dilluns, 7 de setembre del 2009

Els dos Pegasos Supercomet de l'empresa GERMANS VILANOVA SA de Sant Joan les Fonts (Girona)

Que a l'any 2009 hi hagi una empresa d'obres públiques que encara tingui dos Pegasos Supercomet matriculats els anys 1971 i 1973 en actiu i treballant diàriament pot qualificar-se, sense exagerar, d'un fet insòlit. Tanmateix, aquest és el cas de l'empresa GERMANS VILANOVA SA, del municipi de Sant Joan les Fonts, a la comarca de La Garrotxa.

Aquesta empresa familiar es dedica a licitacions d'obra pública que tenen per objecte actuacions de plans de millora urbana, reurbanitzacions d'àrees existents o noves actuacions urbanes, tenint com a clients principals els Ajuntaments de les comarques gironines. Si hi ha quelcom que sobta d'aquesta empresa és l'antiguitat dels vehicles amb el qual treballen: resulta sorprenent de veure una excavadora o un camió de més trenta anys d'antiguitat treballant en qualsevol obra pública que li ha estat adjudicada a GERMANS VILANOVA SA. Aquest fet es deu a quatre circumstàncies:

(i) En primer lloc, la mentalitat d'una empresa familiar catalana on les despeses han d'estar controlades, i més si suposen una inversió a llarg termini, havent d'amortitzar al màximum la maquinària. En cas contrari, hi ha el risc que solament treballis per a pagar la lletra al banc o el crèdit de la financera, talment com s'ha de palesat amb l'actual i greu crisi econòmica. Per tant, crec que és un plantejament molt pràctic i intel·ligent.

(ii) En segon lloc, amb l'adquisició dels vehicles i la maquinària més fiable del mercat: durant la dècada dels anys 70 l'empresa GERMANS VILANOVA SA treballava amb camions Pegaso, els quals eren sens dubte el millor vehicle que hi havia aleshores; avui dia compren camions Mercedes Benz i maquinària pesada Caterpillar, dues marques de qualitat i garantia acreditades. En aquest sentit, aquesta política segueix la idea expressada per en Miquel Patinyo de que amb les coses de menjar no s'hi juga pas.

(iii) En tercer lloc, els treballadors d'aquesta empresa. És indubtable que si uns Pegaso Supercomet matriculats a començaments de la dècada de 1970 encara són en servei, vol dir que llurs conductors saben conduir-los i treure-les-hi el rendiment que aquests camions poden oferir. GERMANS VILANOVA SA té especial cura de llurs treballadors, els quals porten molts anys a l'empresa i s'indentifiquen perfectament; aquest és un tret distintiu de la petita empresa familiar catalana, en les quals hi ha una relació molt estreta i directa entre treballador i amo. A més, si hi ha un bon treballador, qualitat cada cop més infreqüent, és un encert saber-lo mantenir dins de l'empresa. Per tant, són treballadors amb experiència i que duen força anys a l'empresa, treballen bé i coneixen la feina i la maquinària assignada. Aquest fet suposa un clar avantatge tant en el rendiment i durada de la maquinària com en la qualitat de l'obra acabada.

(iv) Finalment, en darrer lloc, hi ha la gerència que coneix bé l'ofici, que ofereix un servei de qualitat als clients amb la reconeixença i prestigi que això sempre comporta, que sap valorar amb precisió els costos de les obres que els hi ofereixen o les licitacions a les quals hi participa; l'encert de saber-te envoltar d'uns treballadors competent, amb els quals hi ha una clara complicitat en quant als objectius de l'empresa.

Per tant, solament la combinació d'aquests quatre factors ha permès que aquesta empresa treballi l'any 2009 amb aquest Pegaso Supercomet matriculat l'any 1971, fotografiat a finals del mes d'agost davant del col·legi dels Salesians de Ripoll, mentre asfaltava un carrer:

Pegaso 1095 Supercomet amb cubà de quitrà a Ripoll (Girona)

Pegaso 1095 Supercomet de l'empresa GERMANS VILANOVA a Ripoll (Girona)


L'altre Pegaso Supercomet de l'empresa GERMANS VILANOVA SA ha estat fotografiat a finals de setembre al costat del concessionari AUTO CAMIÓ RIPOLLÈS, concessionari oficial de la casa Nissan, situat al polígon de Rocafiguera de Ripoll:

Pegaso Supercomet al polígon industrial de Rocafiguera de Ripoll (Girona)

Pegaso Supercomet amb cubà de quitrà de l'empresa GERMANS VILANOVA SA

P1010221


Un dels altres camions d'aquesta empresa és aquest camió Iveco bolquet fotografiat en el centre de Ripoll l'any 2008 mentre treballava en la renovació de les voreres del nucli històric d'aquesta població:

Iveco bolquet a unes obres de Ripoll (Girona)

Iveco bolquet a Ripoll (Girona)

Iveco bolquet de l'empresa "GERMANS VILANOVA"

Aquest Iveco té una estètica pràcticament idèntica als mítics Magirus Deutz de 260 cavalls de potència, els quals foren uns gran camions d'obra a la dècada dels anys 1970 i començaments del 1980; aquesta circumstància va ser la causa que se'n vengueren força unitats a les comarques gironines. Tanmateix, aquest Iveco és equipat amb un motor de la casa Fiat que poca semblança té amb el gran i fiable motor dels camions Magirus Deutz originals de principis dels anys 1970 i, per tant, és poc valorat pels professionals de l'obra pública. Aquest fet no ha impedit que GERMANS VILANOVA SA encara tingui aquesta unitat en actiu, palesant la política de treure-li el màxim rendiment i amortització als camions i a la maquinària.

Actualment, GERMANS VILANOVA SA treballa amb camions Mercedes Benz, com aquesta unitat fotografiada als afores de Ripoll el passat estiu:

Mercedes Benz de l'empresa GERMANS VILANOVA SA a Ripoll (Girona)

Mercedes Benz de l'empresa GERMANS VILANOVA a Ripoll (Girona)

Aquests camions Mercedes Benz són sense cap dubte el millor vehicle per a treballs d'obra pública, amb una gran demanda a països africans i del Magreb ateses les seves excel·lents qualitats prou acreditades.

En quant a la maquinària pesada, GERMANS VILANOVA SA ha optat per Caterpillar, el gran fabricant nordamericà i un dels líders mundials del sector. Caterpillar aplanadora fotografiada al polígon de Rocafiguera de Ripoll a finals del mes de setembre:

P1010234

P1010238


En contrast amb la fallida de nombroses empreses per la greu crisi econòmica que està patint l'Estat espanyol degut a un excessiu endeutadement bancari, un creixement molt veloç i poc sòlid, una diversificació temerària, una facilitat de beneficis per la bombolla immobiliària i per la proximitat a les esferes del poder, la qual cosa havia provocat un miratge col·lectiu del qual ara n'haurà de pagar la factura la soferta classe mitjana, l'exemple de l'empresa GERMANS VILANOVA SA és la prova fefaent que l'èxit en els negocis no és fruit de la causalitat ni de les dreceres sino que respon a causes molt concretes i precises com les exposades.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada