diumenge, 4 de juliol del 2010

El carreter Peret Sistella de Campdevànol (Ripollès).

En Pere Ester, conegut popularment com en "Peret Sistella", era un carreter de Campdevànol que, de jove, va entrar a treballar a Can Peypoch, una important agència de transports de la comarca del Ripollès. En aquesta empresa feia el repartiment de mercaderies en carro pel poble de Campdevànol.

Amb els anys, va establir-se pel seu compte comprant un carro a Can Peypoch. Va encarregar-se de proveir i distribuir per les tendes de queviures de Campdevànol les pastes alimenticies -fideus, macarrons, galets i cabell d'àngel- que transportava diàriament des de Ripoll.

Per a fer aquest trajecte, en Peret Sistella passava per l'antiga carretera de Ripoll a Puigcerdà, seguint l'actual traçat de la carretera C-17. Malgrat la proximitat que hi ha entre Ripoll i Campdevànol, aquesta feina era particularment feixuga a l'hivern pel fred i vent, i sovint pel glaç a la carretera.

En la dècada de 1940 i 1950, en el tram de la carretera entre Ripoll i Campdevànol hi havia tres hostals. En Peret Sistella quan retornava a Campdevànol amb el carro carregat de pastes alimenticies, s'aturava a cada hostal on prenia un vas de vi ranci, feia petar-la una estona mentre fumava una cigarreta "ideal" o "caldo", i continuava el trajecte. Aquestes aturades constituïen els moments entreteniment d'aquest treball.

En aquestes dues fotografies hi ha en Peret Sistella fotografiat a la festa dels Elois celebrada l'any 1957. Aquesta festa, molt arrelada a Campdevànol, té un origen vinculat als gremis de la indústria del ferro: fargaires, clavetaires i, per extensió, als traginers. La celebració consistia en una comitiva de pabordes, pabordesses i les cavalleries convenientment guarnides per a l'ocasió, que anaven a celebrar una missa a l'església de Sant Martí d'Armàncies:

IMG_7840


IMG_7839

Vull agrair al senyor Joan Ill i Roura, afeccionat a la fotografia i autor de les fotografies que il·lustren aquesta crònica, les dades que serva d'en Peret Sistella, i que han permès de recordar-lo en aquesta crònica, com un merescut homenatge als nombrosos carreters que hi hagué a la comarca del Ripollès.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada