diumenge, 10 d’abril del 2016

Concentració de cotxes clàssics a La Panadella convocada pel Club CL'Hàssics Hospitalencs.

Avui diumenge des de Barcelona hem fet via per l'autovia A2 cap a La Panadella. Un cop superat la ciutat d'Igualada, capital de la comarca de l'Anoia, hem abandonat el modern traçat de l'autovia i hem trencat cap a Jorba per l'antiga carretera nacional II. Una carretera que no hem pas abandonat fins arribar a La Panadella. Hem travessat el petit poble de Santa Maria del Camí, amb la seva església romànica adjacent a la carretera. Les corones de flors i creus plantades als marges del revolt tancat que hi ha al costat de l'antic restaurant La Quinta Forca testimonien els nombrosos accidents mortals que s'han produït en aquell indret. Un tram de l'antiga carretera nacional II que presenta cases abandonades als marges i una circulació residual de vehicles.

En el revolt del restaurant La Quinta Força, on hi han bolcat molts camions, arrenca la costa que condueix a La Panadella. El desnivell considerable que hi ha entre les comarques del Anoia i La Segarra. En poc més de vint-i-un quilòmetres, distància que separa Igualada (284 metres d'altitud) de La Panadella (710 metres d'altitud), es registra un desnivell de quatre-cents vint-i-sis metres d'altura, particularment costerut en el darrer tram.

Antic cartell de propaganda dels pneumàtics Michelin, fet amb rajoles, incrustat en una casa de Jorba que afronta amb l'antiga carretera Nacional II:

IMG_1098

A dos quarts de dotze hem arribat a La Panadella. Uns quants autocars parats al costat de la benzinera esperaven que els viatgers que transportaven esmorzessin en el bar del hotel restaurant Bayona. Sort n'hi ha que vells i arrelats costums es conserven inalterats:

IMG_1099

A la nau de Grues Nogués sempre hi ha un camió o altre de l'empresa aparcat al seu davant. En aquesta ocasió, un camió Iveco de quatre eixos amb la seva grua i caixa:

IMG_1106

Acompanyat d'en Xavier Castells hem esmorzat a l'Hostal La Parada. El tracte del servei, com sempre, excel·lent: 

IMG_1107

Bar i venda d'embotits de La Parada, espai que conserva la decoració original de la primera meitat dels anys 1960:

IMG_1108

A petició d'en Xavier Castells, en Martí de l'hostal La Parada ha fet les consultes pertinents per esbrinar el camí que condueix al mas Suau, masia imponent del municipi de Montfalcó Murallat, avui dia arruïnada, on hi nasqué el seu pare: 

IMG_1111

El senyor Àngel Farré, alcalde de Montmaneu, el senyor Josep Queralt, propietari del restaurant Bayona i el senyor Xavier Castells, transportista jubilat que es féu un fart de parar a menjar i dormir a La Panadella en els seus viatges habituals entre Barcelona i Madrid:

IMG_1112

Poc a poc La Panadella s'ha omplert d'automòbils clàssics. Els seus propietaris han aprofitat el magnífic diumenge primaveral i l'escenari sensacional que aquest espai ofereix:

IMG_1116

Un Seat 1500 excel·lentment restaurat:

IMG_1120

IMG_1124

I un Alfa Romeo GTV 2000, reeixida combinació de nervi pur italià amb un disseny sublim. Només té l'inconvenient de les qualitats i acabats deficients, fet corrent en els vehicles italians:

IMG_1128

IMG_1132

Un superb Mercedes Benz Pagoda:

IMG_1137

Aquesta tractora Volvo i llur semiremolc, d'un transportista de Lleida, reflecteix el paper que La Panadella ha jugat en el sector del transport a Catalunya:

IMG_1145

L'església de la Mare de Déu del bon viatge, construïda l'any 1975 per donar assistència espirituals als viatgers en el curs dels seus desplaçaments, ha perdut força sentit en el segle XXI:

IMG_1146

Renglera d'automòbils clàssics procedents de l'Hospitalet del Llobregat, concentrats per iniciativa del Club CL'Hàssics Hospitalencs:

IMG_1149

IMG_1152

Estand que el CL'Hàssics Hospitalencs ha muntat al costat de la benzinera Repol de La Panadella que hi ha en sentit Lleida: 

IMG_1155

Un camió Iveco, aturat a La Panadella, empren la marxa cap als escorxadors de la corona metropolitana de Barcelona:

IMG_1166

Un cotxe Mercedes Benz clàssic marxa després d'haver participat en l'encontre de La Panadella: 

IMG_1168

Els amics del CL'Hàssics Hospitalencs han gaudit de la cuina suculenta que ofereix el restaurant Bayona. Nosaltres, acompanyats d'en Xavier Castells i d'en Toni Arimany Piella i la seva família, hem dinat tranquil·lament a l'hostal La Parada. En Martí, l'encarregat que fa quaranta-dos anys que treballa a la casa, ens ha explicat unes confidències ben llamineres. Sort que les parets del Bayona i La Parada no poden pas parlar. Els reservats d'aquests establiments han acollit dinars i sopars discretíssims de personatges que han jugat un paper principal en alguns dels esdeveniments i episodis importants que s'han produït aquests darrers seixanta anys en el país. La seva ubicació estratègica, a mig camí de Barcelona, Tarragona i Lleida, afavoria aquestes trobades furtives.

Una tractora Mercedes Benz carregada amb un tractor Fendt, espectador involuntari de l'esdeveniment que ha tingut lloc aquest matí a La Panadella: 

IMG_1170

Un cop acomiadats de tothom hem fet via cap al mau Suau, a Montfalcó Murallat, seguint les instruccions precises que en Martí ens ha dibuixat en un mapa. Per l'antiga carretera nacional II ens hem aturat a Sant Pere dels Arquells, poble a tocar de Cervera on hi ha un solar amb tres avions de guerra. Una visió al·lucinant. 

Arribats a Cervera, i trencant per un camí paral·lel a la via del tren de Manresa a Lleida per Calaf, hem anat a parar directament al mas Suau, municipi de Montfalcó Murallat:

IMG_1173

IMG_1177

Mas Suau, aixecat per un home adinerat de Barcelona, fou un hostal de posta amb església i pou propi que renovava els cavalls que feien el trajecte de Barcelona a Lleida. Comprat per una família acomodada de la Segarra, hi nasqué en Josep Maria Castells Llorens, fill de l'amo. Acabada la guerra civil, s'adonà de l'avenir magre que tenia treballant de pagès en la finca familiar. Decidit i amb empenta, s'instal·là a Torelló, poble industrial al nord de la comarca d'Osona on inicià la seva professió de transportista. Els seus descendents han continuat treballant en el transport. 

La concentració d'automòbils clàssics a La Panadella organitzada pel Club CL'Hàssics Hospitalencs palesa les immenses possibilitats que aquest nucli ofereix per la celebració de tota mena d'encontres relacionats amb el sector de l'automoció: trobades de vehicles clàssics, moderns i militars; fires de venda de vehicles, recanvis, maquetes, publicitat i llibres; escenaris per pel·lícules i anuncis publicitaris; celebració de ral·lis clàssics per les carreteres de les comarques de La Segarra i de la Anoia. L'Ajuntament de Montmaneu, conscient de la significació i càrrega simbòlica que té La Panadella, donarà el seu suport ferm i decidit a la celebració d'activitats relacionades amb el món del motor.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada