dimarts, 12 de maig del 2009

CATÀLEGS AUTOBUSOS NAZAR INTERURBANS del Sr Àngel Vilar de La Bisbal d'Empordà (Girona)

Aquests darrers anys hi ha hagut una gran difusió de catàlegs i material divers d'empreses fabricants de camions, especialment de Pegaso, la gran marca amb la qual s'identifiquen els amants de camions clàssics per diverses causes prou conegudes.

En aquest bloc procurem, tanmateix, fer-nos ressò d'altres empreses fabricants de camions, autocars i furgonetes menys conegudes però alhora prou interessants, com és el cas de NAZAR.

La casualitat m'ha permès de conèixer al Sr. Àngel Vilar, de l'empresa TRANSPORTS I GRUES ÀNGEL VILAR SA, de La Bisbal d'Empordà (Girona), qui conserva encara uns catàleg del bonic autocar NAZAR interurbà de 35 i 40 places, el disseny del qual és dels més bufons i espectaculars dels autocars fabricats a l'Estat espanyol.

CATÀLEG AUTOBUS NAZAR INTERURBÀ (Col·lecció Sr Àngel Vilar)

Les característiques tècniques d'aquest Nazar de 35 places:

CATÀLEG AUTOBUS NAZAR INTERURBÀ (Col·lecció Sr Àngel Vilar)

Com a curiositat d'aquest catàleg, cal destacar el preu de venda al públic: 617.000 pessetes la versió normal i 677.000 pessetes la versió de luxe. També és interessant saber que el concessionari NAZAR a les comarques gironines, era al carrer Lorenzana número 45 de la ciutat de Girona.

El segon catàleg correspon al mateix model d'autocar Nazar interurbà de 40 places, amb llurs característiques tècniques:

CATÀLEG AUTOBUS NAZAR INTERURBÀ (Col·lecció Sr Àngel Vilar)

CATÀLEG AUTOBUS NAZAR INTERURBÀ (Col·lecció Sr Àngel Vilar)


El preu de venda d'aquest vehicle l'any 1964 era de 763.000 la versió normal, i 823.000 pessetes la versió de luxe, una quantitat molt important aleshores i que obligava a grans esforços econòmics del comprador, atès que els mitjans de finançament no eren tant populars ni tant presents com avui dia.

Aquest autocar Nazar era conegut com a "Ocell Blau", amb unes formes molt arrodonides al frontal i darrera, la presència d'un radiador molt reixat i cromat, i uns acabats molt luxosos per a començaments de la dècada de 1960.

El disseny era obra del màxim accionista de Nazar, el senyor Vincenzo Angelino Gervasio, el qual acusa els trets estètics definidors dels autocars italians de la dècada de 1950 i començaments de 1960: formes molt arrodonides, grans superfícies vidriades i acabats recarregats.

Aquest model estigué en fabricació des de l'any 1961 fins a l'any 1964, que es substituït per l'autocar GRAN NAZAR, de disseny molt més modern i línies quadrades. S'oferia amb motor Perkins Hispania, el qual era una mica just atenent al pes d'aquest vehicle i a les carreteres costerudes que hi havia a Catalunya aleshores.

Atenent a l'absència de documentació sobre NAZAR a internet, crec que aquests catàlegs tenen un gran interès i valor per als afeccionats a l'automoció, ja que permet començar a esmenar una situació anòmala i injusta com és l'oblit que ha patit NAZAR durant molts anys.

Des d'aquest blog volem agrair les atencions dispensades pels senyors Àngel i Anna Vilar, per l'encert en preservar aquesta documentació i poder-la oferir desinteressadament als cada cops més nombrosos afeccionats als vehicles NAZAR.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada