dimecres, 13 de maig del 2009

Camió NAZAR de l'empresa TRANSPORTS I GRUES ÀNGEL VILAR de La Bisbal d'Empordà (Girona)

El dia 5 de gener de 2009 era a Ripoll tot fent temps per a gaudir de la cavalcada de Reis, quan em truca l'amic Miquel Patinyo, gran afeccionat als camions, a qui vaig tenir la sort de conèixer mitjançant en Gonzalo Garós, creador i administrador de la web i fòrum "pegasoesmicamion".

El motiu de la trucada d'en Miquel era per informar-me que havia descobert casualment un camió NAZAR cabina B, de 7 tones, al pati de les naus de l'empresa GRUES I TRANSPORTS ÀNGEL VILAR SA, de La Bisbal d'Empordà. La veritat és que vaig restar glaçat: descobrir un Nazar avui dia és molt meritori. A més, aquesta descoberta confirmava la bona acollida que els vehicles Nazar havien tingut a les comarques de Girona, fet ja exposat en aquest bloc.

Tant aviat com vaig saber que l'empresa GRUES I TRANSPORTS ÀNGEL VILAR SA encara conservava un camió Nazar, vaig entrar a llur web on, efectivament, es recollia la fotografia d'època d'aquest camió amb la seva caixa de fusta i una vela que cobria les mercaderies.

Després de contactar amb l'Anna Vilar, el passat divendres dia 8 de maig, vaig arribar-me fins a La Bisbal d'Empordà per a fotografiar un dels darrers camions Nazar que encara es conserven, activitat que és una sort a l'abast de molt pocs afeccionats. El tracte dels senyors Àngel i Anna Vilar va ser exquisit. Des d'ací vull agraïr-los totes les atencions que ens van dispensar a mi i al meu germà Eduard.

Fotografia d'aquest camió Nazar sense el motor ni el radiador:

P1010137

Fotografia de perfil d'aquesta cabina, la qual recorda els Sava-Austin que circularen també durant els anys 1960:

P1010138

Una altra fotografia de la cabina d'aquest Nazar, la personalitat del qual és inconfusible:

P1010145

Fotografia del Nazar amb llur caixa de fusta força malmesa:

P1010168

Dues fotografies més de la cabina d'aquest Nazar:

P1010150

P1010142

Aquest camió fou comprat al concessionari de Girona l'any 1965; estava equipat amb un motor PERKINS HISPANIA, i durant molts anys va treballar transportant pinso. Si bé malauradament es troba força malmès, com pot comprovar-se amb les fotografies, la seva descoberta pot qualificar-se d'excepcional, i palesa que amb ganes i sort encara hi ha vehicles molt interessants per ser descoberts i divulgats.

El senyor Vilar en conserva un bon record d'aquest vehicle atès que va ser el començament de la seva activitat com a transportista. És indubtable que els camions Nazar de la darrera època tenien una qualitat comparable als seus competidors directes, Ebro i Avia.

Gràcies a l'excepcional arxiu fotogràfic que la família Vilar conserva dels seus vehicles, en successives cròniques podrem continuar gaudint d'aquest Nazar, fotografiat al llarg dels anys que aquest camió va ser en actiu treballant.

Esperem poder continuar celebrant descobriments d'aquesta mena, que tant d'interès suscita entre els amants als camions clàssics.

1 comentari:

  1. Xavi,

    ¡Quién era el responsable del diseño en Talleres Nápoles? ¿Fueron diseñadas las tres cabinas de Nazar conocidas por la misma persona?

    Merci.

    ResponElimina