nord limitava amb Andorra i a l'est amb l'Alta Cerdanya. El territori que comprenia la concessió del butà era doncs molt extens i cobria nombrosos pobles d'alta muntanya, precàriament comunicats, particularment a l'hivern.

L'any 1961 la distribució de les bombones de butà es realitzà amb una furgoneta Alfa Romeo, un antic auto transformat en furgó, pràctica molt estesa en els anys 1940 i 1950. Tenia una capacitat de traginar trenta-nou ampolles de butà. Ben aviat es va revelar que aquest Alfa Romeo no era gaire indicat per al transport de les bombones de butà. Havia de recórrer un perímetre que s'estenia des de Coll de Nargó fins a Llívia; dins d'aquest àmbit hi havia molts pobles de la vall del Segre enfilats als cims: Arcavell, proper a la frontera andorrana, Fígols, Castellar de Tost, Alàs, Estamariu, Bescaran, Arsèguel, Ansovell, Cava, Toloriu, el Querforadat, Estana, Lles, Músser, Travesseres, Arànser, Viliella, Prullans i Meranges. Accedir-hi a l'hivern era una empresa difícil.

L'any 1962 en Ramon Badia estrena un camió Ebro B45 que muntava una reixat metàl·lic concebut especialment pel transport de bombones de butà. Aquest camió, d'una gran fiabilitat, era un vehicle òptim per la distribució de bombones de butà tot l'any, tant per la seva capacitat de càrrega com per la potència del motor. L'Ebro retratat al passeig de Pau Casals de La Seu d'Urgell:

IMG_0800

Botiga de l'empresa Gas Badia SL, agència de Repsol Butano, al carrer Major de La Seu d'Urgell:

IMG_0801

La Catedral de Santa Maria d'Urgell, d'un estil romànic català:

IMG_0807

Dia de mercat a La Seu d'Urgell, que s'escau els dissabtes; hi tenen parada molts pagesos de la comarca que ofereixen els seus productes:

IMG_0802

Amb aquest Ebro B45 el senyor Ramon Badia prestava el servei de distribució de les bombones del butà als anys 1960 i 1970 malgrat que aleshores les carreteres de l'Alt Urgell i la Baixa Cerdanya presentaven greus deficiències i molts dels pobles que havia d'atendre s'hi accedia per pistes de terra cobertes de neu i glaçades. Sort n'hi havia del servei que prestaven els camions mixtes o lleteres, la història dels quals abordarem en un proper article. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada