dilluns, 28 de juny del 2010

Els camions Chevrolet de la família Rodas de Santa Maria de Besora (Osona)

La subcomarca del Bisaura integrada pels municipis de Sant Quirze de Besora, Montesquiu, Sora, Santa Maria de Besora i Vidrà tenia una important activitat forestal d'aprofitament dels boscs i de serradores, mercès als importants boscos de pins, roures i faigs de la serra de Milany, el serrat de la Garrafa, el bosc de la Coma, la serra de Bufadors i el serrat de la Roura. Aquests boscos tingueren una important explotació forestal fins a les darreries de 1960 i començaments del 1970 en que llur rendibilitat minvà considerablement.

Durant la primera meitat del segle XX, l'explotació dels boscs es realitzava mitjançant matxos arrossegadors que eren ensinistrats per a transportar els troncs fins al peu de carrega. A partir del 1950 els camions anaren reemplaçant gradualment la feina amb animals.

Entre els capdavanters en l'ús de camions per anar a les tasques de desemboscar hi hagué la família Rodas de Santa Maria de Besora. L'any 1929 l'avi Rodas va comprar un camió Chevrolet equipat amb motor de benzina, destinant-lo a anar al bosc i transportar troncs i llenya. Després de conclosa la guerra civil del 1936-1939, aquest camió se li va instal·lar un gasogen per l'absència de carburant en aquells anys tant difícils. A començaments dels anys 1950 se li va tornar a muntar un motor de benzina, un cop el subministrament de benzina es va restablir progressivament.

Per a substituir aquest primer camió Chevrolet que tan bon resultat havia donat, l'any 1959 es va comprar un segon camió Chevrolet de l'any 1938 a Can Baulenas de Granollers (Vallès Oriental), que havia estat matriculat de nou anys més tard. Aquest camió era equipat amb un motor Barreiros Diesel, un canvi de cinc marxes i diferencial Timken; el conduïa en Francisco Rodas i Bananera, i carregava de cinc a sis tones de pes. També es dedicava a anar a bosc i a transports generals pels pobles del Bisaura.

En aquesta fotografia hi ha el camió Chevrolet comprat a Can Baulenas batent palla a l'era de la masia de Can Rodas a Santa Maria de Besora l'estiu de l'any 1960:

IMG_7917

Una altre fotografia que recull la benedicció per Sant Cristòfol del camió Chevrolet l'any 1961:

IMG_7914

La minva de rendibilitat econòmica de l'explotació i aprofitament dels boscos produïa a partir de la dècada del 1960, va estimular l'aparició d'altres sectors econòmics en els pobles que integren la subcomarca del Bisaura, la qual, ubicada al prepirineu català, gaudeix de paisatges naturals de gran bellesa amb indrets meravellosos que han esdevingut un atractiu turístic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada