divendres, 15 de febrer del 2019

El furgó carrossat per Lapanissières a Sant Joan de Mollet (Gironès).

A Sant Joan de Mollet, petit municipi posat damunt la carretera que condueix de Girona a La Bisbal d'Empordà, parada obligada per proveir-se de les magnífiques botifarres i embotits que elabora la carnisseria Flora, establiment adjacent al restaurant can Miliu, en un taller de xapa i pintura, el taller Sant Joan, hem trobat un furgó produït a França pel carrosser Lapanissières, constructor especialitzat en carrosseries per la venda de productes ambulants en mercats i fires. 

El furgó, per la xemeneia d'extracció de fums posterior, era una rostisseria ambulant: 

furgó francés 3

furgó francés 2

Frontal del furgó construït per Lapanissières:

furgó frontal

furgó francés 1

furgó francés 5

placa del carrosser Lapanissières, les carrosseries del qual, d'acord amb la informació que disposem, no foren importades al nostre país:

furgó francés 4

Aquest furgó, una manifestació de disseny típicament francesa, és agradable i pràctica. Bona visibilitat, facilitat d'accés i sortida, amplada equilibrada per transitar per camins rurals i els carrers estrets de pobles i viles.

La carrosseria gal·la és familiar. Els llums davanters són similars als que equipaven alguns autobusos i autocars que Lerma Autobastidores Industriales SA construí a Saragossa, com ho fou el de l'autobús de la fotografia inferior que l'empresa Oliveras SA tingué per prestar el servei de transport urbà a l'Hospitalet del Llobregat:

autobús Karpetan servei urbà l'Hospitalet del Llobregat

I el frontal del furgó de la casa Lapanissières dipositat en la planxisteria de Sant Joan de Mollet té una acusada semblança amb el frontal de la primera cabina que els camions Karpetan muntaven, talment s'aprecia en les dues fotografies inferiors. El semicapó davanter, de procedència netament alemanya, que suavitzava la verticalitat de la cabina davantera, esbiaixat pels flancs; el parabrises d'una senzillesa extrema; el pas de les rodes i els estreps trapezoidals; i les línies rectes i tallades presents en tots els elements que conformen les dues carrosseries, la francesa i l'espanyola: 

Karpetan xassís cabina

img758


Les semblances de carrosseries de distints constructors és un fet ben corrent. Qüestió de modes, comoditat i costos en el disseny. Parlar de plagi seria una afirmació excessiva, rotunda, forassenyada. 

Agraïm l'amabilitat dels responsables de xapa i pintura Taller Sant Joan, de Sant Joan de Mollet, de consentir-nos de fotografiar el furgó objecte d'aquesta crònica, el qual, per causes inconegudes, anà a a parar en aquest poble de la comarca del Gironès. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada