divendres, 8 de maig del 2015

Catalunya Visió de l'editorial Taber de Barcelona (I).

L'editorial Taber de Barcelona, fundada per l'escriptor Joan Perucho, editorial innovadora quant els temes i portades il·lustrades dels llibres que publicà en els seus pocs anys d'existència, portà a cap el projecte ideat per l'escriptor Oriol Vergés de recollir les profundes transformacions socials, demogràfiques, territorials i econòmiques que experimentà el país arran dels anys 1960. 

Aquest projecte, amb el títol de Catalunya Visió, cristal·litzà en deu volums publicats en el període comprès entre els anys 1968 i 1978. Els escrigueren en Josep Vallverdú, que s'encarregà de vuit volums, i en Jordi Verrié i Josep Vicente, que redactaren els dos restants. Les fotografies del territori, paisatges, escenes quotidianes i festes se les devem a en Ton Sirera, que il·lustrà nou volums, i en Ferran Bosch, que il·lustrà el volum escrit per en Josep Vicente. Els deu volums recollien les grans transformacions produïdes arreu de les comarques catalanes, d'Andorra, del Matarranya, el Baix Cinca, la Llitera, i de la Catalunya Nord. Un retrat precís, amb esperit notarial, de com es vivia i quins canvis es produïen aquells anys.

El primer volum de Catalunya Visió, escrit per en Josep Vallvedú i Aixalà, un escriptor nascut a Lleida, i amb fotografies d'en Ton Sirera i Jené, un fotògraf de Barcelona però vinculat a Lleida, aborda les comarques de La Segarra, el Segrià, la Noguera, la Llitera i el Baix Cinca. El territori que més coneixien, més proper i familiar. Portada del llibre:  

IMG_6052

Les fotografies contingudes en aquest volum són d'un gran interès. Presenta els pobles aspres, àrids i soferts del pla de Lleida abans de la gran transformació viscuda en els anys 1970 que ha aportat una gran riquesa per l'empenta, treball i tenacitat dels ponentins. La gent de Lleida ha progressat fent seu allò que qui no arreplega mai poc no tindrà mai molt. En aquells anys als pobles hi havia Citroen Dos Cavalls i Renault 4:

IMG_6053

Una economia fortament agrària on els tractors tenien un gran protagonisme. Un tractor Barreiros aplanant un camp: 

IMG_6054

Els mercats i fires trencaven la rutina i permetien de xerrar amb coneguts, amics i veïns:

IMG_6055

Els vilatans es bellugaven amb motocicletes senzilles, barates de compra i de manteniment fàcil. Bastaven per moure's pel poble i arribar-se fins el tros i l'hort:

IMG_6056

País amb una gran abundància de maquinària agrícola, incloent-hi els motocultors equipats amb senzilles caixes de fusta:

IMG_6057

Un Land Rover, el jeep per excel·lència que hi hagué al país fins a la irrupció del Nissan Patrol, comercialitzat per Ebro-Motor Ibèrica SA l'any 1984, i dos tractors:

IMG_6058

IMG_6059

Contrast de les cases esgavellades i el Seat 1500 fosc que emmarca cronològicament la fotografia. La dona d'esquena, vestida de fosc rigorós, un costum que encara perdura d'una manera residual en aquells pobles:

IMG_6060

El segon volum, també escrit per en Josep Vallverdú i amb fotografies d'en Ton Sirera, tractava les comarques de La Ribagorça, els dos Pallars, el Jussà i el Sobirà, i la Vall d'Aran, un territori occità incrustat a Catalunya:

IMG_6061

Dos cavalls proveïts d'arganells bevent l'aigua que raja dels brocs d'una font:

IMG_6062

Un home del país i, al fons, un Citroen i un camió Barreiros Azor:

IMG_6063

Un tractor que arrossega una carrossa:

IMG_6064

Un marxant oferint el seus productes exposats en la caixa d'un furgó Mercedes Benz al mercat setmanal de Sort, la capital del Pallars Sobirà: 

IMG_6065

Un senyor, que es desplaça amb una Vespa, rumia si ha de creuar un pont després de llegir l'advertiment de l'administració competent que no en garantia la seva resistència. I això, tal i com s'acredita amb la fotografia, no és pas cap acudit. Reflecteix l'abandonament que patiren aquelles comarques quant a infraestructures. Les inversions escomeses les darreres dècades han pal·liat força tals deficiències:

IMG_6067

A finals dels anys 1960, al Pirineu de Lleida encara s'usaven cavalls i animals de bast per carregar i desplaçar-se:

IMG_6068

El lleure arrelava de mica en mica els dies de festa i els diumenges. Era una ocasió per mudar-se i dinar fora de casa, en un restaurant:

IMG_6069

Retrac condicionant la neu d'una pista d'esquí:

IMG_6070

Dues imatges de la Vall de Boí, amb les seves esglésies romàniques i els seus balnearis d'aigües salutíferes:

IMG_6071

IMG_6072

Llevat de mar, Lleida ofereix uns diversitat de paisatges i climes extraordinària. És la única província catalana que no té pas costa però en canvi sí té un territori de clima atlàntic, la Val d'Aran. En els propers articles exposarem més fotografies dels volums de Catalunya Visió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada