dimarts, 1 de gener del 2019

El camió Nazar B de set tones del senyor Àngel Ramonet de Puigcerdà (Cerdanya).

Encetem l'any 2019 compartint, el primer dia de l'any, la fotografia d'un camió Nazar B de set tones, una de les marques predilectes d'aquest espai, que fou d'un majorista de fruita i verdura de Puigcerdà, la capital de la comarca de La Cerdanya, el senyor Àngel Ramonet. 

La fotografia, presa al passeig Deu d'Abril de Puigcerdà, en la segona meitat de la dècada de 1960, recull, en primer pla, el camió Nazar B que tingué el senyor Àngel Ramonet per traginar les caixes de fruita i verdura proveïda en el mercat del Born i que distribuïa i subministrava als colmados i comerços especialitzats de Puigcerdà. El camió, que muntava un motor Perkins, fou equipat amb una caixa de fusta amb alces, ideal per a traginar caixes i mercaderia en general. 

Els dies de mercat el senyor Ramonet completava íntegrament l'antiga carretera nacional 152, en un viatge d'anada i tornada, a través de la collada de Toses, Ripoll, Vic, La Garriga, Granollers, Mollet del Vallès i Montcada i Reixac fins el mercat del Born, al cor la Barcelona antiga. Tornava amb el camió ben carregat de fruita i verdura, una ruta perillosa a l'hivern per causa del glaç de la carretera. 

La carretera nacional s'ha transformat en un autovia en el tram comprès entre Barcelona i Ripoll. El tram de Ripoll a Puigcerdà és una carretera convencional. No s'ha executat el túnel de Toses que estalvia el pas per la Collada. 

Fotografies del Nazar B del senyor Ramonet:

NAZAR PUIGCERDÀ 1

NAZAR PUIGCERDÀ 2

NAZAR PUIGCERDÀ 3

RAMONET CAMIO

En Diego López, de Transports Diego, el pare del qual fou el recader que feia la línia de Puigcerdà a Barcelona, la cèlebre Agència Diego, ha identificat el propietari del Nazar i la seva activitat de transport. També ens ha comentat que els transportistes de la Cerdanya encarregaven la construcció de les carrosseries de llurs camions als tallers de Vic i de Ponts. L'activitat carrossera de Ponts, a la comarca de La Noguera, a diferència de la d'Osona, ha entrat en un progressiu i acusat esllanguiment. 

També agraïm les gestions fetes pels senyors Jesús Ocaña i Pere Bernat Trias en la identificació del propietari del Nazar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada