divendres, 9 de desembre del 2016

Camió petit Nazar B a Olot: notícia del diari El Punt Avui.

L'any 1963 Factorias Nápoles SA, controlada per la Caixa d'Estalvis d'Aragó, Saragossa i Rioja, actualment Ibercaja, per la seva condició de creditor majoritari de la companyia, i amb l'ànim de superar la suspensió de pagaments presentada a les darreries de l'any 1962, llançà una nova gamma de camions, furgonetes i petits autocars.

Aquesta nova gamma de vehicles, que equipava una cabina de disseny nou i radical, la B, renovà de dalt a baix el catàleg de  furgonetes per penetrar en un mercat que experimentava aquells anys un creixement inusitat, equipant els vehicles amb motors dièsel de la casa Perkins Hispania, de provada solvència, abandonant motors més incerts també de fabricació espanyola.

Camió Nazar B de tres-mil cinc-cents quilos, model millorà considerable de vendes respecte del model anterior, les vendes del qual foren exigües, testimonials: 

camionetanazar15tn1963

El passat dimecres dia 7 de desembre, a la secció de Comarques Gironines de El Punt Avui s'ha publicat un article d'en Ramon Esteban sobre un documental que amb el títol Memòries de la policia municipal d'Olot recull la història de la policia de la capital de la Garrotxa des de llur constitució l'any 1890, governada per l'alcalde Mariano Bassols, fins el 1988, any del trasllat del cos a la seves dependències actuals. Arran de cent vint-i-cinquè aniversari de la creació del cos de vigilància d'Olot s'ha produït tal documental, dirigit pel periodista Eduard Miquel, que incideix en el poc personal que disposava el cos en els anys 1940 i els efectes derivats de la irrupció del Seat 600 i la motorització massiva i descontrolada. 

L'article és il·lustrat amb una fotografia d'un municipal que dirigia el trànsit des del cim d'una trona posada a la cruïlla dels carrers de Sant Rafael i Mulleras a mitjan dels anys 1960. L'interès de la fotografia no és pas la trona amb el seu sostre pla; tampoc el Land Rover, el Seat 1400C o el ciclista sinó el camió petit Nazar estacionat a un voral del carrer, just a l'alçada del pas d'una Vespa. 

Notícia del documental produït per Zeba de la història de la policia d'Olot amb la fotografia del fons del senyor Joan Antoni Satorre Tomàs que l'acompanya: 

IMG_3698

IMG_3699

IMG_3700

IMG_3702

El representant dels vehicles Nazar a la comarca de la Garrotxa era Auto-Record SL. Aquest camió petit Nazar B equipava una caixa de fusta amb alces per a transports generals. Malgrat els esforços desplegats no hem pas pogut esbrinat qui fou l'amo del vehicle. I és un fet cert que en els fons fotogràfics dipositats en arxius que pertanyen a administracions locals n'hi ha moltes que recullen els vehicles que circularen aleshores. Aquesta descoberta casual apareguda en aquest diari, que recull un Nazar, n'és una manifestació fefaent d'aquest fet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada