divendres, 7 de setembre del 2018

Més autobusos urbans de la casa Nazar i LAI a Catalunya.

En uns articles publicats en aquest bloc el passat mes de juliol, exposarem els autobusos urbans de les marques Nazar i LAI-Karpetan que hi hagué a diverses ciutats i viles del país en les dècades de 1960 i 1970. 

L'amic Miquel Segura Llop, que recopila informació i fotografies que aflora dels autobusos urbans i autocars que hi ha hagut a Catalunya en el curs del segle XX, treball que comparteix desinteressadament a internet, ens comunica de tres vehicles més de les marques Nazar i LAI (Lerma Autobastidores Industriales SA) que prestaren servei a la província de Barcelona. Les fotografies i dades d'aquests vehicles han estat difosos en la pàgina de Facebook El Transport de viatgers a la Catalunya central del segle XX. 

El primer és un autobús Nazar amb matrícula B-260712 que tingué l'empresa Transportes y Autocares Ballús SA. Cobria la línia regular Casserres-Gironella. El cotxe està recollit en una postal datada l'any 1967 de la plaça Major de Casserres:

autobús Nazar empresa Ballús de Berga

autobús Nazar empresa Ballús de Berga 1

L'empresa Transportes y Autocares Ballús SA fou adquirida al cap d'uns anys per una altre empresa berguedana, Compañía General Auto Transportes SA (ATSA).

I a la comarca del Bages hi hagué dos autobusos urbans Henschel que muntaven unes carrosseries construïdes per l'empresa saragossana Lerma Autobastidores Industriales SA (LAI). El primer fou un Henschel 420E amb matrícula B-312045 que tingué l'empresa Castellà SA, fundada per en Prudenci Castellà Vila, destinat a la línia regular de l'estació de ferrocarril de Manresa fins a Sant Joan de Vilatorrada. El cotxe està recollit en una fotografia compartida en la pàgina del Facebook Fotos Antigues de Sant Joan de Vilatorrada, datada a cavall de les  dècades de 1960 i 1970:

Henschel Lai Autos Castellà Manresa

Henschel Lai Autos Castellà Manresa 3

El segon Henschel 420E, també amb carrosseria LAI i matrícula B-312045, pertanyia igualment a l'empresa Castellà SA. Cobria la línia regular de l'estació de ferrocarril de Manresa fins a Sant Joan de Vilatorrada. La fotografia, datada a finals de la dècada de 1960, també s'ha compartit a la pàgina de Facebook Fotos Antigues de Sant Joan de Vilatorrada: 

Henschel Lai Autos Castellà Manresa 1

Henschel Lai Autos Castellà Manresa 1

Ben segur que hi hagué més autobusos d'aquestes dues empreses que treballaren en el país entre els anys 1960 i 1980. Que s'hagin conservat fotografies és una altre qüestió. La digitalització dels arxius fotogràfics que atresoren les distintes administracions públiques serà una valuosa font d'informació per completar el treball que meticulosament i pacient porta a cap en Miquel Segura.

1 comentari: