dissabte, 12 de gener del 2019

Un camió Nazar B de 7 tones en un poble de Jaén (Andalusia).

En un web de compravenda de vehicles d'ocasió fou publicat fa uns mesos l'anunci de la venda d'un camió Nazar B, primera sèrie amb els llums davanters verticals, de set tones, en un poble de Jaén. L'anunci, de contingut lacònic i sumari, només contenia dues fotografies del camió, captat frontalment, sense cap de lateral per apreciar-ne la caixa que munta. Amb la visió frontal de la cabina s'aprecien els retrovisors, rectangulars i de mida petita, i la clàssica visera que muntaven la major part de camions en els anys 1960. Igualment, el color verd de la cabina, tamisat per la pols acumulada, és l'original de fàbrica. Les dues fotografies del Nazar inserides en l'anunci:

camió Nazar Jaen B 7 tones

camió Nazar Jaen 7 tones graella radiador

Aparentment, d'acord amb les dues fotografies contingudes en l'anunci publicat en el referit web, la conservació del camió sembla correcta. I també s'infereix que els seus propietaris no han fet cap aportació personal que sovint desvirtua la gràcia del vehicle: es manté tal com fou matriculat, extrem que s'agraeix i demostra el bon gust dels amos. Llur matrícula és J-24626.

La popularitat de viseres per a furgonetes i camions era tal en la dècada de 1960 que alguns fabricats, com fou el cas de Industrias Metálicas Zacarias SL de Madrid, en feu publicitat en el diari madrileny ABC el dia 11 de juliol de 1962: 
 
publicitat viseres per automobils i camions ABC 11 juliol 1962

El Nazar B de set tones de Jaén procedeix de la mateixa sèrie que la unitat que tingué una empresa asturiana que treballava en el transport del carbó, la fotografia del qual fou difosa temps enrere per la senyora Begoña Reigadas en el magnífic bloc que gestiona:

T03 Nazar (O-62.371)

El Nazar de Jaén ben segur que és el model Super 7 Tones, impulsat amb un motor Perkins, el catàleg original del qual, propietat del senyor Àngel Vilar de La Bisbal d'Empordà, que en tingué un, fou difós a través d'aquest bloc fa temps:

catàleg camió Nazar B 7 Tm caracterídtiques

catàleg camió Nazar B 7 Tm

1963-nazarsuper7t

El catàleg que el senyor Vilar conserva del camió Nazar Super 7 Tm consigna expressament que el concessionari oficial a la ciutat de Girona es trobava al carrer Lorenzana 45, on hi havia l'exposició de vehicles, en el cor de la ciutat.

De camions Nazar B amb llums verticals hi ha constància d'una unitat conservada, que feia treballs forestals, en un poble de la província de Conca:

IMG-20161207-WA0025

Per desgràcia, la unitat que tenia l'autoescola Portalés de Benetússer, a l'Horta Sud, per a la formació de conductors professionals, un Nazar B equipat amb una cinquena roda per arrossegar semiremolcs, fotografiada en un solar en un afeccionat valencià, desaparegué fa uns quants anys:

nazar-tractor-1

nazar-tractor-4

nazar-tractor-3

nazar-tractor-2

Un altre camió produït en la dècada de 1960 per un fabricant espanyol petit que ara surt a la llum. De ben segur que no en serà pas l'últim. Cal tenir paciència i estar a l'aguait.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada