divendres, 29 de gener del 2010

L'autocar ALBATROS del senyor Pere Estarriol i Bramon de Figueres (Alt Empordà)

Pouant en l'extraordinari arxiu fotogràfic del senyor Joan Brugués, avui podem il·lustrar aquesta crònica amb un document que pot qualificar-se d'excepcional. És un autocar ALBATROS fabricat per l'empresa LERMA AUTOBASTIDORES INDUSTRIALES SA (LAI) a Saragossa, equipat amb un motor Henschel, i que va pertànyer al senyor Pere Estarriol i Bramon, de Figueres, capital de l'Alt Empordà.

A començaments dels anys 1960 hi havia una gran il·lusió col·lectiva i un reviscolament per a superar els difícils anys de la postguerra. En aquest context van aparèixer diversos fabricants de vehicles malgrat les mancances de peces i material per a llur fabricació.

Un d'aquests fabricants fou LAI, acrònim de LERMA AUTOBASTIDORES INDUSTRIALES SA, fabricant d'autobusos, autocars i camions, el qual va tancar a començaments dels anys 1970. LAI va comercialitzar llurs vehicles sota diferents marques: ALBATROS, KARPETAN, ORETAN i LAYETAN. Gairebé hi havia tantes marques com models comercialitzats.

Aquest ALBATROS amb matrícula GI-38835 correspon a un dels primers models fabricants per LAI i llur disseny encara acusa trets estètics dels anys cinquanta. En destaquen les formes arrodonides, l'abundor de cromats i els colors de la carrosseria; també és remarcable la baca a la part superior i el frontal amb elements del Seat 1500.

img021

L'any 1991 el senyor Pere Estarriol i Bramon va traspassar a SARFA la línia regular entre El Port de Selva i Llançà fins a Figueres (Alt Empordà), conservant la línia entre Ordis i Figueres. El primer titular d'aquesta línia entre El Port de la Selva i Llançà fou en Gaspar Cervià i, posteriorment, en Joan Vera i Armada, qui va traspassar-la a en Pere Estarriol.

Cal emfatitzar que la troballa d'aquesta fotografia és certament d'una gran importància atès que LAI-ALBATROS-KARPETAN va vendre molts pocs camions i autocars per les comarques gironines.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada