dilluns, 1 de novembre del 2010

El Chevrolet de TRANSPORTS DUÑACH de Castelló d'Empúries (Alt Empordà)

TRANSPORTS DUÑACH és una empresa històrica de caràcter familiar, dedicada als transports, de Castelló d'Empúries (Alt Empordà). Llurs orígens es remunten a l'any 1929, quan l'Antoni Duñach, en Tonet com era popularment conegut, va començar a transportar mercaderies i realitzar petits encàrrecs des de Castelló d'Empúries i altres pobles propers fins a Figueres, la capital de l'Alt Empordà, que sempre ha gaudit d'una forta empenta comercial. En Josep Pla en el seu llibre més famós i celebrat, el Quadern gris, en fa un elogi del comerç de Figueres.

En aquells anys, aquests traginers duien a la capital de comarca productes agrícoles, principalment els dies de mercat. Tornaven carregats de la capital de la comarca amb els productes manufacturats que havien de menester els vilatans.

El negoci anà creixent fins a l'esclat de la guerra civil el 18 de juliol de l'any 1936. Un cop acabada la guerra civil l'abril del 1939, calgué començar de nou, amb els pocs mitjans que hi havia aleshores. En aquells anys sovintejaven els camions nordamericans, principalment Ford i Chevrolet.

En aquesta fotografia hi ha un camió Chevrolet de la família Duñach amb llur caixa de fusta de transports generals:

Camió Chevrolet de l'empresa TRANSPORTS DUÑACH de Castelló d'Empúries (Alt Empordà)

Durant la dècada dels anys 1960, ja vindrien els moderns camions d'aleshores, els Pegasos i els Ebros. Avui dia TRANSPORTS DUÑACH disposa de tres camions de vint tones, una furgoneta i una retroexcavadora. Són camions equipats amb grues i equips de ganxo.

En Pere Duñach Soler, representant d'aquesta nissaga de transportistes, fou guardonat el novembre de l'any 2007 per la Cambra de Comerç de Girona per la trajectòria històrica d'aquesta empresa familiar.

3 comentaris:

  1. Hola, a l'Autoretro d'aquest desembre del 2010 hi havia un pick up Chevrolet que tenia una cabina idèntica al de la Foro de transports Duñac (morro, fars, reixeta, portes,...). Suposo que d'aquest model es van fer una gama de diversos tonatges. no se si en tindrieu mes dades. N'hi vaig fer alguna foto.

    ResponElimina
  2. Jaume:
    No tinc pas més dades d'aquest camió de Transports Duñach. La foto era d'un catàleg de la Cambra de Comerç de Girona.

    ResponElimina