dimarts, 2 de juny del 2009

Imatges d'Andorra.

Aprofitant el llarg cap de setmana del u de maig, vàrem arribar-nos amb la Montse fins a Andorra, el petit país dels Pirineus, on hi destaquen les seves valls. L'acabament de la temporada d'esquí permet de gaudir d'Andorra sense tant neguit ni atabalament.

Andorra ha estat històricament un país peculiar i aquest tret ha definit, fins fa uns pocs anys, al seu parc automobilístic, ben diferent del català. Qui circula per les comarques pirinenques ha de vigilar amb els veloços conductors andorrans, sempre ràpids i imprudents, com si fugissin de l'angoixa que deu suposar viure en el fons de valls tan profundes i poc assolellades a l'hivern.

Recordo perfectament que a la dècada dels anys 70 i 80 del segle passat, em cridava l'atenció els cotxes i camions andorrans que transitaven per les carreteres catalanes; eren vehicles europeus considerats aleshores d'alta gamma; també hi havia els primers cotxes del país del sol naixent amb unes estètiques ben curioses i generalment lletges. Quan a les carreteres del Pallars Jussà solament hi veies els Pegasos i els Barreiros, si et creuaves amb un camió Mercedes Benz, indefectiblement era matriculat al país dels Pirineus. Si a casa solament podien comprar un Seat, un Renault o un Citroën -els Ford i els Opels van arribar més tard, a finals dels 70 i començaments dels 80-, en canvi qualsevol andorrà podia fer el fatxenda amb un lluent Golf GTI o un Mercedes Benz.

Aquesta situació va començar a canviar amb l'ingrés de l'Estat espanyol a la Unió Europea: el parc automobilístic català es va renovar amb vehicles nous, equiparant-nos poc a poc amb els afortunats andorrans.

Tanmateix, si passeges per Andorra, encara veus alguns vehicles vells que no es van importar a Catalunya. La primera fotografia correspon a una furgoneta Peugeot aparcada a Canillo, que s'ha destinat a usos agrícoles:
Furgoneta Peugeot dedicad a usos agrícoles a Canillo (Andorra)
La segona fotografia és d'un autobus de línia regular recollint passatgers a Andorra La Vella, i pertanyent a la COOPERATIVA INTERURBANA ANDORRANA SA:
Mercedes Benz a Andorra La Vella
Una furgoneta Ford, fotografiada al santuari de Meritxell, i destinada a llenyer:
Furgoneta Ford destinada a llenyer al Santuari de Meritxell (Andorra)
Camió Iveco Turbostar fotografiat a una benzinera d'Andorra La Vella, primer model que es va començar a importar regularment a l'Estat espanyol i que era competència directa del Pegaso Tecno 340:
P1010082
Una furgoneta Peugeot de l'empresa CRISTALLERIES VALIRA, fotografiada a un polígon industrial d'Andorra La Vella:
P1010089
Un camió FIAT també de l'empresa CRISTALLERIES VALIRA, fotografiat al mateix indret:
P1010085
Un altre autocar Mercedes Benz fotografiat a una benzinera de El Tarter. Cal recalcar la bona acollida que aquesta carrosseria ha tingut entre les empreses andorranes:
P1010067
Finalment, la darrera troballa de l'excursió per terres andorranes fou aquest camió Bedford, fotografiat al concessionari Mercedes Benz de Sant Julià de Loria. Crec que és lamentable que un vehicle tant antic s'estigui podrint a sol i serena. Em va sobtar el volant a l'esquerra, tal vegada perque hagués tingut un anterior ús militar:
P1010093
Segurament, amb una mica de paciència i temps, a les Valls d'Andorra encara poden trobar-se vehicles prou interessants per a qualsevol afeccionat a l'automoció.

2 comentaris:

  1. Xavi, hace tiempo se hablaba de un mofletes en Andorra, ¿sabes por casualidad algo sobre eso?

    ResponElimina
  2. Por lo que tengo entendido, fue retirado de allí y se vendía. Creo que lo guardaban en Badalona, pero tampoco estoy seguro. Me imagino que la cabina debe estar destrozada por la oxidación.

    ResponElimina