divendres, 13 de maig del 2016

El cotxe de línia de Tamarit de Llitera a Lleida: un autocar Nazar de l'empresa Lax.

El senyor Miquel Gamon ens ha enviat la fotografia d'un autocar Nazar Ocell Blau de l'empresa Autocares Lax que cobria la línia regular entre Tamarit de Llitera i la ciutat de Lleida. Fatalment no tenim gaires dades d'aquest cotxe. Desconeixem el lloc exacte on fou fotografiat i tampoc la seva matrícula definitiva car duu la placa provisional.  

IMG-20160511-WA0004

Aquest autocar, el més bell dels autocars que es produïren a Espanya en la dècada de 1960, superior a la carrosseria Monotral, estava concebut per a viatges de llarga distància i serveis discrecionals. Constituïa el vaixell insígnia de la marca Nazar, constructor de furgonetes, camions i autocars, per llur disseny agosarat i acabat luxós. Per aquest motiu desconcerta que un autocar dotat amb aquesta carrosseria cobrís una línia regular de curta distància. De ben segur que tenia un ús mixt: cotxe de línia regular els dies laborables, dissabtes inclosos, i excursions i serveis discrecionals els festius, costum usual aleshores.

Nazar produïa una carrosseria, projectada per línies urbanes i trajectes curts interurbans, més senzilla i econòmica. Ens referim a l'autocar Nazar que tingué el Garaje Vargas de Calatayud que feia la línia fins Miedes a través de Torres, Villalba, Belmonte i Mara. Muntava una baca al sostre per transportar els fardells i caixes que traginaven els usuaris, majorment agricultors i ramaders:

autocar Nazar (1962)


Hem de lamentar que no s'hagi conservat cap autocar Nazar amb aquestes carrosseries sumptuoses, distingides i singulars. I d'autocars se n'han conservat menys que camions. Les possibilitats de trobar-ne cap són remotes.

Agraïm al senyor Miquel Bramon la fotografia de l'autocar Nazar de l'Empresa Lax de Tamarit de Llitera que contribueix a difondre algunes de les unitats d'aquesta escadussera empresa saragossana que com més va major interès suscita als afeccionats a l'automoció.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada