diumenge, 7 d’abril del 2019

Tercera Trobada de vehicles clàssics de La Panadella.

Avui ha tingut lloc la tercera edició de la Trobada Esperit de la Panadella, que aplega vehicles clàssics en aquest petit nucli urbà al peu de l'antiga carretera Nacional II, dins del terme municipal de Montmaneu. 

Els temps que hi ha hagut a La Panadella ha estat fred, humit, boirós. No era pas el temps previst pels organitzadors en programar la trobada, a la primavera, i abans de la Setmana Santa. Aquesta circumstància no ha estat pas cap impediment per una bona assistència de vehicles, principalment d'automòbils. Si bé el gruix de vehicles procedien de Catalunya, uns pocs vehicles han vingut de fora. Uns automòbils des d'Andorra i un petit camió Sava, meravellosament ben restaurat, des de Fonts, un poble de la comarca del Cinca Mitjà, el qual ha constituït una de les grans atraccions de l'edició d'enguany.  Un Peugeot 203 d'en Lluís de Juan, veí de la parròquia d'Encamp, que ha baixat des d'Andorra fins a La Panadella per afegir-se a la trobada:


cotxes 29

Poc abans de les nou del matí han aparegut a La Panadella els primers vehicles que han assistit a la Trobada Esperit de la Panadella. Dues fotografies del temps que feia a La Panadella, obtingudes pel senyor Castells a bord del seu camió Nazar, a les nou del matí. La carretera i els edificis restaven completament embolcallats per la boira: 

arribada

La visibilitat que hi havia a primera hora del matí a La Panadella era molt escassa:

boira a la panadella

L'absència del sol causada per la presència persistent de la boira, profitosa pels camps de cereals de la Segarra, ha produït un indubtable encís visual i una sensació de fred desagradable. La solució ha estat refugiar-se en els dos restaurants de La Panadella, can Bayona i can Parada, i ingerir un bon esmorzar. Alguns dels assistents a la trobada que ha tingut lloc avui, entaulats, esmorzant, en el restaurant Parada: els senyors Xavier Castells Quintana, José Manuel Sanz Monclús i Ramon Manonellas Cirera juntament amb dos assistents més que han participat a l'encontre: 

esmorzar

L'organització de la trobada, a càrrec del Club de Vehicles Històrics de Lleida, capitanejat pel senyor Antoni Pomés Tosquella, ha funcionament com un rellotge suís des de primera hora del matí. Membres de l'associació i voluntaris informaven els assistents del lloc d'aparcament dels vehicles i els lliuraven el material de la trobada, consistent en productes de la comarca, elements identificadors de l'encontre i un record commemoratiu. Una organització modèlica.

cotxes 30

De mica en mica han arribat a La Panadella els vehicles participants. Els camions ocupaven, com de costum, la darrera renglera, a tocar dels camps. I els automòbils, més de dos-cents, ha format dues rengleres:

Renglera dels camions assistents a la trobada Esperit de La Panadella: 

cotxes 27


cotxes 26

El Ford A del senyor Jordi Riera Palmés ha estat transportat fins a La Panadella a bord d'un remolc. El seu petit motor i la poca potència que ofereix no el fa un vehicle còmode i apte per circular per carretera:

cotxes 42

cotxes 22

Un dels camions que més interès ha suscitat ha estat el Sava, excel·lentment ben restaurat, que el senyor José Manuel Sanz Monclús ha dut des de Fonts:

sava 10

cotxes 23

sava 4

cotxes 21

El senyor Ramon Manonellas Cirera, a bord del seu infatigable Ebro C, conscient de la significació que representa La Panadella, no falla mai en aquest encontre:

cotxes 24

El senyor Castells és un altre afeccionat que sempre hi és present en aquest encontre. El seu Nazar B ha participat en les tres edicions que han tingut lloc de la Trobada Esperit de La Panadella:

camio 1

El senyor Nogués, propietari de l'empresa de grues de La Panadella, hi ha assistit amb aquest magnífic i espaterrant Kenwort nord-americà que ha estat objecte d'admiració d'una gran part dels assistents i visitants de l'encontre. Al seu costat, una tractora Pegaso Troner, bellament restaurada, ha concentrat també un gran interès:

cotxes 25

Renglera d'automòbils que han participat a la trobada, el nombre dels quals ha estat considerable:

cotxes 15

Renglera de motocicletes de totes les èpoques:

cotxes 1

cotxes 11

cotxes 39

A mesura que el dia avançava la boira s'ha anat esvaint, desapareixent. El sol, però, no s'ha pas imposat. Uns núvols grisencs i amenaçadors de pluja han senyorejat en el cel. Semblava ben bé que ens trobàvem en un dia del mes de novembre, que convida a estar-se a casa a la vora de la llar de foc, distès i relaxat, sense fer gaire res. La sensació d'humitat gebradora que s'infiltrava al cos d'una manera persistent ha estat constant tot el matí.

A les onze del matí, un cop esmorzats i amb la bufeta alliberada de líquids sobrers, la filera de vehicles clàssics aparcats a l'esplanada de La Panadella ha fet via, per l'antiga carretera nacional II, tal com estava programat, cap a Igualada, capital de la comarca de l'Anoia, i que fou un centre industrial de gran importància econòmica. Hi predominava la indústria tèxtil i l'adoberia. A mesura que es davallava del coll de La Panadella per trobar les zones càlides i temperades de la comarca de l'Anoia, la boira s'ha esvaït, i el sol, tímidament, ha fet acte de presència. No era pas un sol resplendent però la sensació de fred i d'humitat ha desaparegut. La comoditat era un fet cert. Arribats a Igualada, la corrua de vehicles ha marxat cap el polígon industrial Les Comes per visitar el Museu del Tren d'Igualada, Raihome BCN, d'iniciativa privada.

Acabada la visita al Museu del Tren, la filera de vehicles s'ha disgregat. Alguns assistents han decidit de marxar cap a casa. D'altres, han optat per dinar a Igualada o als pobles propers o pel camí. I uns quants assistents han tornat a La Panadella per l'antiga carretera nacional II, travessant Jorba, Santa Maria del Camí -un nom precís i exacte-, el revolt de la Quinta Forca, l'antic hostal del Violí i la costa del coll fins arribar a destí. Allà han dinat còmodament en els restaurants Parada i Bayona. Una jornada insuperable a pesar que el temps no ha acompanyat. A la dreta, uns assistents a la trobada dinant en el restaurant Bayona:

dinar

El Nazar B del senyor Castells arribat a destí. Última fotografia abans de tancar el vehicle al garatge. La sensació d'un dia aprofitat, distès, de retrobament amb els bons amics i de noves coneixences en un lloc singular, ple d'història i carregat de records personals: 

Nazar arribada

El balanç de l'edició d'enguany ha donat uns resultats favorables. Una gran assistència de vehicles, superior a l'edició anterior. I la ferma sensació, compartida pels promotors i assistents, que aquest esdeveniment s'ha consolidat gràcies a l'esforç de tothom: els promotors de l'encontre, el Club de Vehicles Històrics de Lleida, Ajuntaments i demès Administracions Públiques i empreses implicades; els assistents, els quals amb gran fidelitat participen en les successives edicions i els afeccionats que visiten els vehicles. Un fet remarcable atès que a la primavera hi ha una gran proliferació de trobades de vehicles. Esperem amb candeletes la propera trobada de vehicles clàssics de La Panadella que tindrà lloc la primavera de l'any 2020.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada