dimecres, 10 de juliol del 2019

Festivitat de Sant Cristòfol l'any 1962 a Corella (Navarra).

Avui té lloc la festa de Sant Cristòfol, patró dels transportistes. Aquesta festivitat, que fa unes dècades patí un cert esllanguiment, sembla que ha agafat de nou embranzida. El seu assentament sembla assegurat. La idiosincràsia de la festa i les dates en què es celebra, en la primera quinzena del mes de juliol, contribueixen a llur afermament.

En algunes poblacions de les comarques gironines, que el transport i l'activitat carrossera hi tingueren un paper destacat i favorable per l'economia local, han reprès la celebració amb l'enramat dels vehicles, llur benedicció pel mossèn i la preceptiva volta per la localitat. És el cas de les capitals de comarca del Pla de l'Estany i de la Garrotxa, Banyoles i Olot. Participar en aquesta festa és una manera positiva i agradable, com qualsevol altre, de passar un dia festiu.

En aquest espai, poc o molt, sempre fem una referència a la festa de Sant Cristòfol, com no podia ser altrament. Enguany, per celebrar la festa, compartim una fotografia antiga enviada per un bon amic de La Rioja, en Luis Martínez. Recull la celebració a la localitat navarresa de Corella, l'any 1962, de la festa de Sant Cristòfol. Aquell any, el camió que encapçalà la comitiva de vehicles i portava, ben visible, la imatge del Sant, fou un Nazar B de cinc tones i mitja.

IMG-20190709-WA0122

La imatge enviada per l'amic Luis és deliciosa, captivadora. Els amos del vehicle, drets al costat de la figura del Sant, lluint unes camises blanques arremangades. La caixa i la cabina del camió, profusament enramada. L'elecció d'un vehicle per dur la imatge de Sant Cristòfol era un motiu d'alegria i satisfacció per una família. Intuïm que l'any 1962 fou escollit el propietari del Nazar, per portar la figura del Sant, per la senzilla raó que el camió feia poc temps que era estrenat. L'elecció fou un encert: la bellesa de la cabina del Nazar, accentuada amb la profusió d'ornaments que incorporava, s'adeia amb la imatge de Sant Cristòfol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada