diumenge, 16 d’octubre del 2016

El camió petit Nazar B del senyor Miquel Dolcet Mora d'Alcarràs (Segrià).Aquest cap de setmana del 15 i 16 d’octubre de 2016 té lloc a Alcarràs una nova edició de la Fira del Comerç i del Rebost. Dues de les activitats programades en aquesta fira són la plantada de vehicles clàssics que té lloc en un dels carrers del recinte firal i que compta amb l’assistència dels camions Sava-Berliet i del Barreiros Azor de la família Herguido, automòbils, tractors i motocicletes de col·leccionistes i afeccionats, i l’exposició dels transportistes d’Alcarràs al Fossar, un equipament públic destinat a la interpretació de la història i la cultura d’aquest municipi del Segrià i que disposa d’una sala polivalent per a celebrar-hi tota mena d’actes. Aquesta exposició sobre la història del transport tingué lloc, per primer cop, amb l’assistència de les màximes autoritats locals, a l’ermita de Montagut, el 23 de juliol passat. 

La Rosa Herguido,  que en col·laboració amb sons germans Claudi i Eduard, s’esforçà en  la  recerca de fotografies de transportistes alcarrassencs per tal que l’exposició es podés dur a terme, ha continuat aquests mesos, pacientment, contactant amb els familiars de transportistes. I aquesta labor metòdica i persistent ha donat els seus fruits amb una troballa inesperada: dues fotografies d’un petit camió Nazar B que tingué en els anys 1960 el senyor Miquel Dolcet. Se n’havia perdut el record d’aquest camió. I el seu fill Miquel li facilità a la Rosa les dues fotografies del Nazar. 

La història del senyor Miquel Dolcet Mora, de cal Nina, és paral·lela a la d’altres transportistes d’Alcarràs. A principis de la dècada de 1960 comprà un vell camió amb capó davanter que s’havia matriculat a Barcelona l’any 1941. Poques dades en sabem, del primer camió del Sr. Dolcet. Tampoc en podem precisar la marca. En aquells anys, que hi havia molta feina en el transport i era, a més, una activitat ben remunerada, compaginà la seva feina de pagès amb els transports generals. Fruita, palla, farratges, cereal, llenya, material de construcció i vedells pels pobles del Segrià.

El senyor Dolcet i un seu fill, retratats amb el primer camió que tingué:

primer camió Sr Dolcet 
Alcarràs

L’any 1964 el senyor Dolcet comprà a Saragossa un petit camió Nazar B. Li correspongué la matrícula L-32441. El taller mecànic Sauret d’Alcarràs, fundat pels senyors Andreu i Minguet Sauret, que ferraven mules i rodes de carros i que en el transcurs dels anys construïren i repararen maquinària i remolcs agrícoles i alhora foren delegats del representant a Lleida dels tractors Saca Internacional, fabricats a Sevilla i que lluïen un color groc intens, li construí al Nazar una caixa de fusta amb alces. La família Dolcet i Sauret són parents directes. Per aquesta raó li feren la caixa de fusta al Nazar B. Actualment el Taller Sauret, amb una nau a peu de la l’antiga carretera general II, és regentat pels senyors Andreu i Anna Sauret. 

En possessió del Nazar el senyor Dolcet prestà transports generals. Un dels transports que son fill Miquel recorda fou marxar a Madrid per l’antiga carretera nacional II carregat de mobles. També transportava porcs i demés bestiar a l’escorxador d’Alcarràs i al de la ciutat de Lleida. De tant en tant marxava fins a Barcelona carregat de vedells.

El senyor Miquel Dolcet amb dos fills seus, en Miquel i l’Antoni Dolcet Badia, i un seu nebot, l’Andreu Sauret Mora, en una finca familiar: 

Nazar Sr Dolcet Alcarràs 1

Nazar Sr Dolcet Alcarràs

El Nazar B fou venut de segona mà. I aleshores fou comprat, d’ocasió, un camió Avia a Fraga. El tingué fins l’any 1985, quan fou  venut a un veí d’Alcarràs per tal de disposar de recanvis. Amb aquest Avia sí que marxava tot sovint carregat de vedells per proveir els escorxadors de Barcelona. 

Avia Sr Dolcet

L’any 1985 el senyor Miquel Dolcet Mora, celebrades les noces de plata en la professió de transportista, plegà i es jubilà. Morí a Alcarràs l’any 1991. 

Es curiós que al cap d’un any d’una intensa labor de recopilar fotografies de camions d’Alcarràs, i quan semblava que la feina era acabada, casualment, descabdellant el fil d’un transportista afloren les fotografies d’un dels camions més desconeguts, interessants i bonics mai produïts a l’estat espanyol, un Nazar. En aquest món, tota prudència és poca.

Agraïm a la senyora Rosa Herguido Fo i al senyor Miquel Dolcet Badia les fotografies i la informació del tercer camió Nazar matriculat a Lleida que hem reportat en aquest espai.

5 comentaris:

 1. Hola,
  He llegit tot i cadascun dels posts. Quan fa uns anys que em vaig mirar el primer, em vaig enganxar al seu blog, i des de llavors, continuo llegint i aprenent.
  Es nota que parla del tema de primera mà. Si us plau, no pari de mostrar els seus coneixements, ni el seu entusiasme i passió,
  Em semblava important escriure-ho, i animar-lo a continuar. Seria una veritable llàstima que és perdi tot aquest saver.

  ResponElimina
 2. Hola. Només voldria felicitar-te pel teu blog. Ja fa molt de temps que el segueixo i hi estic enganxadíssim.
  Considero que ets un llibre obert en aquesta temàticaens il·lustres amb els teus coneixements, i a més ho fas amb un estil agradable i acura que et puc assegurar que desperta enveges.
  Animar-te a seguir així

  ResponElimina
 3. Fa gairebé tres mesos d'ençà d'aquesta darrera entrada publicada el 16 d'octubre de 2016. Començo a patir per la salut de l'autor del bloc. Com jo, crec que molts s'alegrarien de tenir-ne (esperem que bones) notícies.

  Salut !!

  ResponElimina
 4. Moltes gràcies pel vostre suport. Per motius laborals no hem pogut dedicar-li l'atenció que el manteniment del bloc requereix. Segur que aviat ho resoldrem satisfactòriament.

  ResponElimina
  Respostes
  1. M'alegro de llegir que els meus temors estaven infundats. Salut !!

   Elimina